Van Leersum naar Zuylestein. “Rond de Dom”(2)

6 aug

Afstand ca. 10 kilometer. Vandaag heb ik de tocht voortgezet die ik in etappes maak op de maandagen. De temperatuur klom snel op tot ca. 25 graden. Het was aangenaam onder de reusachtige beuken die voor een frisse parkeerplaats zorgen bij de buitenplaats Broekhuizen (15e eeuw). Komend vanuit Utrecht of Amersfoort neemt u bij de rotonde aan het begin van Leersum de afslag de binnenroute naar Wijk bij Duurstede en na ca. 500 meter is de parkeerplaats langs de Middelweg.

Deze etappe sluit aan bij Deel 1 waar we de bossen van ‘De Wildeman’ en Darthuizen verlieten. Aan de Bremweg vindt u een tabaksschuur zoals die nog te vinden zijn in dit gebied van de Utrechtse Heuvelrug. Dsc00521

Het landgoed Broekhuizen is grotendeels te betreden met een 3 tal routes vanaf de Middelweg. Dsc00517 Op het punt van vorig keer treedt u het prachtig gelegen landgoed binnen aan de Broekhuizerlaan. Er zijn diverse banken om volop te genieten van de rust en de natuur van het in Engelse stijl aangelegde park. Meer over Broekhuizen:

Rond de vijver lopen de routes van de LAW, een Klompenpad en de 2 Dsc00518wandelroutes van Broekhuizen. Tussen de struiken achter het weiland zien we het torentje van Oud-Broekhuizen waarover u meer kunt lezen op Oudbroekhuizen_1genoemde pagina. We volgen de LAW tot we weer bij de Middelweg aankomen en slaan rechtsaf. U volgt de Middelweg langs mooi gelegen buitenplaatsen en oude boerenerven.  Na een poosje komt u in de bebouwing van zuid-Leersum en slaat rechtsaf de Nieuwe Steeg op. Van daaruit heeft u een prachtig vergezicht op de polders van de boerenbuurt van Leersum, langs het recreatiecentrum (vakantieappartementen) en u slaat aan het eind ca. 1 km van de Nieuwe Steeg linksaf (het nieuwbouwwijkje De Kikvors negeren) de ‘Boerenbuurt’op tot aan de straat, steeds het weiland en boerderijen aan de rechterhand houdend. U ziet een doodlopende weg (voor autoverkeer) recht voor u, daar waar de straat links draait. Deze deels onverharde pad (fietsen toegestaan) – met de aanduiding van ‘Klompenpaden’ inslaan tot u aan de Achterweg komt. Voor u ligt het bos van Zuylestein, één van de vele landgoederen in onze provincie.

Een beetje verscholen achter de eiken bebossing staat het Klompenpad Cotlanderpad (9 km.)

Zuylestein aangeduid. Dit boslaantje inslaan en u bevindt zich op het (deels) opengestelde Dsc00523landgoed. Het is beslist de moeite waard en er zijn diverse zitbanken om te genieten van meegebrachte broodjes en fruit. O.a. bij de schaapskooi is gezellig stekje met mooi uitzicht!

Meer over http://www.kasteleninutrecht.nl/Zuilenstein.htm

Dsc00525_7Het landgoed met zijn symmetrisch aangelegde paden is interessant om doorheen te kruisen.Dsc00526 Volg de toegangslaan richting ingang met zijn karakteristieke poorthuis.

U kunt doorlopen langs de provinciale weg naar de halte Galak in Amerongen, waar u met bus 50 (halfuurdienst) 2 zones (3 strippen) weer terugreist naar Leersum (uitstappen halte Donderberg. Dan ca. 10 minuten naar de parkeerplaats bij Broekhuizen.

Volgende week: van Zuylenstein /Amerongen naar Elst

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: