Op pad naar de duizendjarige eiken – Warnsborn

20 mei

Deze tocht behoort werkelijk in de top 10 van wandeltochten in Nederland. Vanuit Driebergen/Zeist (La Porte) reisde ik  op eerste Pinksterdag  naar Station Arnhem. Het zonnetje brak voorzichtig door. De temperatuur steeg langzaam tot 19-20 graden. De wandeling start aan de achterzijde (uitgang Sonsbeek). Het is wel aan te raden om het kaartje uit te printen van Er op Uit. Op enkele punten is het zaak om de beschrijving samen met het kaartje te vergelijken vanwege het ontbreken van de markering.

Arnhem, Startpunt Bezoekerscentrum Sonsbeek

Arnhem, Startpunt Bezoekerscentrum Sonsbeek

Het Bezoekerscentrum is zeer ruim opgezet en bevat een schat aan informatie over het 250 jaar oude Park Sonsbeek. De vrijwilligers zorgen goed voor de gasten. Wanneer u een kopje koffie of thee neemt, vergeet niet de heerlijke appeltaart van de stichting te bestellen! Alles is zeer redelijk geprijsd. Na zo’n ‘bodempje’ kon ik mij op pad begeven om het prachtige landschapspark te bewonderen. De route loopt grotendeels samen met het Veluwe Zwerfpad. Tijdens de tocht kunt u een bezoek aan het Nederlands Watermuseum of het Airborne Museum in Oosterbeek overwegen. In dit laatste is veel documentatie te vinden over de Slag bij Arnhem.

de Witte Watermolen, Sonsbeek

de Witte Watermolen, Sonsbeek

Sonsbeek

Sonsbeek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zowel het Park Sonsbeek als het Landgoed Zypendaal nodigen uit voor een rustgevend dagje in de overgang van stad naar een schitterend landschap. Om een idee te geven hierbij enkele foto’s van de omgeving.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zypendaal, Arnhem

Zypendaal, Arnhem

De route ging verder via het Landgoed Warnsborn met het gelijknamige huis Warnsborn, in beheer bij het Gelders Genootschap. Onderweg vinden we het kerkhof waar meer dan 1700 militairen begraven liggen die omgekomen zijn tijdens de Slag bij Arnhem.

Airborne begraafplaats, Oosterbeek
Airborne begraafplaats, Oosterbeek
Airborne begraafplaats, Oosterbeek

Airborne begraafplaats, Oosterbeek

De slag maakte deel uit van de geallieerde Operatie ‘Market Garden’. Het museum is te bezoeken in Oosterbeek aan de Utrechtseweg 232.

Het is mogelijk om de tocht in te korten bij Station Oosterbeek. Het is wel aan te raden om het tweede deel (eventueel later) te maken. Zo is dan vanuit het station 8 kilometer door het gebied van Natuurmonumenten Wolfheze zeker de moeite waard!

Via de ‘Bilderbergbossen’ gaat de tocht verder naar het sprengengebied van Wolfheze. Een sprengsprang of sprengebeek is een door mensen gegraven of verlegde beek met zodanige gegraven bronnen dat er onder druk staand grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht. Op de Veluwe heeft het woord spreng een bijzondere betekenis, spreng wordt hier gebruikt voor een gegraven bron of sprengkop.

Sprengengebied Wolfheze

Sprengengebied Wolfheze

Een sprengenbeek is dan ook een gegraven beek en deze werden met name gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en/of voor water voor de wasserijen.

Via het Ecoduct aan de Wolfhezerheide keerde ik terug bij het stationnetje Wolfheze aan de spoorlijn Ede/Wageningen-Arnhem. Het soft ijsje smaakte extra lekker op deze geslaagde dag!

"Duizendjarige den"

“Duizendjarige den”

De volledige routebeschrijving is te downloaden op: http://www.eropuit.nl/uitje/wandelen/AanbevolenWarnsbornNSwandeltocht10of18km/id/1000081

Informatie over het Airborne Museum: http://www.airbornemuseum.nl/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: