Brabants land en Kampina

29 sep

In een nostalgische bui en gewoontegetrouw (een of 2 keer per jaar wil ik er heen! De andere periode is Carnaval!) reisde ik vanochtend naar NS-station Boxtel, centraal gelegen in mijn zo geliefde geboorteprovincie Noord-Brabant. De weerman had goed weer aangekondigd, dus uitstekend voor een heerlijke wandeltocht. De NS had weer eens voor vertraging gezorgd op het traject Maarn-Utrecht, maar daarna verliep de reis via de provinciehoofdstad ’s Hertogenbosch zonder problemen. Vanuit ’s Hertogenbosch en Vught naar Boxtel nam ik de stoptrein, de vriendelijke conductrice en de groetende scholiere naar de wandelaar met rugzak: de dag kon niet meer stuk. Boxtel is een alleraardigst dorpje in de Kampina, een bezoekje waard! De kleine huiskes, kapelletjes en de visgraat-klinkerweggetjes doen me sterk denken aan mijn jeugd in Kaatsheuvel. Allerlei cafeetjes en Brabantse koffietafels nodigen uit. (In station ’s Hertogenbosch had ik mij al tegoed gedaan aan een overheerlijke kruimelappeltaart inclusief koffie x80 3) Ik richtte mij dan ook op de NS-tocht door de Kampina, een overgangsgebied van droge, zandruggen en vochtige voedselrijke beekdalen. De tocht is heel mooi en ik ik kan u het bijzonder aanraden om daar over de uitgestrekte heidevelden en langs de prachtige vennen van het Oisterwijkse bosgebied te lopen. Men voelt zich nietig en tegelijkertijd één met de natuur.

Onderweg zijn er slechts een paar horecagelegenheden, namelijk aan het begin en tijdens de tocht na 10 kilometer de Belvertshoeve en 13 kilometer boscafé Venkraai. Neem dus wel broodje en drank mee voor onderweg. Bij aankomst in Oisterwijk (spreek uit: "Oosterwijk")  is er een keur aan ontzettend gezellige café en restaurants aan de Lind. Vanuit station Oisterwijk teruggereisd via Tilburg en ’s Hertogenbosch. De regenbui had gewacht tot ik klaar was met de tocht.

Inlichtingen en route op de site: Oisterwijkgoorven Er op Uit / Kampina

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: