NS Wandeltocht Groeneveld

24 jul

Als inwoner van het gebied op de grens van Heuvelrug en Gelderse Vallei besloot ik na lange tijd het Gooi op te zoeken op de grens van onze provincie met Noord-Holland. Ondanks de drukke vakantietijd bleek de maandagochtend zeer geschikt voor een tochtje door het Gooi. Het weer zat mee, niet te warm, lichte regenbuitjes. Een beetje regen houdt een wandelaar tenslotte niet tegen. Op 14 juli vertrok ik vanuit station Amersfoort per trein naar Baarn, ca 10 minuten per trein. Daar start NS Wandeltocht genaamd naar het Landgoed Groeneveld. Voor de beschrijving van de route kunt u klikken op Landgoed Groeneveld. NS tochten zijn een ideale manier om brandstof te besparen. Het is goed voor de rust en men is verzekerd van overwegend goede verbindingen. De tocht loopt van Station Baarn naar Station Hilversum Noord.

Onderweg neergestreken bijTheehuis ’t Bluk was de bediening niet erg snel. Het duurde zeker drie kwartier voordat ik de door mij bestelde uitsmijter op tafel kreeg. Hier wordt de ‘goede naam’ van sommige etablissementen van de Nederlandse horeca weer eens ‘eer aan gedaan’. Het mocht de verdere pret niet drukken. De tocht is verder een aanrader, maar neem wel een lunchpakketje en drank mee voor onderweg. Er zijn diverse mooie uitzichtplekjes met picknickbanken, o.a. het uitzicht op de Zuiderheid is schitterend!

Indien u een bezoek aan het Kasteel wilt brengen dan is het raadzaam voor de tocht een gehele, lange dag uit te trekken. Ik heb het Museum niet bezocht, maar zal zeker een volgend keer de permanente expositie gaan bewonderen. Beschrijving van het kasteel:

Kasteel Groeneveld is een zeer mooi voorbeeld van een groot landhuis uit de 18e eeuwse stijlperiode van de Rococo. Het landhuis is gelegen in het meer dan 130 ha grote landgoed Groeneveld van Staatsbosbeheer. Het landschapspark is oorspronkelijk aangelegd in de stijl van de Barok. Aan het eind van de 18e eeuw werd het park aangepast aan de nieuwe mode: de Engelse landschapsstijl. Het park van Groeneveld geldt nu als het gaafste voorbeeld van de Engelse landschapsstijl in Nederland met behoud van een aantal karakteristieke eigenschappen uit de Barok.Kasteel_groeneveld_landgoed 

In Kasteel Groeneveld is sinds 1981 het nationaal centrum voor bos, natuur en landschap gevestigd. Groeneveld stelt zich tot doel mensen zodanig te raken, dat zij landschap en natuur bewust beleven en ontdekken. Kasteel Groeneveld is onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Het landgoed is eigendom van Staatsbosbeheer.Kasteel_groeneveld_001 Link naar de site van Kasteel Groeneveld

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: