Op het spoor van een reus

26 feb

Deze route brengt u 14 km door Schüttorf, het Bentheimer gebergte en het Vechtdal.

Schüttorf is niet alleen de oudste stad van de provincie, maar heeft ook de hoogste kerktoren – de Schüttorf-reus. Bij mooi weer kijkt u vanaf de top over het historische stadscentrum naar kasteel Bentheim.

De stad Schüttorf aan de Vechte beleefde in de middeleeuwen een bloei door de handel en later door de textielindustrie. Zelfs vandaag de dag getuigen talrijke prachtige villa’s van fabriekseigenaren van de vroegere bloei van de stad. Op de plaats van het huidige Schüttorf was er al vroeg een belangrijke kruising tussen twee oude handelsroutes, aangezien de Vechte hier begaanbaar was door een doorwaadbare plaats.

De oudste sporen van menselijke beschaving zijn afkomstig van een dijbeen van een vrouw van meer dan 2000 jaar oud die werd blootgelegd tijdens graafwerkzaamheden aan een spoorlijn. Vergelijkbare sporen en kruiwagens uit dezelfde tijd zijn ook gevonden in het naburige Emsbüren.

Wat maar weinig mensen weten, is dat Schüttorf tot de jaren 70 een eigen kasteel had. Altena Castle, waarvan het oudste deel werd voltooid in de eerste helft van de 14e eeuw, raakte langzaam in de vergetelheid door de eeuwen heen en raakte langzaam in de vergetelheid na de Dertigjarige Oorlog. In 1903 verwierf de fabrikant Herman ten Wolde kasteel Altena, liet de ruïnes opblazen en renoveerde de noord- en westvleugel. Het werd uiteindelijk afgebroken in 1973 om plaats te maken voor een doorgaande weg.

Een poging om de oorsprong van de naam van de stad te verklaren is minstens zo oud als de stad zelf. Volgens een legende werd de Vechte, die rond Schüttorf stroomt, voor het eerst geleid in 1295 door de bouw van een dam rond de stad. De burgers zouden op bevel van Schütt’t d’r up hun handkarren hebben geleegd. Kartje van de gemarkeerde route vindt je op: https://www.grenzenlos-aktiv.de/de/tour/wanderung/auf-den-spuren-eines-riesen/23922153/

Diese Route führt Sie auf 14 km durch Schüttorf, die Bentheimer Berge und das Vechtetal.

Schüttorf ist nicht nur die älteste Stadt der Grafschaft, sondern besitzt auch den höchsten Kirchturm – den Schüttorfer Riesen. Bei gutem Wetter kann man von seiner Spitze über den historischen Ortskern bis hin zur Burg Bentheim blicken.

Die an der Vechte liegende Stadt Schüttorf erlebte ihren Aufschwung während des Mittelalters durch Handel und später durch die Textilindustrie. Noch heute zeugen zahlreiche prächtige Fabrikantenvillen von dem einstigen Aufschwung der Stadt.

Schon früh befand sich an der Stelle des heutigen Schüttorfs ein wichtiger Knotenpunkt zweier alter Handelsrouten, da die Vechte hier durch eine Furt passierbar war.

Die ältesten Spuren menschlicher Zivilisation stammen von einem über 2.000 Jahre alten Oberschenkelknochen einer Frau, der bei Baggerarbeiten zu einer Bahnlinie freigelegt wurde. Ähnliche Spuren und Hügelgräber aus derselben Zeit wurden auch im benachbarten Emsbüren gefunden.

Was die wenigsten wissen, ist das Schüttorf noch bis in die 1970 Jahre über eine eigene Burg verfügte. Die Burg Altena, deren ältester Teil in der ersten Hälfte des 14. Jahrhunderts fertiggestellt wurde, geriet über die Jahrhunderte langsam in Vergessenheit und verfiel nach dem Dreißigjährigen Krieg langsam in Vergessenheit. 1903 erwarb der Fabrikant Herman ten Wolde die Burg Altena, ließ deren Ruinen sprengen und renovierte den Nord- und Westflügel. Schließlich wurde sie 1973, um Platz für eine Durchgangsstraße zu schaffen, abgerissen.

Ein Erklärungsversuch über die Herkunft des Stadtnamens ist mindestens genauso alt wie die Stadt selbst. Laut einer Sage soll die um Schüttorf fließende Vechte erst 1295 durch den Bau eines Dammes um die Stadt geleitet worden sein. Dabei sollen die Bürger ihre Handkarren auf das Kommando Schütt’t d’r up entleert haben.

Meer Tips voor het grensgebied tevoet, op de fiets of te water: https://www.grenzenlos-aktiv.de/nl/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: