Waalwijk: schoen, leer en nog veel meer

6 nov

Veel mensen kennen de Langstraat in de Provincie Noord-Brabant nog van de schoenindustrie. Het gebied tussen ’s Hertogenbosch en Geertruidenberg vormde eeuwenlang het centrum van de schoen- en lederindustrie in Nederland. In het hart daarvan ligt Waalwijk met o.a. het beroemde Nederlands Schoen en Leder museum. Het is een bezoekje waard!

Op de herfstige zaterdag 4 november reisde ik vanuit mijn woonplaats Uelsen per trein van Almelo naar ’s Hertogenbosch en verder per bus naar Waalwijk . Mijn Keulse oma leefde daar na haar huwelijk met mijn opa uit Waspik vanaf het begin van de 20e eeuw tot haar overlijden eind jaren ’80. De imposante St. Jan de Doper Kerk in het centrum staat bekend door zijn vorm als ‘Peper en zoutstel’. In de nabijgelegen Grote Straat vindt je een slijterij met meer dan 800 biersoorten.

Zondagochtend om 9 uur meldde ik me bij de Wandelsportvereniging Waalwijk om deel te nemen aan een wandeling van de ‘Winterserie’.  ook deze keer verliep een groot deel van de 20 km lange route over het buitengebied van mijn geboorteplaats Kaatsheuvel met het enorme belevenispark De Efteling. Bij veel natuurliefhebbers zijn de Loonse en Drunense duinen zeer bekend. Het herfstzonnetje, de gesprekjes met andere wandelaars en de heerlijke erwtensoep bij de rustplaats zorgden voor een heerlijke nostalgische dag. De dag werd afgesloten met een kopje koffie in Buurthuis Zanddonk, verzamelpunt van sportverenigingen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: