Op weg naar Lekkerbeetjen en Bréauté

22 mrt

Zondag 21 maart 2010 – Begin van de lente! Het was vandaag echt lente met een stralend zonnetje dat de nog aanwezige wolken gedurende de middag verdreef. Op het gezicht van de wandelaars was het plezier af te lezen. Dieze_denbosch_2

NS-tocht Vughtse Lunetten start in ’s Hertogenbosch op het station. Vanwege een reserve in de brandstof reed ik per auto naar de Brabantse hoofdstad, waar in de omgeving van Hinthamereinde gratis geparkeerd kan worden. Het verdient echter aanbeveling om per trein te reizen en vanaf het station door het historische, bourgondische centrum de wandeling te beginnen. Al snel was ik vanaf de Hinthamerstraat, bekend van ‘den groaten Optoght’ tijdens carnaval, op de stadswal en verder gelegen Bastion, de vroegere bescherming van de vestingstad. Vandaar heeft u een schitterend uitzicht op de natuur van het Bossche Broek en de Dommel. Na de drukte van de stad genoot ik van de rust langs het Drongelens kanaal. Vughtse_heideHet gebied van de Vughtse Lunetten (verdedigingswerken) is een oase zo vlakbij de gezellige stadsdrukte. (Foto2: Vughtse Heide; Foto1: Dieze)

Enige tijd stond een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught al op het verlanglijstje. Tijdens deze wandeling kunt u uitgebreid bezoek brengen aan dit enige voormalige SS-concentratiekamp in Nederland, de permanente expositie en aan de fusilladeplaats. Richtingaanwijzers (in de vorm van een wachttoren) in het bos leiden naar de ingang. Kamp_vughtDe toegang is gratis. Joden, politieke gevangenen, Sinti en Roma, Jehovah’s getuigen, homoseksuelen, zwervers e.v.a vonden er de dood door de nazi-gruweldaden, of werden op transport gezet naar vernietigingskampen. Meer info:Nationaal Monument Kamp Vught

Aan het eind van de tocht kwam ik het kunstwerk tegen van officier ‘Lekkerbeetjen’ (slaat hoogstwaarschijnlijk op zijn bourgondische achtergrond!) en de Franse officier Bréauté die met elkaar in duel gingen.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vond op 5 februari 1600 op de Vughterheide het laatste heroxefsche riddergevecht in West-Europa plaats. Dit gevecht is de geschiedenis ingegaan als "De Slag van Lekkerbeetjen". De hoofdfiguren waren Gerard Abrahams van Houweling (ook bekend als ‘Lekkerbeetjen’) en de Franse edelman Pierre de Bréauté. Zij waren in dienst van de Staten-Generaal en streden tegen de afgezanten van koning Philips. Meer over de geschiedenis van Vught:Website gemeente Vught

Vanwege het mooie weer en een conditie die weer op peil komt, besloot ik vanuit Vught tevoet naar het vertrekpunt terug te keren. Totale afstand komt op 19 kilometer (exclusief het Kamp, dan wordt het 23 km). In Vught kunt u per trein terugreizen naar ’s Hertogenbosch. De tocht is gratis verkrijgbaar op het station of in zijn geheel te downloaden op:http://www.eropuit.nl/uitje/id/1000041/wandelen/VughtseLunettenNSwandeltocht10km/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: