“Luste ôk ’n bakske?”

3 nov

Maandag 3 november 2008. Het is vlak voor den "11/11" in deze tijd denk ik terug aan mijn kindertijd in Brabant. Tijdens mijn tocht door de Kampina bij Oisterwijk had ik al het plan om de reis door Brabant voort te zetten . Vanaf Station Maarn via Utrecht reis ik naar ’s Hertogenbosch, of Den Bosch zoals wij Brabanders de hoofdstad aanduiden.Denbosch_dieze  Het plan was eigenlijk om vanaf Den Bosch naar St.Oedenrode te reizen. Vandaag is de herfst pas goed begonnen. Het regent en ik besluit een mooie tocht door de historische binnenstad te maken, waar het tijdens carnaval niet van komt. St.Oedenrode moet wachten. Ik wandel door de Hinthamerstraat (spreek uit: "hinth’mmerstraat") en langs de St.Janskathedraal Denbosch_stjan_2(in Denboschstjanplein restauratie)  en het Gemintemuzejum  (permanente tentoonstelling over het Bossche carnaval). Dit laatste is op maandagen gesloten, Denbosch_gemintemuzejumhet zal een andere keer worden. Ik keer terug naar het VVV, waar een aardige jongeman mij helpt aan een boekje getiteld "Brabants Mooiste Woord". Veel uitdrukkingen in het dialect uit Midden-Brabant (mijn geboortegrond) , West- en Oostbrabant zijn erin te vinden. Denboschde_mrt Met een "Houdoe!"neem ik afscheid van hem en besluit het Pelgrimspad te volgen via het Hinthamereinde oostwaarts, viaDenbosch_oost Denbosch_oost2 parken en een groot meer,  Denbosch_oostpark naar de buitenwijk Orthen en zijn fort. Voldaan keer ik terug op het station, vastbesloten om een andere keer het Pelgrimspad te vervolgen. In La Place staat een heerlijke erwtensoep te wachten voordat ik terug reis naar Utrecht . In de trein blader ik met veel plezier in het boekje met Brabantse woorden.Brabnts_mooiste_woord

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: