Gezond op pad

Wandelen in de natuur vermindert stress

donderdag 8 september 2022 (Bron: Leefbewust.com)

Na een wandeling van 60 minuten in de natuur neemt de activiteit in hersengebieden die betrokken zijn bij stressverwerking af.

Dit is de bevinding van een recente studie van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience van het Max Planck Institute for Human Development, gepubliceerd in Molecular Psychiatry. Wonen in een stad is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van een psychische stoornis.  De natuur is grotendeels gunstig voor de geestelijke gezondheid en de hersenen. Het is aangetoond dat een centraal hersengebied dat betrokken is bij stressverwerking, de amygdala, minder wordt geactiveerd tijdens stress bij mensen die op het platteland wonen, in vergelijking met mensen die in steden wonen, wat duidt op de potentiële voordelen van de natuur. “Maar tot nu toe kon het kip-en-ei probleem niet worden ontward, namelijk of de natuur de effecten in de hersenen veroorzaakte of dat bepaalde individuën ervoor kozen om in landelijke of stedelijke regio’s te wonen”, zegt Sonja Sudimac, predoctoraal fellow in de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience en hoofdauteur van de studie.

Om oorzakelijk bewijs te krijgen, onderzochten de wetenschappers van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience, met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI), de hersenactiviteit in regio’s die betrokken zijn bij stressverwerking bij 63 gezonde vrijwilligers voor en na een wandeling van een uur in het Grunewald-bos of in een winkelstraat met verkeer in Berlijn . De resultaten van de studie onthulden dat de activiteit in de amygdala afnam na een wandeling in de natuur, wat suggereert dat de natuur gunstige effecten heeft op hersengebieden die verband houden met stress.

“De resultaten ondersteunen de eerder veronderstelde positieve relatie tussen natuur en gezondheid van de hersenen, maar dit is de eerste studie die het causaal verband aantoont. Interessant is dat de hersenactiviteit na de stadswandeling in deze regio’s stabiel bleef en geen toename liet zien, wat indruist tegen de algemeen aanvaarde opvatting dat blootstelling in de stad extra stress veroorzaakt”, legt Simone Kühn uit, hoofd van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience.

De auteurs laten zien dat de natuur een positieve invloed heeft op hersengebieden die betrokken zijn bij stressverwerking en dat deze al na een wandeling van een uur kan worden waargenomen. Dit draagt bij aan het begrip van de invloed van onze fysieke leefomgeving op de hersenen en de geestelijke gezondheid. Zelfs een korte blootstelling aan de natuur vermindert de amygdala-activiteit, wat suggereert dat een wandeling in de natuur kan dienen als een preventieve maatregel tegen het ontwikkelen van psychische problemen en het bufferen van de mogelijk nadelige impact van de stad op de hersenen.

De resultaten sluiten aan bij een eerdere studie (2017, Scientific Reports) waaruit bleek dat stedelingen die dicht bij het bos woonden een fysiologisch gezondere amygdala structuur hadden en daardoor vermoedelijk beter bestand waren tegen stress. Deze nieuwe studie bevestigt opnieuw het belang van stedenbouwkundig beleid om meer toegankelijke groene gebieden in steden te creëren om de geestelijke gezondheid en het welzijn van de burgers te verbeteren.

Om de heilzame effecten van de natuur in verschillende populaties en leeftijdsgroepen te onderzoeken, werken de wetenschappers momenteel aan een onderzoek naar de invloed van een wandeling van een uur in natuurlijke versus stedelijke omgevingen, op stress bij moeders en hun baby’s.

Vertaling: Andre Teirlinck

Zout ook slecht voor immuunsysteem

Dat grote hoeveelheden zout eten slecht is voor je bloeddruk, wisten we al. Maar nu blijkt het je lichaam ook te verzwakken in de strijd tegen bacteriële infecties. (Bron: newscientist.nl)

Kant-en-klaarmaaltijden, pizza, soep uit een pakje, chips, bewerkt vlees… Allemaal zijn ze berucht om hun grote hoeveelheden zout. In Nederland krijgt 75 procent van de bevolking meer zout binnen dan aanbevolen. Gemiddeld consumeren volwassen mannen per dag 9,1 gram zout en vrouwen 6,7 gram zout, terwijl het aanbevolen maximum in ons land ligt op 6 gram zout per dag. En dat is zelfs een gram meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt.

We eten dus te veel zout. Het was al bekend dat we daarmee ons risico op een hartaanval of herseninfarct vergroten. Maar er zijn nog meer schadelijke gevolgen: onze zoutinname verzwakt ook een deel van ons immuunsysteem, blijkt uit onderzoek van biomedicus Kataryzna Jobin en immunoloog Christian Kurts van het universitair ziekenhuis in Bonn.

Uitzondering

Die vinding kwam als een verrassing, want eerder onderzoek liet juist zien dat de activiteit van immuuncellen in de huid bij infecties met parasieten verbetert bij een verhoogde zoutinname. Hierdoor concludeerden sommige onderzoekers dat het immuunsysteem in het algemeen verbetert door meer zout te eten. Volgens Jobin laat hun onderzoek zien dat deze generalisatie niet op gaat.

Jobin heeft hier twee verklaringen voor. Als eerste zorgt het lichaam ervoor dat de zoutconcentratie in het bloed en de organen grotendeels hetzelfde blijft. Als dat niet gebeurde, zouden belangrijke biologische processen in het gedrang komen. Een uitzondering hierop is de huid: die functioneert als het zoutreservoir van het lichaam en neemt dus meer zout op dan andere organen. Dat is waarom een verhoogde zoutinname zo goed werkt voor bepaalde huidziekten.

Andere delen van het lichaam worden niet blootgesteld aan het extra zout. De nieren filteren het uit je bloed en het zout verlaat het lichaam via de urine. Hier komt de tweede verklaring van Jobin om de hoek kijken. De nieren hebben een sensor die de zout-uitscheidende functie activeert. Maar als ongewenste bijwerking van die activatie stapelen bepaalde stoffen, glucocorticoïden, op in het bloed.

Absurd veel zout

Deze glucocorticoïden remmen de werking van de meest voorkomende immuuncellen in het bloed, granulocyten. Granulocyten vallen vooral bacteriën aan. Als ze minder goed werken, worden bacteriële infecties dus erger.

Dit lieten de onderzoekers zien in muizen met een infectie van de listeria-bacterie. Deze bacterie komt onder andere voor op besmet eten en zorgt voor koorts, overgeven en bloedvergiftiging. ‘Eerst zetten we een deel van de muizen op een zoutrijk dieet. In de milt en lever van deze dieren telden we honderd tot duizend keer meer ziekteverwekkers dan in muizen met een normaal dieet’, zegt Jobin.

Biochemicus Harry Wichers van Wageningen University & Research plaatst wel een kanttekening: ‘Er is flink wat zout toegevoegd aan het dieet van deze muizen.’ Wichers doet zelf onderzoek naar de relatie tussen het immuunsysteem en voedsel. Dat zoutrijke dieet bij muizen bestond uit eten met 1,7 procent zout en extra zout in hun drinkwater. Als je dat vergelijkt met mensen, die ongeveer twee kilogram voedsel eten op een dag, zouden ze 34 gram zout binnenkrijgen. Dat is absurd veel.

Slechte afweerfunctie

De Duitse onderzoekers keken ook naar wat een hogere zoutinname met mensen doet. Daarbij lieten ze vrijwillige proefpersonen zes gram zout extra eten per dag. ‘Dat is ongeveer evenveel als er in twee fastfoodmaaltijden zit. Twee hamburgers en twee porties friet bijvoorbeeld’, zegt Kurts. Die zes gram extra is een stuk realistischer dan hoeveel de muizen gevoerd kregen.

Na een week namen de onderzoekers bloed af bij de proefpersonen en keken ze naar de granulocyten in het bloed. Die bleken veel slechter te functioneren dan voordat de proefpersonen begonnen aan hun zoutrijke dieet.

Groter niveau

‘Alleen door onderzoek in een volledig organisme konden we het complexe circuit van zoutinname tot een verzwakt afweersysteem ontrafelen’, benadrukt Kurts.

Het is heel belangrijk dat dit onderzoek laat zien dat de relatie tussen de niveaus van stoffen zoals glucocorticoïden en het immuunsysteem niet los van elkaar bekeken kunnen worden, zegt Wichers. Onderzoekers moeten niet alleen in losse cellen in het lab kijken, maar ook in complete organismen waar je de effecten op groter niveau ziet.

De relatie van een hoge zoutinname op het immuunsysteem is toch niet eenduidig, zegt Wichers. ‘Het immuunsysteem bestaat uit allemaal organen, cellen en moleculen en ze hebben alleen naar granulocyten gekeken. Andere immuun cellen worden actiever door veel zout.’

Wandelen, het medicijn?

Bron: NRC

De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara stelt in een interview met NRC dat ‘veel en langer wandelen’ goed is voor lichaam én geest. ‘Het leven is tegenwoordig zodanig ingericht dat bewegen niet meer echt nodig is. Velen van ons zitten de hele dag achter een beeldscherm en het eten wordt thuisbezorgd of we gaan met de auto naar supermarkt.

En dat terwijl wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat’, aldus Shane O’Mara.

‘Hopelijk zullen huisartsen wandelen ooit beschouwen als medicijn. Een medicijn zónder bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden worden al strandwandelingen voorgeschreven door huisartsen, om zodoende lichamelijke en geestelijke aandoeningen preventief te verhelpen. Het advies? Vier keer per week om en nabij vijftien kilometer wandelen. Het maakt je zowel fysiek als mentaal gezonder.’ 

Wie echt wil lopen en oefenen zou volgens O’Mara een ruige of op zijn minst ongelijkmatige ondergrond moeten kiezen. Dan wordt wandelen moeilijker voor je hersenen, zodat ze actiever moeten zijn. Want als je beweegt is je brein ook actief. De Ierse neurowetenschapper noemt dat ‘mindwandering’

Wandelen kan overal, of je nu in de natuur bent of in de stad. In de stad is het wel handig als je een route neemt waarbij je lekker kunt doorlopen en niet elk moment wordt gedwongen te stoppen vanwege het verkeer. O’Mara zelf woont bijvoorbeeld in de heuvels op zo’n twintig kilometer van zijn werk aan Trinity College Dublin. Hij stapt steevast een paar haltes eerder uit het openbaar vervoer, zodat hij de rest van zijn tocht wandelend kan voltooien.

O’Mara vervolgt: ‘De hippocampus, één van de allerbelangrijkste hersenonderdelen, wordt sterker als je meer beweegt. Bewegen is essentieel, want als je spieren achteruit gaan, dan gaan ook je hersenen achteruit. En wandelen heeft zowel een herstellende als een genezende werking. Je zou kunnen zeggen: Je wordt oud als je blijft met bewegen en als je stopt met bewegen word je niet oud.’

O’Mara schreef over dit onderwerp een boek over dat onlangs verscheen. Het heet ’Te voet’ (!) en heeft als ondertitel ‘Hoe twee benen de mens verder brengen’.

8 redenen om juist wél in de regen te lopen

door Anke Weber Smit Bron: Dr. Anke Weber Smit

Vandaag nog nat geregend? Bofkont! Lopen in de regen klinkt misschien gek, maar er zijn tal van redenen waarom een wandeling tijdens een regenbui oh zo goed voor je is.

Na het lezen van deze tips zal je een druilerige dag met heel andere ogen bekijken.

Veel liedjes zijn geschreven over wandelen in de regen, en met een goede reden: een wandeling op regenachtige dagen heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen die de geest, het lichaam en de ziel kalmeren. Als je denkt dat een wandeling in de regen klinkt als een gek idee, bekijk dan deze overtuigende redenen waarom wandelen in de regen eigenlijk gezond is en iets dat je op de volgende motregendag moet proberen.

1. Frissere lucht: een wetenschappelijke studie studie (gepubliceerd in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics) toonde aan dat de lucht echt schoner is tijdens en na zware regenval. De reden is dat als regendruppels door de atmosfeer vallen, ze in staat zijn honderden deeltjes verontreinigende stoffen zoals huidschilfers, roet, sulfaten en bacteriën aan te trekken voordat ze de grond raken. Bewijs dat verkwikkende ademhalingen van regenachtige lucht eigenlijk beter zijn!

2. Kalmerende werking: je bent niet de enige die houdt van de geur van de lucht tijdens regenval. Deze specifieke geur heeft zelfs een naam: Petrichor, die werd bedacht door twee Australische wetenschappers in de jaren zestig. De geur bestaat uit een mengsel van chemicaliën die vrijkomen door bodem-bewonende bacteriën, oliën die vrijkomen uit planten tijdens droge periodes en ozon die ontstaat wanneer bliksem zuurstof en stikstofmoleculen splitst die vervolgens veranderen in stikstofoxide.

3. Meer energieverbruik: geloof het of niet, Japanse onderzoekers publiceerden een studie waarin ze aantoonden dat wanneer een persoon fysieke activiteit doet in koud, regenachtig weer, hij of zij meer calorieën en vet verbrandt dan bij het doen van dezelfde activiteit bij droger weer.

4. Rust en ruimte: de meeste mensen zoeken dekking als het begint te regenen, wat betekent dat alleen de dappere zielen blijven wandelen tijdens een storm. Als je op zoek bent naar rust en stilte, zijn regenachtige dagen de beste. Je blijft alleen achter met je gedachten en bent in staat om veel sneller en gemakkelijker te ontstressen dan wanneer er honderden andere wandelaars zijn.

5. Gezonde luchtvochtigheid: een hoge luchtvochtigheid helpt je ​​huid fris, jong en soepel te houden. Sommige onderzoekers geloven dat wanneer de luchtvochtigheid 43% en hoger is, bijna 3/4 van de in de lucht zwevende virusdeeltjes kansloos zijn.

6. Verhoogt acceptatie: een wandeling in de regen maakt je vaak een beetje machteloos. Maar als je regelmatig regenachtige wandelingen maakt, helpt dat je geest te trainen. Je traint je controledrang ff uit te schakelen en gewoon door te gaan met het leven, ongeacht het weer – of wat dan – ook wat op je pad komt. Bovendien kan de tijdelijkheid van regen helpen om persoonlijk verlies en slechte momenten in perspectief te plaatsen. Net als bij een regenbui heeft alles zijn moment en gaat het uiteindelijk voorbij.

7. Nieuw perspectief: of het nu de donkere lucht is, de somberdere stemming of de weerspiegeling van straatlantaarns in plassen, op regenachtige dagen ziet er bijna alles anders uit. Dit kan helpen om je levensproblemen, uitdagingen en andere dagelijkse aspecten in een ander licht te bekijken.

8. Uitbreken: soms wil je gewoon uitbreken, de regels aan je laars lappen en dan is een wandeling in de regen een gezonde, veilige en leuke manier om dat te doen. Als je juist gekleed bent en na thuiskomst goed voor jezelf zorgt kun je nog lang nagenieten van je ontsnapping!

Groene omgeving verkleint kans op dementie

Bron: Wel.nl

Langzaam wordt er steeds meer bekend over de oorzaken van dementie. Zo zijn er leefstijlfactoren die je kans op de ziekte vergroten en blijkt nu ook dat je omgeving invloed heeft op het ontstaan van de aandoening. Een nieuwe studie toont aan dat groen om je heen beschermend werkt.

Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia bestudeerden 670.000 volwassenen die óf binnen 50 meter van een drukke autoweg woonden óf er meer dan 160 meter vandaan leefden. Wat bleek: degenen die vlakbij een drukke weg woonden hadden 14 procent meer kans op dementie die niet aan Alzheimer is gerelateerd en de ziekte van Parkinson. Wonen in of bij een groene ruimte beschermde juist tegen de ziektes.

Het is de eerste studie die aantoont dat een groene woonomgeving beschermt tegen neurologische aandoeningen als Parkinson en dementie. De onderzoekers, wiens studie in vakblad Environmental Health verscheen, zoeken de verklaring in het feit dat mensen in een groene omgeving waarschijnlijk meer bewegen en meer sociale interactie hebben. Dat is dan weer geen nieuwe bevinding. Al langer is bekend dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op het ontstaan van dementie.

Artsen verklaren hoe onze hersens tijdens een boswandeling veranderen

 Nieuwetijdskind Magazine  mei 3, 2017

Bron: https://www.nieuwetijdskind.com/artsen-verklaren-hoe-onze-hersens-tijdens-een-boswandeling-veranderen/

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een flinke wandeling door een bos of in de bergen je lichaam, geest en ziel reinigt, maar nu heeft de wetenschap ontdekt dat wandelen inderdaad je hersenen veranderen… in positieve zin!

Wandelen in de natuur stopt negatieve en obsessieve gedachten

Behalve dat wandelen in de natuur je direct een gevoel van rust en vrede bezorgt, vermindert het ook je malende gedachtenstroom. Veel mensen worden vaak verteerd door negatief denken, waardoor je wordt afgeleid van simpel genieten van mooie momenten en wat ons in het ergste geval voert naar een pad vol depressie en angst. Echter, uit een recentelijk onderzoek, dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, kwam duidelijk naar voren dat tijd in de natuur doorbrengen voor een aanzienlijke vermindering van obsessieve, negatieve gedachten zorgt.

Tijdens deze studie vergeleken de onderzoekers de rapportage van malende gedachten van deelnemers die door een natuurlijke omgeving wandelden en van deelnemers die door een stedelijke omgeving wandelden. Daaruit kwam naar voren dat degenen die gedurende 90 minuten door een natuurlijke omgeving hadden gelopen, aanzienlijk minder last hadden van malende gedachten, terwijl ook de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderde, een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. Degenen die door een stedelijke omgeving wandelden, rapporteerden geen vermindering van malende gedachten.

De onderzoekers bemerkten dat de toegenomen verstedelijking nauw in verband staat met een verhoogd aantal gevallen van depressie en andere psychische aandoeningen. De tijd nemen om jezelf met regelmaat uit die verstedelijking te bevrijden en meer tijd door te brengen in de natuur kan veel baat brengen voor je psychologische (en fysieke) welzijn.

Wandelen zonder gebruik te maken van technologie vergroot vindingrijkheid

Uit een studie die werd uitgevoerd door de psychologen Ruth Ann Atchley en David L. Strayer kwam naar voren dat creatieve probleemoplossing drastisch kan worden verbeterd wanneer je jezelf losmaakt van alle technologie en je je verbindt met de natuur. Deelnemers aan deze studie vertrokken voor 4 dagen de natuur in, waarbij geen enkele vorm van technologie gebruikt mocht worden. Ze werden gevraagd om taken uit te voeren waarvoor vindingrijkheid en oplossingsgericht denken nodig was. Na deze vier dagen concludeerden de onderzoekers dat probleemoplossing bij de uit te voeren taken bij degenen die deelnamen aan deze tech-vrije excursie met 50% verbeterde.

De onderzoekers merkten tevens op, dat zowel technologie als stadslawaai ongelooflijk storend zijn, voortdurend onze aandacht vragen, ons belemmeren in focussen en concentratie, waardoor onze cognitieve functies worden overbelast. Een mooie lange wandeling zonder technologie (geen telefoon mee dus) vermindert mentale vermoeidheid, kalmeert de geest en vergroot het creatieve denken.

Wandelen in de natuur is goed voor kinderen met ADHD

Aandachttekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) komt bij kinderen steeds vaker voor. Kinderen met ADHD hebben het moeilijk met het beheersen van impulsen en geconcentreerd blijven. Ze zijn snel afgeleid en vertonen buitensporige hyperactiviteit.

Het opvoeden van kinderen met ADHD kan erg moeilijk zijn voor de ouders en meestal doet de gebruikelijke oplossing –kiezen voor medicatie– meer kwaad dan goed, vooral als er natuurlijke oplossingen voorhanden zijn die net zo goed werken. Uit een studie die werd uitgevoerd door doctor Frances E Kup en doctor Andrea Faber Taylor bleek, dat kinderen met ADHD die ze lieten meedoen aan ‘groene’ buitenactiviteiten aanzienlijk minder last hadden van de symptomen. De resultaten van deze studie suggereren dat tijd doorbrengen in de natuur grote voordelen biedt voor iedereen die last heeft van concentratieproblemen of moeite heeft met impulsiviteit.

Wandelen in de natuur is een uitstekende beweging en verbetert je denkvermogen

We weten al dat lichaamsbeweging geweldig is voor ons gehele welbevinden. Wandelen is niet alleen een uitstekende manier om tussen de 400 en 700 calorieën per uur te verbranden (afhankelijk van de lengte en zwaarte van de wandeling), wandelen is ook veel beter voor onze gewrichten dan andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld hardlopen. Ook is bewezen dat mensen die vaak buiten sporten zich veel beter kunnen concentreren en zich gemakkelijker aan hun programma’s kunnen houden, hetgeen wandelen tot een voortreffelijke keuze maakt voor mensen die op regelmatige basis actiever willen zijn.

Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat aerobics het volume van de hippocampus –dat is het deel van de hersenen dat in verband staat met ruimtelijk en episodisch geheugen– vergroot bij vrouwen ouder dan 70. Dergelijke oefeningen verbeteren niet alleen het geheugen, maar helpen ook bij het voorkomen van geheugenverlies. Tevens ontdekten de onderzoekers dat het stress en angst vermindert, het zelfvertrouwen vergroot en endorfine aanmaakt. Veel mensen slikken medicijnen om ze van al dit soort kwaaltjes te bevrijden, maar de oplossing is stukken eenvoudiger dan je denkt!

Hoe begin je met wandelen in de natuur?

Gelukkig is wandelen de eenvoudigste en minst dure sport om te doen en biedt grote voordelen aan het hele gezin, inclusief opa en oma! Begin simpel en test je vaardigheden. Doe wat voor jou het beste werkt – als dat gewoon wandelen in een park is, dan is dat prima. Elke oefening buitenshuis is beter dan helemaal geen. Je kunt de wandelpaden rondom je woning gemakkelijk online vinden, maar er zijn ook verschillende smartphone-apps te downloaden waarmee je je wandelroutes in kaart kunt brengen. Ik adviseer wel om tijdens het wandelen je telefoon in de vliegtuigstand te zetten om optimaal van de natuur of omgeving te kunnen genieten, tenzij je het belangrijk vindt in geval van nood bereikbaar te zijn.

Zorg voor een paar goede stevige wandelschoenen, een zonnehoed en een fles water en draag verschillende lagen kleding die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken als je het te warm of te koud krijgt. Je kunt ook overwegen wandelstokken mee te nemen, die verhogen je snelheid en verlagen de druk op je knieën. En zou je nu iets voor mij willen doen?

Ga lekker wandelen!

Advertentie
%d bloggers liken dit: