Van Elst naar Rhenen “Rond de Dom 4”

1 okt

De herfst lijkt vandaag echt ingezet. Er is regen aangekondigd in de middag, dus ga ik bijtijds op pad. Het aanbevolen beginpunt voor deze route is de parkeerplaats Buitenomme in Rhenen of – indien u per trein komt – station Rhenen en dan met bus 50 (3 strippen) tot halte De Molen, waar we vorige keer gebleven zijn bij deel 3. Vanaf de bushalte eerste boslaan rechts inlopenElst_boslaan, weilanGrafheuvel_elst_1d rechts houden en eerste grote laan rechts met fietspad, u passeert een Grafheuvel ,loopt verder tot de Bosweg (asfalt), linksad en aan het eind rechts met de weilanden steeds rechts houdend, het dorp Elst dus verderop rechts, rechtsaf de Woudweg in tot de Franse weg, de Veenendaalsestraatweg (voorzichtig) oversteken en de landelijke Zwijnsbergen in, na ca 500 m. linkaf het natuurgebied Plantage WillemIII. Op de warme zuidhelling van de Heuvelrug werd in 1853 door de familie Ruys tabaksplantage Plantage Willem III gesticht. Het landschap aan de voet van de Heuvelrug bij Elst werd in die tijd bepaald door de tabaksteelt en de daarbij behorende tabaksschuren. Voor een beschrijving van dit byzondere gebied verwijs ik u naar Plantage Willem III  Hieronder wat plaatjes (klik voor groter beeld). Plantagewillemiii_2 Plantagewillemiii_6 Plantagewillemiii_4Plantagewillemiii_3

 

Paaltjes met blauwwitte kop komt u tegen, maar voor deze tocht moet u die negeren. Op de heuvel aangekomen geniet u van het uitzicht op de vroegere plantage, waarna u het kleine slingerpaadje rechts volgt, steeds de plantage aan de rechterhand houdend, hier wordt het lastig, eenmaal links dan rechts , rekenig houdend dat de plantage zich rechts bevindt. Het bospad komt uit op de asfaltweg Defensieweg, u slaat rechtsaf langs een kerkhof en komt op een smalle asfaltweg met picknickplaats, daar rechts, akker aan de rechterhand (parallel met fietspad) en het kleine industriepark Remmerden in de verte, schuin links aanhouden boven buitenplaats De Hught langs. Het wordt hier even oppassen, een klein slingerpaadje waar u uiteindelijk de blauwgele paaltjes van de LAW (Lange Afstand Wandelpaden) ontmoet. Deze volgt u tot in Rhenen, 100m voor de rotonde slaat u linksaf, en via de Bantuinweg, langs de Bibliotheek en de Nieuwe Veendaalseweg komt u terug bij de parkeerplaats of wandelt u naar het station. Vlakbij de parkeerplaats kan ik u aanbevelen aan de Herenstraat: Café snack Colijn (echt niet zuinig met de porties!)

Tijd voor een wandelingetje door Rhenen met zijn beroemde Cuneratoren en de stadswal. Een monument herinnert ons aan 2 evacuatie van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen met deze tocht. Noot: kleine correcties volgen.Cuneratoren Rhenenstadswal Rhenenstadswal2

Volgende keer vertrek vanuit Rhenen naar Veenendaal.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: