Van Voorburg naar Benthuizen

2 jun

Dit weekend waarin ook van maand gewisseld werd, was besloten om te overnachten in Boerderij Akkerlust te Stompwijk vanwege de twee etappes en de afstand (16 kilometer totaal).

Zaterdag 31 mei vertrokken we voor deze etappes per trein vanaf station Amersfoort naar Gouda om daar over te stappen naar Voorburg. Wie het wéét, zegt onmiddellijk: er zijn daar 2 stations! Dus stonden we promt bij het verkeerde. Vorige week waren we geëindigd in Station Voorburg/Leidschendam, hetgeen het lightrailstation is. Na een paar pogingen om de weg te vragen o.a. bij op hun plattegrond starende agenten hielpen vriendelijke inwoners ons verder. Dit ‘grapje’ van het station Voorburg maakte de tocht ca. 1 km langer. De wandeling van vorige week werd voortgezet met het verlaten van Voorburg en een schitterende tocht langs de Vliet richting LeidschendamBrug_over_de_vliet . Met de naam werd de bebouwing rondom de Sluis in de Vliet bedoeld. Een gedeelte van de Vliet werd al gegraven in 47 na Christus, toen de Romeinse veldheer Corbulo een verbindingsgracht wilde hebben tussen de mondingen van de Maas en de Rijn. Leidschendam Neergestreken op een terrasje bij de ‘fastfood’ in Leidschendam bij de ophaalbrug en genietend van het voorjaarszonnetje werden we verwelkomd door de Turkse eigenaar. We waren de eerste gasten van het nieuwe terras aan de Vliet. De aanduiding ‘fastfood’ is eigenlijk te bescheiden, want de porties en kwaliteit staken ver uit boven de gemiddelde fastfood. Kathedraal_leidschendam Het tempo van wandelen en de ervaring met het lopen met een rollator, ook als begeleider, Salamander_leidschendamleiden ertoe dat we toch sneller onze kilometers maken dan gedacht. U moet denken aan ca. 2 kilometer per uur inclusief rustpauzes. Via het mooie natuurgebied van StarrevaartgebiedVogelplas Starrevaart (waar menig automobilist langsraast op de A4) en het viaduct, de scheve Kniplaan (door de veengronden) kwamen we bij het overnachtingsadres: Boerderij Akkerlust. De gastvrije boerderij heeft B&B kamers en voor ons was het op de beganeAkkerlust1 grond gelegen appartement gereserveerd, compleet met woonkeuken, slaapkamer en invalidentoilet. Na het opfrissen werd de koeienstal bezocht waar de koeien werden gemolken. Om de TV-uitzending van Tineke Schouten te bekijken was veel Akkerlust2 moeite nodig. Door slaap overmand ploften de een na de ander in bed. 

Er was geen haan nodig (was vast op vakantie) om ons op deze zondagochtend te wekken uit de verkwikkende slaap. Het rijke Stompwijkse ontbijt (o.a. natuur-joghurt, -melk en – frambozenkarn, scharreleitje!) werd bezorgd door de eigenaresse. Het was zoveel dat men rustig een lunchpakketje kon maken, hetgeen ook de bedoeling was. Na afscheid genomen te hebben zette Iet de pas erin( had er zin in) en ik volgde op de voet. Het miezerde een beetje, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze ochtend waren vele wielrenners onderweg vanwege het zachte weer en we werden dan ook herhaaldelijk ingehaald en begroetten elkaar. Recreatiegebied_noordaa NoordaaDe Midden-Nederlandroute werd gevolgd tot aan het natuurgebied Noord Aa en de Zoetermeerse plas. Bij restaurant Azicht komt u er niet omheen: de cappucino met kersenvlaaitje zijn niet te versmaden! Al zittend op het terras genoten we van het uitzicht op het meer. De vele rustpunten maken het voor mij als begeleider mogelijk de omgeving goed op te nemen. Het laatste stuk van Zoeterwoudse polder tot Benthuizen leek korter dan gedacht. We kwamen in het voor mij gebied vlakbij Benthuizen (ik heb jarenlang in Alphen aan den Rijn gewoond). Voorburg_benthuizen_016Gelukkig was het droog gebleven de rest van de dag en zelfs het zonnetje brak door. Aangekomen in Benthuizen bij de bushalte bleek al snel dat de buschauffeurs in staking waren gegaan. Terecht, ze strijden voor hun rechten! Dus dan maar een taxi gebeld. Dit duurde een tijdje voordat er een verscheen, gezien de vele klanten bij zo’n staking. Voor 11 euro werden we bij station Zoetermeer afgeleverd waar de trein via Gouda naar Amersfoort konden nemen. Het was een weekend waar we met genoegen op terugkijken. Volgende week gaat de reis verder vanuit Benthuizen…  Vliet

hoe loopt dat nou op rolletjes? 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: