Wandelen heeft meer voordelen voor je dan je denkt. Wist je dat door te wandelen je hersenen tot rust komen en je een gevoel van vrijheid ervaart?
Wellicht heeft de titel van dit artikel je verbaasd. Kan de eenvoudige gewoonte om te wandelen onze hersenen creatiever maken en ervoor zorgen dat we gelukkiger zijn? Jazeker. Niet alleen wij zeggen dit, de meerderheid van doktoren en neurologen zijn het hier ook mee eens. (Bron: Gezonder Leven.com)
Een van deze deskundigen is bijvoorbeeld neuroloog Jose Angel Obeso, directeur van het Centro Integral en Neurociencias (Centrum voor Neurowetenschappen) in Madrid, Spanje.
Zijn dagelijkse werkzaamheden in het ziekenhuis en de interactie met mensen die leiden aan depressies hielpen hem in te zien hoe therapeutisch het kan zijn om mensen een ‘uur wandelen per dag’ voor te schrijven – in een natuurlijke omgeving natuurlijk.
Zoals je misschien al weet kunnen depressie en zelfs lange periodes van veel stress of angst ervoor zorgen dat er een gebrek ontstaat in de fundamentele cognitieve processen in onze hersenen, zoals het geheugen, begripsvermogen, onze creativiteit enzovoort. Door elke dag te wandelen zullen al deze processen merkbaar verbeteren. Er is nog een zeer interessant aspect dat we moeten onthouden. Sommige gewoontes kunnen onze hersenen, zonder dat we het doorhebben, ‘automatiseren’ en daardoor gestrest maken. Vergeet deze aspecten niet:
De grootste vijand van de hersenen is routine. Door elke dag alsmaar dezelfde dingen te doen, vallen we in een soort depressie en een onvermijdelijke ontmoediging. Beetje bij beetje zullen onze hersenen trager worden.
Ons aandachtsvermogen is niet meer hetzelfde als voorheen, want we hebben namelijk geen nieuwe stimuli om ons op te richten. Er kan sprake zijn van gaten in ons geheugen, omdat bijna niks nog interessant voor ons is. Door een lage motivatie is ons geheugen minder actief.
Routine verlaagt ons enthousiasme en werkt ontmoedigend en het gevolg hiervan is goed merkbaar in de hersenen. Er is sprake van minder neurale verbindingen, minder raakpunten.
Dag na dag zullen onze hersenen steeds automatischer reageren op dingen. Er is geen sprake meer van momenten van genot of creativiteit en de hersenen worden beheerst door vastgestelde richtlijnen. Onze hersenen worden op dezelfde manier gestuurd als een geprogrammeerde computer. Dit is een groot risico voor onze emotionele gezondheid alsook onze lichamelijke gezondheid.
Volgens Dr. Jose Angel Obeso hebben vooral mensen in grote steden last van geautomatiseerde hersenen; mensen die vrijwel alleen aandacht geven aan hun emotionele behoeftes en die in steden leven waar sprake is van veel vervuiling en hoge stresslevels.
Wandelaars hebben geen verplichtingen, alleen het simpele genot zichzelf met elke stap tijdens de wandeling meer te bevrijden.
Volgens Dr. Jose Angel Obeso kun je de voordelen van wandelen niet al vanaf dag één merken, maar wel na minstens een week, wanneer wandelen een gewoonte is geworden in ons leven. We beginnen dan langzaam aan de volgende therapeutische resultaten te merken:
De hersenen komen tot rust
Tijdens het wandelen hoeven de hersenen zich nergens anders zorgen over te maken. Lopen is makkelijk, iedereen kan het. Daarnaast krijg je een extra dosis zuurstof binnen van de pure lucht van de natuur, waardoor je je zelfs nog beter zult voelen. Op dit moment wordt de frontale kwab gestimuleerd, die geassocieerd wordt met creativiteit en de gemoedstoestand.Als hier ook nog de natuurlijke vrijlating van endorfines bij komt kijken, vindt er pas echt magie plaats. De hersenen zijn meer euforisch en optimistisch.
Verhoogde creativiteit door te wandelen
Een verbeterde gemoedstoestand gaat gepaard met een verhoogde creativiteit. Er is geen sprake van druk.Het hormoon cortisol, dat het lichaam aanmaakt wanneer het stress ervaart, verdwijnt en de muren van negativiteit worden neergehaald. We zijn dan in staat dingen van een andere kant te bekijken. We zijn meer ontspannen, enthousiaster en zelfverzekerder.
Door te wandelen ervaren we een gevoel van vrijheid
Als mensen zijn we er aan gewend om in kleine ruimtes te bewegen:
– ons huis
– de restaurants waar we heen gaan
– onze werkplek
– de supermarkt waar we boodschappen doen
Dit zijn allemaal begrensde ruimtes en ze zitten altijd vol met andere mensen. Het zijn ruimtes waarvan we weten dat ze ons doorgaans meer gespannen maken. De eenvoudige handeling om te gaan wandelen in een natuurlijke, open ruimte wordt echter ervaren als een geweldige daad van vrijheid en expansie.
Contact met de natuur door te wandelen
Volgens Dr. Jose Angel Obeso zouden we bovenal op zoek moeten gaan naar contact met de natuur. Dit contact kan worden gezien als de terugkeer naar de baarmoeder van onze moeder, ons begin. Het is geen spirituele handeling, maar eerder een biologische noodzaak.
Wanneer we in de stad wandelen, blijven we veel vervuiling inademen. Het is voor onze longen natuurlijk beter om te worden gevuld met pure zuurstof. Daarnaast is het voor onze ogen belangrijk om te worden blootgesteld aan nieuwe omgevingen en landschappen, nieuwe stimuli die onze hersenen kunnen verrijken.
We hopen je met dit artikel te motiveren om elke dag een wandeling te maken, al is het maar voor een half uurtje. Ga naar het park, de bergen in of naar het strand. Je zult zien dat al binnen een paar weken zowel je lichamelijke als je emotionele gezondheid erop vooruit zullen zijn gegaan. Wandelen is ongetwijfeld veel beter dan een pijnstiller of een vitaminepil.
Om echt goede resultaten te bereiken is het niet voldoende om alleen deze middelen om je longen reinigen te gebruiken. Je zult ook moeten stoppen met roken, en te koude temperaturen, die je gezondheid kunnen beïnvloeden, zoveel mogelijk moeten vermijden. (Bron: Gezonderleven.com)

Middelen om je longen te reinigen zijn handig wanneer je longen zwak zijn geworden of niet meer in balans zijn. In dat geval beginnen afval en onnodige stoffen of chemicaliën zich namelijk in de longen op te hopen.
Enkele van de symptomen die kunnen aangeven dat het verstandig zou zijn om je longen te ontgiften zijn:
- Droge of doffe huid
- Roos
- Grove poriën
- Overmatig slijm
- Onaangename lichaamsgeur
- Winderigheid
- Longproblemen, zoals astma, allergieën, hoest, griep, verkoudheid
Als je nog lang gezond wilt blijven, dan is het van essentieel belang om je longen te beschermen. Na een bepaalde tijd kunnen giftige stoffen uit schimmels en bacteriën zich namelijk in deze organen ophopen, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.
Daarom kan het zeer nuttig zijn om af en toe je longen te ontgiften. Dit bevordert niet alleen de normale werking van de longen, maar verjongt ook de longsterkte en vitaliteit ervan.
Door je longen te reinigen, help je tegelijkertijd om slijm uit je luchtwegen te verwijderen en je bloedsomloop te verbeteren. Gelukkig bestaan er genoeg middelen om je longen te reinigen en is het daardoor vrij eenvoudig om je lichaam te helpen om je longen gezond te houden. Als je deze huismiddeltjes ook nog eens combineert met een gezonde levensstijl, dan weet je dat je goed bezig bent.
Effectieve middelen om je longen te reinigen
Eucalyptusthee om je longen te ontgiften

Een van de beste middelen om je longen te reinigen en tegelijkertijd je bronchiën te ondersteunen is eucalyptusthee. Dit is een plant met uitstekende eigenschappen voor de behandeling van verschillende ademhalingsproblemen. Zo heeft het onder andere een slijmoplossende, antiseptische en ontstekingsremmende werking.
Daarom is het behulpzaam bij het elimineren van slijm dat zich ophoopt in de luchtwegen, vermindert het ontstekingen in de neusholtes en vergemakkelijkt het de luchtcirculatie. Bovendien is dit middel ook zeer nuttig als je verkouden bent of last hebt van hoest, faryngitis, bronchitis of griep.
Ingrediënten
- 1 kopje water (250 ml)
- ½ eetlepel eucalyptus (7 g)
- 1 theelepel honing (7,5 g)
Voorbereiding
- Verwarm eerst een kopje water en voeg dan de eucalyptus eraan toe.
- Wacht tot het water kookt. Zet vervolgens het vuur uit en laat je mengsel nog ongeveer vijf tot zeven minuten staan.
- Giet het tot slot over in een glas of theekopje. Maak de thee zoet door er een theelepel honing aan toe te voegen.
Het is heel belangrijk om deze thee te drinken voordat je gaat slapen, terwijl je tocht en sigaretten vermijdt.
Knoflook om de bronchiën te openen en de ademhaling te verbeteren
Knoflook is een geweldig voedingsmiddel dat kan worden geconsumeerd om je longen te reinigen na het roken en om ze te zuiveren
Het bevat een actief bestanddeel dat ook wel allicine wordt genoemd. Allicine is met name goed voor het behandelen van ziekten zoals verkoudheid en griep en om ervoor te zorgen dat de bronchiën vrij worden gemaakt. Dit alles maakt knoflook een van de beste middelen om de longen te reinigen van schadelijke stoffen die zijn achtergebleven. Hierdoor zal je ademhaling een stuk beter worden.
Ingrediënten
- 2 kopjes water (500 ml)
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 1 theelepel honing (7,5 g)
Voorbereiding
- Breng het water in een pannetje aan de kook op een middelhoog vuur en voeg ook de geplette knoflook toe.
- Wanneer het water kookt, zet je het vuur uit en laat je je mengsel vervolgens nog vijf tot zeven minuten rusten.
- Giet het dan over in een glas of kopje, voeg een theelepel honing toe en roer goed.
- Drink één kopje van deze infusie op een lege maag en nog een kopje vlak voor het slapengaan.
Sap van gember, ui en kurkuma
Tot slot delen we nog één van die geweldige middelen om je longen te reinigen, namelijk een sap gemaakt van gember, kurkuma en ui.
Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten die het ademhalingssysteem alleen maar ten goede komen. Het is dus niet verrassend dat dit middel zeer effectief is. Misschien is het zelfs een van de beste huismiddelen om je longen en bronchiën te reinigen die er bestaan.
Dit zijn enkele van de geweldige voordelen die deze ingrediënten bieden:
- Gember elimineert slijm, opent de bronchiën en behandelt hoest. Het is antibacterieel, ontstekingsremmend en antiseptisch en ideaal voor het verwijderen van teerdeeltjes uit de longen.
- Ui opent de bronchiën en bevordert de eliminatie van slijm en schadelijke stoffen.
- Kurkuma bevat curcumine, dat inflammatoire en oxidatieve stress in de longen vermindert. Bovendien vermindert het het risico op longinfecties en helpt het ademnood te voorkomen.
Ingrediënten
- 3 kopjes water (750 ml)
- 1 gemberwortel, geraspt
- ½ theelepel kurkuma (2 g)
- 1 ui gesneden in ringen
- 1 theelepel honing (7,5 g)
Voorbereiding
- Verwarm om te beginnen het water op middelhoog vuur.
- Voeg dan de kurkuma, de gemberwortel en de uienringen toe en wacht tot het water begint te koken.
- Zet wanneer het water kookt het vuur uit en laat het mengsel nog vijf tot zeven minuten rusten.
- Giet het vervolgens over in een kopje of een glas, voeg een theelepel honing toe en drink de thee op.
- Het is erg belangrijk om deze thee drie dagen achter elkaar twee keer per dag te consumere
De longen zijn één van de meest belangrijke organen in ons lichaam, want zonder hen zouden we simpelweg niet kunnen overleven. Het probleem is dat veel mensen niet weten hoe belangrijk het is om de longen te reinigen en sterk te houden.
Wandelen in de natuur vermindert stress
donderdag 8 september 2022 (Bron: Leefbewust.com)
Na een wandeling van 60 minuten in de natuur neemt de activiteit in hersengebieden die betrokken zijn bij stressverwerking af.
Dit is de bevinding van een recente studie van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience van het Max Planck Institute for Human Development, gepubliceerd in Molecular Psychiatry. Wonen in een stad is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van een psychische stoornis. De natuur is grotendeels gunstig voor de geestelijke gezondheid en de hersenen. Het is aangetoond dat een centraal hersengebied dat betrokken is bij stressverwerking, de amygdala, minder wordt geactiveerd tijdens stress bij mensen die op het platteland wonen, in vergelijking met mensen die in steden wonen, wat duidt op de potentiële voordelen van de natuur. “Maar tot nu toe kon het kip-en-ei probleem niet worden ontward, namelijk of de natuur de effecten in de hersenen veroorzaakte of dat bepaalde individuën ervoor kozen om in landelijke of stedelijke regio’s te wonen”, zegt Sonja Sudimac, predoctoraal fellow in de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience en hoofdauteur van de studie.
Om oorzakelijk bewijs te krijgen, onderzochten de wetenschappers van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience, met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI), de hersenactiviteit in regio’s die betrokken zijn bij stressverwerking bij 63 gezonde vrijwilligers voor en na een wandeling van een uur in het Grunewald-bos of in een winkelstraat met verkeer in Berlijn . De resultaten van de studie onthulden dat de activiteit in de amygdala afnam na een wandeling in de natuur, wat suggereert dat de natuur gunstige effecten heeft op hersengebieden die verband houden met stress.
“De resultaten ondersteunen de eerder veronderstelde positieve relatie tussen natuur en gezondheid van de hersenen, maar dit is de eerste studie die het causaal verband aantoont. Interessant is dat de hersenactiviteit na de stadswandeling in deze regio’s stabiel bleef en geen toename liet zien, wat indruist tegen de algemeen aanvaarde opvatting dat blootstelling in de stad extra stress veroorzaakt”, legt Simone Kühn uit, hoofd van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience.
De auteurs laten zien dat de natuur een positieve invloed heeft op hersengebieden die betrokken zijn bij stressverwerking en dat deze al na een wandeling van een uur kan worden waargenomen. Dit draagt bij aan het begrip van de invloed van onze fysieke leefomgeving op de hersenen en de geestelijke gezondheid. Zelfs een korte blootstelling aan de natuur vermindert de amygdala-activiteit, wat suggereert dat een wandeling in de natuur kan dienen als een preventieve maatregel tegen het ontwikkelen van psychische problemen en het bufferen van de mogelijk nadelige impact van de stad op de hersenen.
De resultaten sluiten aan bij een eerdere studie (2017, Scientific Reports) waaruit bleek dat stedelingen die dicht bij het bos woonden een fysiologisch gezondere amygdala structuur hadden en daardoor vermoedelijk beter bestand waren tegen stress. Deze nieuwe studie bevestigt opnieuw het belang van stedenbouwkundig beleid om meer toegankelijke groene gebieden in steden te creëren om de geestelijke gezondheid en het welzijn van de burgers te verbeteren.
Om de heilzame effecten van de natuur in verschillende populaties en leeftijdsgroepen te onderzoeken, werken de wetenschappers momenteel aan een onderzoek naar de invloed van een wandeling van een uur in natuurlijke versus stedelijke omgevingen, op stress bij moeders en hun baby’s.
Vertaling: Andre Teirlinck
Zout ook slecht voor immuunsysteem
Dat grote hoeveelheden zout eten slecht is voor je bloeddruk, wisten we al. Maar nu blijkt het je lichaam ook te verzwakken in de strijd tegen bacteriële infecties. (Bron: newscientist.nl)
Kant-en-klaarmaaltijden, pizza, soep uit een pakje, chips, bewerkt vlees… Allemaal zijn ze berucht om hun grote hoeveelheden zout. In Nederland krijgt 75 procent van de bevolking meer zout binnen dan aanbevolen. Gemiddeld consumeren volwassen mannen per dag 9,1 gram zout en vrouwen 6,7 gram zout, terwijl het aanbevolen maximum in ons land ligt op 6 gram zout per dag. En dat is zelfs een gram meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt.
We eten dus te veel zout. Het was al bekend dat we daarmee ons risico op een hartaanval of herseninfarct vergroten. Maar er zijn nog meer schadelijke gevolgen: onze zoutinname verzwakt ook een deel van ons immuunsysteem, blijkt uit onderzoek van biomedicus Kataryzna Jobin en immunoloog Christian Kurts van het universitair ziekenhuis in Bonn.
Uitzondering
Die vinding kwam als een verrassing, want eerder onderzoek liet juist zien dat de activiteit van immuuncellen in de huid bij infecties met parasieten verbetert bij een verhoogde zoutinname. Hierdoor concludeerden sommige onderzoekers dat het immuunsysteem in het algemeen verbetert door meer zout te eten. Volgens Jobin laat hun onderzoek zien dat deze generalisatie niet op gaat.
Jobin heeft hier twee verklaringen voor. Als eerste zorgt het lichaam ervoor dat de zoutconcentratie in het bloed en de organen grotendeels hetzelfde blijft. Als dat niet gebeurde, zouden belangrijke biologische processen in het gedrang komen. Een uitzondering hierop is de huid: die functioneert als het zoutreservoir van het lichaam en neemt dus meer zout op dan andere organen. Dat is waarom een verhoogde zoutinname zo goed werkt voor bepaalde huidziekten.
Andere delen van het lichaam worden niet blootgesteld aan het extra zout. De nieren filteren het uit je bloed en het zout verlaat het lichaam via de urine. Hier komt de tweede verklaring van Jobin om de hoek kijken. De nieren hebben een sensor die de zout-uitscheidende functie activeert. Maar als ongewenste bijwerking van die activatie stapelen bepaalde stoffen, glucocorticoïden, op in het bloed.
Absurd veel zout
Deze glucocorticoïden remmen de werking van de meest voorkomende immuuncellen in het bloed, granulocyten. Granulocyten vallen vooral bacteriën aan. Als ze minder goed werken, worden bacteriële infecties dus erger.
Dit lieten de onderzoekers zien in muizen met een infectie van de listeria-bacterie. Deze bacterie komt onder andere voor op besmet eten en zorgt voor koorts, overgeven en bloedvergiftiging. ‘Eerst zetten we een deel van de muizen op een zoutrijk dieet. In de milt en lever van deze dieren telden we honderd tot duizend keer meer ziekteverwekkers dan in muizen met een normaal dieet’, zegt Jobin.
Biochemicus Harry Wichers van Wageningen University & Research plaatst wel een kanttekening: ‘Er is flink wat zout toegevoegd aan het dieet van deze muizen.’ Wichers doet zelf onderzoek naar de relatie tussen het immuunsysteem en voedsel. Dat zoutrijke dieet bij muizen bestond uit eten met 1,7 procent zout en extra zout in hun drinkwater. Als je dat vergelijkt met mensen, die ongeveer twee kilogram voedsel eten op een dag, zouden ze 34 gram zout binnenkrijgen. Dat is absurd veel.
Slechte afweerfunctie
De Duitse onderzoekers keken ook naar wat een hogere zoutinname met mensen doet. Daarbij lieten ze vrijwillige proefpersonen zes gram zout extra eten per dag. ‘Dat is ongeveer evenveel als er in twee fastfoodmaaltijden zit. Twee hamburgers en twee porties friet bijvoorbeeld’, zegt Kurts. Die zes gram extra is een stuk realistischer dan hoeveel de muizen gevoerd kregen.
Na een week namen de onderzoekers bloed af bij de proefpersonen en keken ze naar de granulocyten in het bloed. Die bleken veel slechter te functioneren dan voordat de proefpersonen begonnen aan hun zoutrijke dieet.
Groter niveau
‘Alleen door onderzoek in een volledig organisme konden we het complexe circuit van zoutinname tot een verzwakt afweersysteem ontrafelen’, benadrukt Kurts.
Het is heel belangrijk dat dit onderzoek laat zien dat de relatie tussen de niveaus van stoffen zoals glucocorticoïden en het immuunsysteem niet los van elkaar bekeken kunnen worden, zegt Wichers. Onderzoekers moeten niet alleen in losse cellen in het lab kijken, maar ook in complete organismen waar je de effecten op groter niveau ziet.
De relatie van een hoge zoutinname op het immuunsysteem is toch niet eenduidig, zegt Wichers. ‘Het immuunsysteem bestaat uit allemaal organen, cellen en moleculen en ze hebben alleen naar granulocyten gekeken. Andere immuun cellen worden actiever door veel zout.’
Wandelen, het medicijn?
Bron: NRC
De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara stelt in een interview met NRC dat ‘veel en langer wandelen’ goed is voor lichaam én geest. ‘Het leven is tegenwoordig zodanig ingericht dat bewegen niet meer echt nodig is. Velen van ons zitten de hele dag achter een beeldscherm en het eten wordt thuisbezorgd of we gaan met de auto naar supermarkt.
En dat terwijl wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat’, aldus Shane O’Mara.
‘Hopelijk zullen huisartsen wandelen ooit beschouwen als medicijn. Een medicijn zónder bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden worden al strandwandelingen voorgeschreven door huisartsen, om zodoende lichamelijke en geestelijke aandoeningen preventief te verhelpen. Het advies? Vier keer per week om en nabij vijftien kilometer wandelen. Het maakt je zowel fysiek als mentaal gezonder.’
Wie echt wil lopen en oefenen zou volgens O’Mara een ruige of op zijn minst ongelijkmatige ondergrond moeten kiezen. Dan wordt wandelen moeilijker voor je hersenen, zodat ze actiever moeten zijn. Want als je beweegt is je brein ook actief. De Ierse neurowetenschapper noemt dat ‘mindwandering’
Wandelen kan overal, of je nu in de natuur bent of in de stad. In de stad is het wel handig als je een route neemt waarbij je lekker kunt doorlopen en niet elk moment wordt gedwongen te stoppen vanwege het verkeer. O’Mara zelf woont bijvoorbeeld in de heuvels op zo’n twintig kilometer van zijn werk aan Trinity College Dublin. Hij stapt steevast een paar haltes eerder uit het openbaar vervoer, zodat hij de rest van zijn tocht wandelend kan voltooien.
O’Mara vervolgt: ‘De hippocampus, één van de allerbelangrijkste hersenonderdelen, wordt sterker als je meer beweegt. Bewegen is essentieel, want als je spieren achteruit gaan, dan gaan ook je hersenen achteruit. En wandelen heeft zowel een herstellende als een genezende werking. Je zou kunnen zeggen: Je wordt oud als je blijft met bewegen en als je stopt met bewegen word je niet oud.’
O’Mara schreef over dit onderwerp een boek over dat onlangs verscheen. Het heet ’Te voet’ (!) en heeft als ondertitel ‘Hoe twee benen de mens verder brengen’.
8 redenen om juist wél in de regen te lopen
door Anke Weber Smit Bron: Dr. Anke Weber Smit
Vandaag nog nat geregend? Bofkont! Lopen in de regen klinkt misschien gek, maar er zijn tal van redenen waarom een wandeling tijdens een regenbui oh zo goed voor je is.
Na het lezen van deze tips zal je een druilerige dag met heel andere ogen bekijken.
Veel liedjes zijn geschreven over wandelen in de regen, en met een goede reden: een wandeling op regenachtige dagen heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen die de geest, het lichaam en de ziel kalmeren. Als je denkt dat een wandeling in de regen klinkt als een gek idee, bekijk dan deze overtuigende redenen waarom wandelen in de regen eigenlijk gezond is en iets dat je op de volgende motregendag moet proberen.
1. Frissere lucht: een wetenschappelijke studie studie (gepubliceerd in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics) toonde aan dat de lucht echt schoner is tijdens en na zware regenval. De reden is dat als regendruppels door de atmosfeer vallen, ze in staat zijn honderden deeltjes verontreinigende stoffen zoals huidschilfers, roet, sulfaten en bacteriën aan te trekken voordat ze de grond raken. Bewijs dat verkwikkende ademhalingen van regenachtige lucht eigenlijk beter zijn!
2. Kalmerende werking: je bent niet de enige die houdt van de geur van de lucht tijdens regenval. Deze specifieke geur heeft zelfs een naam: Petrichor, die werd bedacht door twee Australische wetenschappers in de jaren zestig. De geur bestaat uit een mengsel van chemicaliën die vrijkomen door bodem-bewonende bacteriën, oliën die vrijkomen uit planten tijdens droge periodes en ozon die ontstaat wanneer bliksem zuurstof en stikstofmoleculen splitst die vervolgens veranderen in stikstofoxide.
3. Meer energieverbruik: geloof het of niet, Japanse onderzoekers publiceerden een studie waarin ze aantoonden dat wanneer een persoon fysieke activiteit doet in koud, regenachtig weer, hij of zij meer calorieën en vet verbrandt dan bij het doen van dezelfde activiteit bij droger weer.
4. Rust en ruimte: de meeste mensen zoeken dekking als het begint te regenen, wat betekent dat alleen de dappere zielen blijven wandelen tijdens een storm. Als je op zoek bent naar rust en stilte, zijn regenachtige dagen de beste. Je blijft alleen achter met je gedachten en bent in staat om veel sneller en gemakkelijker te ontstressen dan wanneer er honderden andere wandelaars zijn.
5. Gezonde luchtvochtigheid: een hoge luchtvochtigheid helpt je huid fris, jong en soepel te houden. Sommige onderzoekers geloven dat wanneer de luchtvochtigheid 43% en hoger is, bijna 3/4 van de in de lucht zwevende virusdeeltjes kansloos zijn.
6. Verhoogt acceptatie: een wandeling in de regen maakt je vaak een beetje machteloos. Maar als je regelmatig regenachtige wandelingen maakt, helpt dat je geest te trainen. Je traint je controledrang ff uit te schakelen en gewoon door te gaan met het leven, ongeacht het weer – of wat dan – ook wat op je pad komt. Bovendien kan de tijdelijkheid van regen helpen om persoonlijk verlies en slechte momenten in perspectief te plaatsen. Net als bij een regenbui heeft alles zijn moment en gaat het uiteindelijk voorbij.
7. Nieuw perspectief: of het nu de donkere lucht is, de somberdere stemming of de weerspiegeling van straatlantaarns in plassen, op regenachtige dagen ziet er bijna alles anders uit. Dit kan helpen om je levensproblemen, uitdagingen en andere dagelijkse aspecten in een ander licht te bekijken.
8. Uitbreken: soms wil je gewoon uitbreken, de regels aan je laars lappen en dan is een wandeling in de regen een gezonde, veilige en leuke manier om dat te doen. Als je juist gekleed bent en na thuiskomst goed voor jezelf zorgt kun je nog lang nagenieten van je ontsnapping!
Groene omgeving verkleint kans op dementie
Bron: Wel.nl
Langzaam wordt er steeds meer bekend over de oorzaken van dementie. Zo zijn er leefstijlfactoren die je kans op de ziekte vergroten en blijkt nu ook dat je omgeving invloed heeft op het ontstaan van de aandoening. Een nieuwe studie toont aan dat groen om je heen beschermend werkt.
Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia bestudeerden 670.000 volwassenen die óf binnen 50 meter van een drukke autoweg woonden óf er meer dan 160 meter vandaan leefden. Wat bleek: degenen die vlakbij een drukke weg woonden hadden 14 procent meer kans op dementie die niet aan Alzheimer is gerelateerd en de ziekte van Parkinson. Wonen in of bij een groene ruimte beschermde juist tegen de ziektes.
Het is de eerste studie die aantoont dat een groene woonomgeving beschermt tegen neurologische aandoeningen als Parkinson en dementie. De onderzoekers, wiens studie in vakblad Environmental Health verscheen, zoeken de verklaring in het feit dat mensen in een groene omgeving waarschijnlijk meer bewegen en meer sociale interactie hebben. Dat is dan weer geen nieuwe bevinding. Al langer is bekend dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op het ontstaan van dementie.
Artsen verklaren hoe onze hersens tijdens een boswandeling veranderen
Nieuwetijdskind Magazine mei 3, 2017
Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een flinke wandeling door een bos of in de bergen je lichaam, geest en ziel reinigt, maar nu heeft de wetenschap ontdekt dat wandelen inderdaad je hersenen veranderen… in positieve zin!
Wandelen in de natuur stopt negatieve en obsessieve gedachten
Behalve dat wandelen in de natuur je direct een gevoel van rust en vrede bezorgt, vermindert het ook je malende gedachtenstroom. Veel mensen worden vaak verteerd door negatief denken, waardoor je wordt afgeleid van simpel genieten van mooie momenten en wat ons in het ergste geval voert naar een pad vol depressie en angst. Echter, uit een recentelijk onderzoek, dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, kwam duidelijk naar voren dat tijd in de natuur doorbrengen voor een aanzienlijke vermindering van obsessieve, negatieve gedachten zorgt.
Tijdens deze studie vergeleken de onderzoekers de rapportage van malende gedachten van deelnemers die door een natuurlijke omgeving wandelden en van deelnemers die door een stedelijke omgeving wandelden. Daaruit kwam naar voren dat degenen die gedurende 90 minuten door een natuurlijke omgeving hadden gelopen, aanzienlijk minder last hadden van malende gedachten, terwijl ook de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderde, een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. Degenen die door een stedelijke omgeving wandelden, rapporteerden geen vermindering van malende gedachten.
De onderzoekers bemerkten dat de toegenomen verstedelijking nauw in verband staat met een verhoogd aantal gevallen van depressie en andere psychische aandoeningen. De tijd nemen om jezelf met regelmaat uit die verstedelijking te bevrijden en meer tijd door te brengen in de natuur kan veel baat brengen voor je psychologische (en fysieke) welzijn.
Wandelen zonder gebruik te maken van technologie vergroot vindingrijkheid
Uit een studie die werd uitgevoerd door de psychologen Ruth Ann Atchley en David L. Strayer kwam naar voren dat creatieve probleemoplossing drastisch kan worden verbeterd wanneer je jezelf losmaakt van alle technologie en je je verbindt met de natuur. Deelnemers aan deze studie vertrokken voor 4 dagen de natuur in, waarbij geen enkele vorm van technologie gebruikt mocht worden. Ze werden gevraagd om taken uit te voeren waarvoor vindingrijkheid en oplossingsgericht denken nodig was. Na deze vier dagen concludeerden de onderzoekers dat probleemoplossing bij de uit te voeren taken bij degenen die deelnamen aan deze tech-vrije excursie met 50% verbeterde.
De onderzoekers merkten tevens op, dat zowel technologie als stadslawaai ongelooflijk storend zijn, voortdurend onze aandacht vragen, ons belemmeren in focussen en concentratie, waardoor onze cognitieve functies worden overbelast. Een mooie lange wandeling zonder technologie (geen telefoon mee dus) vermindert mentale vermoeidheid, kalmeert de geest en vergroot het creatieve denken.
Wandelen in de natuur is goed voor kinderen met ADHD
Aandachttekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) komt bij kinderen steeds vaker voor. Kinderen met ADHD hebben het moeilijk met het beheersen van impulsen en geconcentreerd blijven. Ze zijn snel afgeleid en vertonen buitensporige hyperactiviteit.
Het opvoeden van kinderen met ADHD kan erg moeilijk zijn voor de ouders en meestal doet de gebruikelijke oplossing –kiezen voor medicatie– meer kwaad dan goed, vooral als er natuurlijke oplossingen voorhanden zijn die net zo goed werken. Uit een studie die werd uitgevoerd door doctor Frances E Kup en doctor Andrea Faber Taylor bleek, dat kinderen met ADHD die ze lieten meedoen aan ‘groene’ buitenactiviteiten aanzienlijk minder last hadden van de symptomen. De resultaten van deze studie suggereren dat tijd doorbrengen in de natuur grote voordelen biedt voor iedereen die last heeft van concentratieproblemen of moeite heeft met impulsiviteit.
Wandelen in de natuur is een uitstekende beweging en verbetert je denkvermogen
We weten al dat lichaamsbeweging geweldig is voor ons gehele welbevinden. Wandelen is niet alleen een uitstekende manier om tussen de 400 en 700 calorieën per uur te verbranden (afhankelijk van de lengte en zwaarte van de wandeling), wandelen is ook veel beter voor onze gewrichten dan andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld hardlopen. Ook is bewezen dat mensen die vaak buiten sporten zich veel beter kunnen concentreren en zich gemakkelijker aan hun programma’s kunnen houden, hetgeen wandelen tot een voortreffelijke keuze maakt voor mensen die op regelmatige basis actiever willen zijn.
Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat aerobics het volume van de hippocampus –dat is het deel van de hersenen dat in verband staat met ruimtelijk en episodisch geheugen– vergroot bij vrouwen ouder dan 70. Dergelijke oefeningen verbeteren niet alleen het geheugen, maar helpen ook bij het voorkomen van geheugenverlies. Tevens ontdekten de onderzoekers dat het stress en angst vermindert, het zelfvertrouwen vergroot en endorfine aanmaakt. Veel mensen slikken medicijnen om ze van al dit soort kwaaltjes te bevrijden, maar de oplossing is stukken eenvoudiger dan je denkt!
Hoe begin je met wandelen in de natuur?
Gelukkig is wandelen de eenvoudigste en minst dure sport om te doen en biedt grote voordelen aan het hele gezin, inclusief opa en oma! Begin simpel en test je vaardigheden. Doe wat voor jou het beste werkt – als dat gewoon wandelen in een park is, dan is dat prima. Elke oefening buitenshuis is beter dan helemaal geen. Je kunt de wandelpaden rondom je woning gemakkelijk online vinden, maar er zijn ook verschillende smartphone-apps te downloaden waarmee je je wandelroutes in kaart kunt brengen. Ik adviseer wel om tijdens het wandelen je telefoon in de vliegtuigstand te zetten om optimaal van de natuur of omgeving te kunnen genieten, tenzij je het belangrijk vindt in geval van nood bereikbaar te zijn.
Zorg voor een paar goede stevige wandelschoenen, een zonnehoed en een fles water en draag verschillende lagen kleding die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken als je het te warm of te koud krijgt. Je kunt ook overwegen wandelstokken mee te nemen, die verhogen je snelheid en verlagen de druk op je knieën. En zou je nu iets voor mij willen doen?
Ga lekker wandelen!