Van het Stijlorenrijk naar Kaaiendonk

30 mei

Zondagochtend 28 mei was het vroeg opgestaan geblazen.  Eerst was ik van plan om de Marathonwandeltocht in Goirle van KNBLO te lopen. Bij nader inzien leek me de KNBLO tocht in Etten-Leur geschikter. Ik heb hier geen spijt van gekregen!

Om 7.45 uur vertrok de trein uit Driebergen-Zeist via Arnhem, Nijmegen (vanwege werkzaamheden aan het spoor tussen Utrecht en Zaltbommel) naar ‘s Hertogenbosch. Na een heerlijke cappuccino reisde ik verder naar Etten-Leur. Wandelsportvereniging ‘De Losse Feeter’ had een bijzonder mooi traject uitgezet, de Vincent van Gogh wandeling. Vincent van Gogh woonde en werkte in 1881 in Etten-Leur. Zijn vader was aan het einde van de 19e eeuw dominee in deze plaats *). Etten_Leur

Het gebied ten zuiden van Etten-Leur tot aan de Belgische grens heeft nog veel landschappelijk schoons met landgoederen en cultuur uit vervlogen tijden, de vennen en de Pannenhoef. Het landgoed de Pannenhoef is circa 650 hectare groot.

Eeuwenlang bestond dit gebied uit heide en vennen. In het begin van de 15e eeuw werd het veen afgegraven dat zich in de laagste delen had gevormd. Nadat het veen tot op de zandige bodem was afgegraven werd het gebied weer enkele eeuwen aan zijn lot overgelaten. Vanaf 1800 werden de onafzienbare heidevelden geleidelijk ontgonnen tot cultuurland en dennenbos. Van 1900 tot 1940 werd er nog sneller ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Het gebied werd ontwaterd door het verdiepen en verbreden van de Bijloop. Brabants Landschap kocht het gebied in 1970 toen was er nog maar 100 ha woeste grond overgebleven. Langzaam is het gebied Etten_Leur_Pannehoef1 Etten_Leur_Pannehoef2

omgevormd tot wat het nu is. Door het gebied stromen de Turfvaart en de Bijloop welke op sommige plaatsen nagenoeg naast elkaar liggen. De Turfvaart is speciaal gegraven om de turf af te voeren naar Breda.

Onderweg had de wandelsportvereniging 3 pleisterplaatsen ingericht met soep, koffie/thee en zelfs sinasappels (gratis). De gehele tocht was goed van pijlen voorzien en de ontvangst was zeer gastvrij. Het werd weer een dagje om niet te vergeten.Etten_Leur_Bisschopsmolen

Vanuit station Etten-Leur reisde ik per trein naar Breda en per bus verder naar mijn overnachtingadres Tulip Inn in Oosterhout. Het hotel verdient een compliment, de gastvrije receptie en de bediening stralen nog de echt Brabantse gemoedelijkheid uit. U kunt er heerlijk eten en als gast ontvangt u 20% korting op het diner.

Maandag 30 mei vertrok ik na het ontbijt te voet naar ‘De Warande’, waar het Museum oud Oosterhout gelegen is. Dit museum moet u beslist gezien hebben! Er is een Miniatuurpark anno 1900, met replica’s van historische gebouwen van Oosterhout (vooral de basiliek valt in het oog), een Binnenmuseum dat een goed beeld geeft van de oude Brabantse huiskamer, het ‘rijke Roomse leven, de zusterklas, de drukkerij (nog in gebruik!), de Landbouwschuur, de oude ambachten (zoals de schoenen verbonden met Brabants historie, de rietdekker enz). Oosterhout_Museum_replica basiliek Toen ik een van de vrijwilligers kenbaar maakte dat ik geboren was in Kaatsheuvel, kwam even later een oude man op me af, die zich voorstelde als Stokkermans, een voor mij bekende naam. Hij bleek op dezelfde lagere broederschool gezeten te hebben, alleen veel eerder dan ik en hij kende de familie van mijn oma. Na een ‘Brabants bakske koffie’ ging ik voldaan te voet naar het centrum van Oosterhout waar de St.Jansbasiliek een centrale plaats in het centrum inneemt. Rondom het plein zijn goede restaurants te vinden en prima terrasjes. Het is zeker dat ik in deze plaats terug zal keren om een stadswandeling te maken.Oosterhout_Museum8

 

 

 

 

 

 

 

*) meer over Vincent van Gogh in Etten: http://www.vincentvangoghinetten.nl/index

**) meer over Brabants museum Oud-Oosterhout http://www.museumoudoosterhout.nl/

 

Oosterhout_Museum1 (2) Oosterhout_Museum5 Oosterhout_museum6 Oosterhout_Museum7

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: