Van het Teutengat naar Liskes

30 jun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zondag 30 juni 2013 KNBLO Wandelsportvereniging “De Grenslopers” in Bergeijk had voor vandaag een viertal tochten uitgestippeld door het ‘Teutenland” met catering op 3 punten. De weerprofeten waren de wandelaars vandaag goed gezind!

De omgeving van Bergeijk wordt het “Teutenland” genoemd naar de “Teuten”. Een teut was een rondreizende handelaar of ambachtsman die vanuit zijn thuisbasis in de Westfalen of Kempen met zijn koopwaar op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg of zelfs Denemarken trok. meer kunt u lezen op Wikipedia.

De 24 km die ik vandaag gelopen heb, ging richting de Pastoorsweijervijver en de vijvers nabij de waterstuw ‘het Schut’. Deze langere tochten zijn extra bijzonder, omdat ze gedeeltelijk over de bekende wandelroute van Market Garden gaan vanaf het wandelknooppunt Brabant. De wandelaar loopt dan als het ware in de voetsporen van onze bevrijders. Langs de stuw loopt men weer naar start. Twee fraaie routes met twee lussen die wandelaars langs waters, weilanden en door de bossen van het unieke vijvergebied van Bergeijk voeren. Onderweg werden we als wandelaars voorzien bij de rustpunten  in het bos van fris, koffie of thee met zelfgemaakte appeltaart. Het is telkens een leuke gelegenheid mede-wandelaars te ontmoeten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

terugdenkend aan mijn kindertijd in Brabant..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waaraan heeft De Liskeshoeve z’n naam te danken oftewel wat is de betekenis van het woord ‘Liskes’.
De Liskes blijkt een voormalige visvijver te zijn in het natuurgebied de Maaij in de Kempen. De visvijvers in dit gebied vlakbij de Belgische grens zijn zeer voedselrijk. Hierdoor is de Maaij een bijzonder broedgebied voor watervogels.
Sinds de aankoop door Natuurmonumenten van dit gebied behoort de visvangst echter tot het verleden. In 2000 is er de uitkijkpost ‘de Liskes’ geopend door de burgemeester van het nabijgelegen dorpje ‘Bergeijk’.

U kunt vanaf het punt “Maaij’ zelfstandig diverse mooie tochten maken door dit bijzondere bos-, beken – en weidelandschap! Meer informatie vindt u op de website: http://www.bestemmingbergeijk.nl/toerisme/recreatie-en-cultuur/natuur/maaij-liskes/240/

  OLYMPUS DIGITAL CAMERADeze stuw in het riviertje de Beekloop, genaamd Het Schut, werd in 1888 aangelegd ten behoeve van de weteringen. Weteringen zijn vloeiweiden, waarbij men het grasland met voedselrijk water bevloeit voor de winning van hooi. Deze stuw die nog altijd bekend staat als ’t Schut, regelde hier de bevloeiing van “De Beeken”.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

één van de vele visvijvers

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: