Ontmoet de specht in Lage Vuursche

30 jan

Zaterdagochtend 29 januari 2011. Na wekenlang grijze lucht verschenen de eerste zonnestralen op deze heldere vrieskoude dag. Het was tijd geworden om eropuit te gaan. Het is rustgevend om per bus en trein naar de startplaats te rijden. Vandaag stond de NS-wandeltocht Lage Vuursche op het programma. MarskramerspadSoestdijk

Vanaf de achterzijde van Station Baarn begint deze tocht gelijk door het Baarnse Bos, langs Paleis Soestdijk en door de afwisselende boswachterij Lage Vuursche. Baarnse Bos Oude beukenlanen en eeuwenoude bomen zijn te bewonderen tijdens de tocht. Ook de landgoederen rond Lage Vuursche en dit prachtig gelegen bosdorp zijn de moeite beslist waard. De tocht is ongeveer 13 kilometer. Onderweg zijn pannenkoekenrestaurants in Lage Vuursche.

Tijdens de wandeling werd mijn aandacht getrokken door 'de timmerman van het bos'. Het hyperactieve vogeltje was vlak boven mij en het bospad druk doende in een levensgrote beuk en stoorde zich niet aan de nieuwsgierige wandelaar met camera. Specht_LageVuursche Verderop naderende wandelaarsters, een mevrouw uit Leiderdorp en haar dochter uit Rotterdam, bleven toekijken. We hielden nog een prettig gesprek over diverse wandelmogelijkheden en de route. In de bossen van Lage Vuursche komt u, wanneer u stil blijft, vast een of meer spechten tegen.

De Stulp De Stulp_Lage Vuursche

Markante punten onderweg zijn: zandverstuiving- en heidegebied de Stulp, begrazingsgebied voor de Charolais-runderen en de vogelobservatiehut aan het Pluismeer.

Het laatste gedeelte loopt door het Maartensdijkse Bos, waar een dassenpopulatie kon herstellen dankzij aanleg van faunapassages over de drukke snelwegen. Vanuit Station Hollandsche Rading reisde ik terug naar Hilversum en Amersfoort.

De route is geheel te downloaden op:Lage VuurscheDe Rading

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: