Wandelparadijs Maas-Schwalm-Nette

4 sep

De tweede vakantieweek in augustus 2013 bracht ik vol tevredenheid door in het grensgebied tussen Limburg en Noordrijn-Westfalen. Het hotel in Grefrath (richting Krefeld/Mönchen-Gladbach) werd mijn uitvalbasis. Het sporthotel heeft sauna en zwembad en het ontbijtbuffet geeft volop energie voor de sportieve gast. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIP: Het Rathaus in Grefrath heeft een kleine afdeling voor de toeristen en verschaft u een grote hoeveelheid brochures en uitgestippelde tochten in 2 talen (Duits en NL) van het Naturpark. U moet even via de receptie naar de 1e etage waar een vriendelijke gemeenteambtenaar u verder helpt.

Dinsdag 27 augustus startte ik met de gemarkeerde wandeling ‘Nette Seen’ (12 km)vanuit de plaats Nettetal/Lobberich. U wandelt langs de meren, de rietkragen, watemolen, stuwdam en vistrap, het Roerdomp-project, de Wittsee en landschapshoeve Baerlo.

Nelsenmühle

Nelsenmühle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vistrap

Vistrap

Woensdag 28 augustus Wandeltocht ‘Galgenvenn’ (11,2 km), Startpunt Kaldenkirchen, Stadsdeel Kreuzmönch op de parking. Dit is een zeer gevarieerde tocht met indrukwekkende natuur, gedeeltelijk over Nederlands grondgebied. U komt door natuurgebied Heidemoore, met het idyllische Sonsbeek Ven en Lange Ven. Het natuurreservaat ‘Schlucht’ met uitzicht op het Maasdal (in de verte is Venlo te ontdekken) ontwapent de natuurliefhebber die daarna door “Holtmühle” en heidelandschap “Hühnerkamp” verder wandelt en geniet van mammoetbomen, beeklopen en vlaskuilen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gezicht op Maasdal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donderdag 29 augustus Vandaag stond een wandeltocht van 15 km door een heus oerbos op het programma: het Birgeler Urwald, nabij Wildenrath, iets verder het binnenland in. Het is een verrassende tocht over kronkelige paden en met steile hellingen en mooie vergezichten. Tijdens de tocht komt men langs de bedevaartkapel ‘Birgelener Pützchen’. O.a het romantische dal van de Schaagbach en het moeraslandschap rond Haus Wildenrath maken van deze tocht een aanrader!OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrijdag 30 augustus  was de laatste dag in dit bijzondere gebied. Het gebied richting Venlo en Swalmen is de ‘Schwalmbruch’. Gedeeltelijk over Nederland grondgebied. In Duitsland is de rivier vanaf 1904 gekanaliseerd, in Nederland bleef deze min of meer ongerept. Het pad loopt over kronkelwegen, langs vochtige weiden en poelen ter bescherming van planten en OLYMPUS DIGITAL CAMERAdieren.  Het herstel van een oude arm van de Swalm in zijn oorspronkelijke staat is schitterend om te zien! Meer te vinden op: http://www.grenspark-msn.nl/index/lang/nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: