Van Gogh maakte zijn keus in Etten-Leur

23 nov

Zaterdag 19 november arriveerde ik per trein vanuit Zwolle in Etten-Leur. Het hotel Ten Bosch heeft zich omgedoopt in “Vincents Bed & Bistro”. Het verwijst naar de geschiedenis van de beroemde schilder.

Ondanks de renovatie van voormalig Hotel Ten Bosch en het ontbreken van warm water was het een heerlijk rustpunt. Na het goed voorziene ontbijtbuffet op zondagochtend begon ik de 21 km lange tocht georganiseerd door Wandelvereniging “De Losse Feeter”. De mooie tocht met uitstekende bepijling leidde door de  landelijke buitenwijken en de bossen. Het was voor mij een hernieuwde kennismaking met deze regio in West-Brabant. Tijdens het parcours waren 3 controleposten met koffie en soep. Ondanks het stormachtige weer was het de moeite waard.

Naast de Hervormde kerk waar Van Gogh’s vader predikant was, bevindt zich de voormalige Kosterswoning. Dit karakteristieke en pittoreske pandje is ingericht als informatiecentrum van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur. Een ‘muurkrant’ vertelt het verhaal over Vincent van Gogh’s periode in Etten.  In de maanden april tot eind december 1881 koos de toen 28-jarige Vincent daadwerkelijk voor het kunstenaarschap. In Etten liet hij zich in het bevolkingsregister voor het eerst inschrijven als kunstschilder. Een uniek gegeven dus. Dat Vincent in Frankrijk zo enorm veel schilderijen kon maken, vindt zijn oorsprong in Etten.

Na me afgemeld te hebben reisde ik met alle opgedane indrukken van deze dag voldaan terug per trein naar Zwolle waar de auto geparkeerd stond voor de thuisreis.

Bij de plaatselijke VVV van Etten-Leur zijn diverse mooie wandeltochten verkrijgbaar.

Advertentie

Eén reactie naar “Van Gogh maakte zijn keus in Etten-Leur”

  1. Rita Riemersma 23 november 2016 bij 13:07 #

    Leuk verslag Piet over de wandeling en goede informatie over het leven van Vincent van Gogh in Etten-Leur. Heel interessant allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: