Start van de Koninklijke Weg

25 mei

De KNBLO-NL Wandelsportorganisatie bestaat meer dan 100 jaar en ter gelegenheid van het lange afstand pad genaamd ‘De Koninklijke Weg’ is een mooi boekwerkje verschenen bij uitgeverij BDU. Het pad is speciaal uitgezet om mensen met een beperking de gelegenheid te geven met of zonder begeleiding de 170 kilometer lange route tussen paleis Noordeinde via Soestdijk naar Paleis het Loo te kunnen afleggen. Boekje

Begin april stelde ik voor aan mijn buurvrouw Iet, waarmee ik al jaren goed bevriend ben, deze gehele route samen met haar te gaan lopen. Iet was direct enthousiast. Het was wel de bedoeling dat we de route in etappes lopen die haalbaar zijn vanwege het gebruik dat Iet maakt van haar rollator. Zaterdag 24 mei was het zover! Klokslag 8 uur stapten we in de auto richting Amersfoort, waarna de treinreis richting Den Haag begon. De NS had de nodige werkzaamheden aan het spoor, zodat we in Utrecht moesten overstappen. De omweg via Rotterdam namen we voor lief. De stemming zat er goed in, vooral omdat het lentezonnetje uitnodigde voor een wandeling. Het was ook de eerste ervaring van het omgaan met een rollator in trein en tram. Het in- en uitstappen vereist enige oefening. Veel vervoermiddelen zijn niet goed berekend op rollator of kinderwagen (te hoge perrons of te hoge tredeplanken). Wel zijn er liften (als ze werken!) in de stations Amersfoort, Den Haag en Voorburg. De cappucino op station Den Haag CS smaakte heerlijk, ondanks het gemis aan een terrasje aldaar. Aangekomen in Den Haag verder per tramlijn 17 op vriendelijke aanwijzingen van een HTM-gids. ’n Behulpzame passagier hielp met het uitstappen en pakte de rollator aan. Bij het VVV haalden we het startstempel op, ons bewijs van deelname. Tegenover het Binnenhof Binnenhof_2begon de tocht, via Paleis het Noordeinde, Lange Voorhout, Malieveld – onderbroken voor een kleine lunch – naar het Haagse bos. Het Haagse Bos is uniek vanwege zijn directe ligging aan het stadscentrum. De eerste kilometers zaten erop en als geoefend wandelaar stond ik versteld van het doorzettingsvermogen van mijn metgezellin. Het is best even wennen om als begeleider mee te lopen. Ik moet zeggen dat het een bijzonder leuke ervaring is en veel tijd geeft om de omgeving, de natuur te verkennen. Via dit weblog houden we u op de hoogte van deze bijzondere wandeltocht. HaagschebosGelijktijdig geven we tips aan andere rollatorgebruikers over deze manier van reizen en wandelen. (Klik op de plaatjes voor een grotere presentatie)

De tocht werd voortgezet vanaf Huis Ten Bosch en de groene wijk ’t Loo. We waren verbaasd om zoveel groen te zien in deze buitenwijk van Den Haag. De kilometers begonnen wat zwaarder te wegen, maar het uithoudingsvermogen van een rollatorrijder moet je niet onderschatten. Het moet gezegd worden; de bestrating is niet altijd ideaal met klinkers en schelpenpaden. De fietspaden zijn het geschikst voor hulpmiddelen en de route gaat gelukkig grotendeels over dit soort paden. Op sommige punten ontbreekt het wegwijzertje van de KNBLO. Jammer is ook dat het als sticker geen lang leven beschoren zal zijn. De NS en LAW plakkers lijken me degelijker. De tocht van Paleis Noordeinde naar VooVreugdenrustvoorburgrburg betekende ruim 8 kilometer. Dit is een prestatie en een groot compliment voor Iet, die dapper de laatste 1,5 kilometer door Vreugd en Rust liep. Voorburg is heel mooi gelegen in een oase van groen met prachtige landhuizen. Het treinstation Voorburg was het eindpunt voor deze geslaagde eerste dag. Daar namen we de lightrail naar Den Haag en nagenietend reisden we terug met de NS. Ook in Amersfoort was een behulpzaam iemand, een jongedame die hielp met de rollator. 

Volgende week leest u meer over onze tocht van Voorburg naar Stompwijk! 

Advertentie

Eén reactie naar “Start van de Koninklijke Weg”

  1. titia 28 mei 2008 bij 13:00 #

    Wat een prestatie en erg leuk geschreven Piet. Ik sta er ook versteld van dat Iet het heeft volgehouden. Flink doorwandelen want dan kunnen we hier ook leuke wandelingen maken. Ik ben al flink aan het zoeken naar vlakke paden. Ga zo door heel leuk. Groetjes Titia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: