Over de Hanze en de Lepelaar

13 aug

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVerslag van de tweedaagse IJsselvallei tocht Van Zutphen via Deventer naar Olst

Zaterdag 10 augustus 2013

Om 11 uur vertrok ik per trein met mijn wandelmaatje voor dit weekend richting Zutphen. Het weer was zeer gunstig voor wandelaars na de hitte van de afgelopen weken. De tweedaagse tocht door IJsselvallei ging van start bij het station in de historische Hanzestad Zutphen (“Zuid-venne”, stammend uit de Frankische tijd rond 800 n. C.).

De eerste dag leverde wijde vergezichten op over de rivier met zijn uiterwaarden van de Rammelwaard. In de zandwinningsgebieden zijn de broedplaatsen van watervogels zwanen e.d. te vinden. De lepelaar voelt zich er prima thuis. Onderweg nodigde een landbouwbedrijf ons uit tot een bezoek aan het verscentrum, zodat we met en heerlijke portie kersen en kruisbessen de weg vervolgden. De route door Landgoed de Poll is niet gemarkeerd. Het is aan te raden de route op de kaart van Wandelnet (NS) te volgen (nabij Slot Nijenbeek). OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IJssel tussen Zutphen en Deventer

IJssel tussen Zutphen en Deventer

Voordat Deventer (onze overnachtingsplaats bereikt werd) troffen we langs de dijk een jong veldmuisje in uitgedroogde en uitgehongerde toestand. Tijd om een goede daad te verrichten en water en koek te delen. Dankbaar deed het beestje zich tegoed.  Na de overtocht met het voetveer en een korte tocht door het centrum bereikten we het gastvrije logement “De Leeuw” .  Het diner in restaurant “De Dikke Van Dale” is een aanrader!

Deventer vanaf het voetveer

Deventer vanaf het voetveer

Zondag 11 augustus 2013

Het ontbijt was zeer goed verzorgd. Voorzien van een lunchpakket (in de prijs inbegrepen) van “De Leeuw” konden we dag twee starten. Voor een uitgebreid bezoek aan het historische centrum van Deventer is meer tijd nodig. In de nabije toekomst zal ik daar zeker terugkeren.  De tweede dag van de NS-tocht gaat grotendeels door bossen en landgoederen. Vanwege  werkzaamheden aan de uiterwaarden liepen we verder over de hoogwaterroute. Al gauw bevonden we ons in de natuurgebieden Rande en landgoed de Haere. Aan het Randerpad is er een gemoedelijk rustpunt met zelfbediening op de boerderij. Het landgoed Havezate de Haere voert u door Engelse en Franse landschapstuinen. Via de Bunkerroute (ontwikkeld tijdens de Koude Oorlog) en het bos bereikten we Landgoed Hoenlo, naast woongebied voor de adel ook voor de Deventer  Hanzekooplieden.

Randerpad

Randerpad

In Olst aangekomen keerden we per trein terug naar Deventer en vervolgens huiswaarts met een rugzak vol prettige herinneringen aan dit mooie gebied. De tocht is te downloaden op:  http://www.eropuit.nl/uitje/wandelen/IJsselvalleitweedaagseNSwandeltocht17en13km/id/1000016

Landgoed Hoenlo

Landgoed Hoenlo

Havezate De Haere

Havezate De Haere

Advertentie

2 Reacties naar “Over de Hanze en de Lepelaar”

  1. Piet 13 augustus 2013 bij 23:34 #

    Meer over Zutphen op:http://nl.wikipedia.org/wiki/Zutphen

  2. Annabelle 15 augustus 2013 bij 19:42 #

    Mooie foto’s! Een tocht die me de moeite waard lijkt om eens uit te proberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: