“Tis goei wêêr vandaog”

1 dec

Maandag 30 november De tradioneel geworden Brabant-dag was dit jaar iets verschoven naar de laatste dag van november. Spijt kreeg ik niet! De vorige weken waren nat en miezerig. Het zonnetje had tot vandaag gewacht op de fietsende en wandelende bezoekers van de Strabrechtse Heide. “Tis goei weer vandaog”, zoals de stamgasten tegen elkaar zeiden. Ik begon de NS-tocht bij Station Geldrop, bereikbaar per stoptrein vanaf Eindhoven. De stemming was goed, zo bleek uit de talloze begroetingen. Ik was weer in mijn geboorteprovincie! In het dorpscentrum staat de kruisbasiliek van de H.H. Maria en Brigida (laatsgenoemde was de belangrijkste Ierse heilige na St.Patrick). De tocht verliep via het prachtige natuurgebied van de Dommel, een gebied dat weer teruggebracht werd in zijn natuurlijke oorsprong als beekdal (vergelijk: Drenthse Aa). Gelukkig had ik mijn bergschoenen aan, want de regen van de afgelopen tijd had talloze plassen doen ontstaan. Bovendien is het eerste deel langs de Kleine Dommel vrij drassig. Tijdens de “Rulse Laarzenpad'(draagt een passende naam!) maakte ik kennis met Janneke, een wandelaarster uit Zeeland, die haar vriendin in Heeze bezocht. De imposante Strabrechtse Heide deed me soms terugdenken aan een tocht over een deel van de Schotse Highlands. Maar al gauw namen de grove of vliegdennen en jeneverbessen me mee terug naar mijn jeugd in de Loonse en Drunense duinen. Ik kan u deze tocht aanbevelen, maar raad u aan om zo vroeg mogelijk op de dag te beginnen. Met de monumenten in Geldrop, het centrum van Staatsbosbeheer (“De Plaetse”, een nagebouw Brabants plein), en aan het eind Kasteel Heeze heeft u een afwisselende dag. Voor de bloeiende heide is augustus/september het uitgelezen seizoen. Het sluitstuk van deze mooie dag was in de gastvrije Tapperij De Zwaan, (voor de echte Bourgondiër!) waar ik mezelf getracteerd heb op een echte Brabantse erwtensoep (veel vlees) en het gebruikelijke roggebrood met katenspek. Het geheel vergezeld met een bokbier uit…jawel Grunn (Groningen)! De biljarters aan de tafel groetten met “Houdoe”. Voldaan en goedgemutst terugdenkend aan de Brabantse gastvrijheid keerde ik per trein terug.

De route is te downloaden op: Erop uit Strabechtse HeideStrabrechtseheide_3_2

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: