Een Hollandse stad in Brabant

5 jan

De zachte winter met temperaturen iets boven normaal lokte vandaag veel mensen uit huis. Het was een geschikte dag om één van de tochten te lopen die in de ANWB-Wandelgids “Noord-Brabant” gedetailleerd omschreven staan.  De gids geeft een variatie van wandelingen zowel door natuur als Brabantse historische plaatsen.

De plaats Geertruidenberg verkreeg in 1213 stadsrechten als toenmalig deel van Holland. Later in 1815 bij de vorming van het Koninkrijk werd Geertruidenberg deel van de provincie Noord-Brabant. De naam stamt van ‘Gertruda’, een heilige die in 645 n.C. een kapel gesticht zou hebben op een heuvel (berg).OLYMPUS DIGITAL CAMERA Op de marktplaats treft u de typische sfeer van Brabantse gemoedelijkheid vermengd met de statige Hollandse koopmanshuizen. In het oog springt gelijk de Sint-Gertrudiskerk.  Geertruidenberg heeft nog veel resten van muren als garnizoensstad. De wandeling loopt via de oude gezellige straatjes en een voetgangersbrug over de Donge naar Raamsdonksveer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Let op het oude postkantoor in chaletstijl. U passeert het landelijke Hooipoldergebied en de lintbebouwing van Raamsdonk. In Raamsdonk steken we bij de voormalige spoorhalte het ‘Halvezolenpad’ over, genoemd naar het treintje van de Langstraatspoorlijn, in de volksmond ook wel Halve Zolenlijn genoemd, was een spoorlijn van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar ‘s-Hertogenbosch. De bijnaam Halve Zolenlijn refereert aan de schoenenindustrie en het vervoer van leer en schoenen door de spoorwegen.

Uitzonderlijke ligging heeft de Lambertuskerk die we bereiken via een fiets/voetgangerstunneltje onder de A59. Dit was het oorspronkelijke centrum van Raamsdonk. Tijdens de Sint-Elisabethsvloedgolf van 1421 werd Raamsdonk geheel verwoest. Alleen de kerk bleef bespaard. Raamsdonk werd als dorp zuidelijk opnieuw opgebouwd ook vanwege de natte veengronden.

Wilt u meer weten over de tocht of deze zelf lopen, dan kunt u een mail sturen via de Rubriek ’Contactjes’. De route is  dan te volgen via het Brabants Wandelknooppunten netwerk.

Een bezoek aan de plaatsen Geertruidenberg en Raamsdonk is op zich al de moeite waard!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halve Zolen Lijn

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lambertuskerk , Raamsdonk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Landgoed ‘Het Broeck” *)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sint Bavo-kerk, Raamsdonk

Het startpunt Geertruidenberg is bereikbaar per auto vanaf de A27: parkeren op de oude markt. Met Openbaar vervoer station Breda, lijn 123 richting Raamsdonkveer, uitstaphalte ‘Stationsweg Geertruidenberg’.

*) Landgoed met 15.000 m2 tuin, rijtuigenmuseum, koffie/thee-schenkerij, en een exacte kopie van de koningstuin van Paleis Het Loo.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: