Logboek en sites Niedersachsen

Vrijdag 8 december 2019

Regelmatig heb ik sinds 2016 familie en vrienden graag op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in mijn nieuwe woonomgeving. Na meer dan drie jaar in dit deel van Bundesland Niedersachsen kan ik terugkijken op een plezierige tijd. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en vroegere zijn voortgezet. De buurgemeenschap, de wandelclub DJH, de wandelgroep uit Nederland en de culturele uitstapjes spelen daarin een grote rol. De woonomgeving met de prachtige natuur heeft er mede voor gezorgd dat ik het zeer naar de zin heb.

Het is tijd geworden om de oorspronkelijke doeleinden in de content van de site opnieuw op de voorgrond te plaatsen. In plaats van mijn persoonlijke Logboek vindt de bezoeker voortaan meer informatie op toeristisch en cultuurhistorisch gebied op de Homepagina. Mijn ontdekkingen kun je zodoende op de site blijven volgen.

In het bijzonder zal aandacht geschonken worden aan de wandelgebieden aan de grens. De belangstelling naar de regio’s nabij de Nederlandse grens is zeer toegenomen. Daarnaast laat ik de lezer kennismaken met de overige natuurgebieden in de Bondsrepubliek Duitsland en ontdekkingen van speciale plekjes in Nederland. Daarbij zal mijn geboorteprovincie Noord-Brabant niet vergeten worden!

Wil je regelmatig Tips ontvangen, meldt je aan bij het kopje: “Reacties”.

Mailen of chatten kan natuurlijk ook indien je graag contact houdt over wederzijdse gebeurtenissen. Ook via Facebook kun je mij volgen.

Een gelukkig en gezond wandeljaar 2020 toegewenst!20191202_171136[1]

 

 

Vrijdag 4 oktober 2019

Langzaam gaat de nazomer over in de herfst. De afgelopen dagen zorgde hemelwater voor de nodige aanvulling op het land en in de tuinen.

In de maand september is een nieuwe huurder begonnen in het Gartenhaus. Raymond en zijn hond Baretta zijn vanaf 1 oktober officieel als nieuwe bewoners ingetrokken. Er is inmiddels door hem een nieuwe keuken geplaatst . Het huisje is van binnen opgefrist met een nieuwe muurverf.

Barbara nodigde mij vorige week uit om samen een concert bij te wonen van lichte jazz afgewisseld met Braziliaanse Bossa Nova en had voor kaartjes gezorgd. Zangeres Juliana Blumenschein met haar gelijknamig Quintet bezorgden ons en de rest van het publiek in de kapel van het Klooster Frenswegen een bijzonder mooie avond. De volgende dag, afgelopen zondag, zag er zeer regenachtig uit. Tijd om ‘Plan B’ in werking te stellen. Mijn wandelgroepje had Ootmarsum op de agenda staan. Gelukkig was in dit kunstenaarsstadje de manifestatie ‘Kunst op Straat’ gepland.

Alhoewel de buitenactiviteiten afgelast waren, konden we in de RK H.H. Simon en Judas Kerk een halfuurtje genieten van een koor met opera en operettemuziek. Composities van Verdi, Donizetti, Benatzky. De mooie muziek deed ons goed. Toen we buiten kwamen waren de buien voor even overgetrokken. Na een kort bezoekje aan de kleine azijn/olijfolieproeverij konden we alsnog genieten van een deel van de geplande wandeltocht via Oud-Ootmarsum en natuurgebied de Nutter naar de Kuiperberg.

Onze buurgemeente de stad Neuenhaus vierde afgelopen weekend het 650jarig bestaan. Collega Malteser vrijwilliger Werner maakte een paar reportages van de feestelijkheden. Op deze is er één te volgen: https://youtu.be/uQMt3gcpp0E

Woensdag 10 juli 2019

In de maand mei was ik een weekje in het Département La Meuse in Frankrijk met JeanPaul. Het was een gezellig verblijf in een dorpje vlakbij de bekende historische plaats Verdun. Afgewisseld door wandelingen bezochten we deze gastvrije regio. De tweede week stond in het teken van voorbereidingen tot plaatsing van de moeder van Françoise in een Résidence (tehuis)  in het nabijgelegen dorp van Les Hermites.

De geplande autoreis naar Schotland met Françoise vond de tweede week van juni plaats. Hierover kun je bij interesse meer lezen of foto’s bekijken. (Stuur mij dan een berichtje). In ieder geval was ook deze reis weer een hoogtepunt in het natuurrijke, gastvrije Schotland. Ook Françoise heeft Schotland in haar hart gesloten.

Al met al heeft het ertoe geleid dat ik na deze tijd aan de slag kon in de tuin. De plantjes hadden zich mooi gemaakt voor de zomer. Ook de groenten in de broeikas waren flink uit de kluiten gewassen.

Na drie weken in de genoemde landen was ik heel blij om weer regelmatig met mijn vriendin Barbara af te spreken. Ze verheugde zich op mijn komst. Het geslaagde wandelweekend in Kurort in Bad Dürrheim/Schwarzwald gaf mij de kans om het gebied wat meer te leren kennen. O.a. Donaueschingen heeft zijn bekendheid te danken aan de bron van de Donau. De tijd in het Kurort was voor haar een herstelperiode. Op de terugreis konden we nog wat van de snelweg af in het Westerwald  leuke plekjes bezoeken.

In de Grafschaft Bentheim wordt geschiedenis geschreven. Vanaf zondag 7 juli 2019 is de personentrein tussen Neuenhaus en Bad Bentheim in bedrijf. Hiermede is Neuenhaus via het spoor met Nederland verbonden. Uelsen is met buslijn 10 vanaf Station Neuenhaus zodoende met openbaar vervoer te bereiken! In de toekomst hoopt de Bentheimer Eisenbahn het spoor tussen Neuenhaus via Emlichheim met Coevorden uit te breiden. Dan zal er een directe spoorverbinding met Drenthe tot stand zijn gekomen!

Vrijdag 3 mei 2019

In de eerste week van april werd ik getroffen door een ongeval rond het huis. Op de door regen en algengroei glad geworden stenen trap van de broeikas kwam ik ten val op mijn linkerzij. Mijn collega’s Malteser kwamen toevallig terug van de wekelijkse rit met ouderen en konden eerste hulp verlenen. Mijn arm had een open wond en moest gehecht worden. Dat werd vervoer naar het ziekenhuis in Nordhorn. Die avond bleken op de röntgenfoto 2 ribben gebroken en een klaplong. Er werd een drain geplaatst. Na een weekje kon ik het ziekenhuis weer verlaten. De genezing van de ribben en long gaat langzamerhand naar wens. Met fantastische hulp en aandacht van familie (vooral mijn dochter verdient een grote pluim!) en vrienden in de huishouding en tuin verloopt de genezing voorspoedig.

Omdat ik niets aan mijn benen mankeerde (gelukkig!) heb ik weer mooie wandelingen kunnen maken. Met de wandelvrienden uit Nordhorn heb ik een wandeling in de omgeving van Hardenberg, natuurgebied Rheezer Belten gemaakt. Vergezeld door vriendin Barbara als voormalig verpleegkundige voel ik me zeker tijdens de wandelingen in de omgeving. Naast de maandelijkse tochten bij DJH ontdekken we samen nog meer de omgeving van Uelsen of Nordhorn.

 

 

In de tuin bloeit en groeit weer allerlei. Om de bijen, vlinders enz. de ruimte te geven, heb ik een paar delen van de tuin voorzien van zaadjes van de BUND, de natuurbeschermingsvereniging in Duitsland.

De tuin heeft zich opgemaakt in meikleed met o.a. de Lelietjes van Dalen. Ook in de broeikas komen de kweekgroenten goed op. Op veel plaatsen is de Maibaum weer verschenen, ook op de hoek van Koning Iland in onze wijk. Na zo’n ongeval waardeer ik alle schoonheid intenser dan tevoren. Het geeft me nieuwe energie. Om valpartijen te voorkomen zijn nu antislip strips op de treden aangebracht. Binnenkort volgt een leuning voor nog meer zekerheid.

 

 

Woensdag 20 maart 2019

Begin februari hadden we nog een paar dagen koning winter op een korte doorreis. Het Springendal nabij de grens in Ootmarsum is een prachtig wandelgebied. Met een beetje zonneschijn en een blauwe hemel biedt het de wandelaars een groot genoegen. Een weekje later heb ik met wandelgezellin Barbara opnieuw de rondwandeling vanaf de Lönsberg, Hesingen gemaakt. Onderweg smaakte de koffie met zelfgemaakte appelgebak zeer goed in het Campingcafé van Springendal (tip!).

 

De laatste weken brachten veel regen en zware windstoten met zich mee. Het wandelen vond plaats tussen de buien of in hevige windvlagen. Desalniettemin zijn er een aantal mooie plekjes bezocht.

Er waren tussendoor nog enkele mooie dagen, zoals op zondag 17 februari. Met de Duitse wandelvrienden van de DJH, o.a. Barbara, Elke, Johannes en zijn vriendin Susanne hebben we op die dag met ons Nederlandse groepje een tochtje langs de voormalige tramlijn Oldenzaal-Denekamp gemaakt. Omdat er een groot gedeelte door de grondeigenaren (nog) niet ter beschikking gesteld is, moesten we een omweg maken. De terugweg verliep via het heuvelachtige landgoed Egheria. Na afloop was het gezellig om samen op het Marktplein van Oldenzaal op een terrasje bij te praten. We besloten om in de nabije toekomst het deel vanuit Denekamp te belopen.

 

In Nordhorn is het ook bij regenachtig weer goed toeven.  Naast het stadspark is de Sint Augustinuskerk gelegen.20190126_152842_St Augustinuskirche (1024x576)

In de broeikas doen de eerste plantjes hun intrede : tomaten, radijsjes, prei, wortelen. Verder heb ik koolrabi en een wijnrank geplant in de broeikas. De ruimte is daar zeer geschikt voor. Inmiddels is er een kleine verwarming.

 

Maandag 18 maart heb ik een bezoekje gebracht aan de grensstad (met Overdinkel) Gronau. In verband met een verjaardagscadeautje voor onze dochter moest ik in de voorstad Epe zijn. In Gronau staat het Rock&Pop Museum. Dat word iets voor een volgende keer. Nu heb ik even van de gelegenheid gebruik gemaakt om een wandeling te maken door het stadscentrum en het stadspark met kleine Tiergarten (vrij toegankelijk).

 

Maandag 28 januari 2019

De eerste weken van het nieuwe jaar brachten afwisselend sneeuw en regen. Het is ook in dit deel van Duitsland een ‘kwakkelwinter’ (“mal frieren, mal tauen” zo heet het hier).

Het weerhoudt de wandelaar niet om de buitenlucht op te zoeken. In de omgeving van Uelsen bevindt zich de Siedlung (nederzetting) Hardingen. Vanaf de Mühlenteich of de Parking aan de Uelsener Straße richting Hardingen kun je een historische omloop maken van ca. 5 km met zicht op het water van beekje Nordbecks Graben.20190119_143428 nordbecks graben

De DJH organiseerde op 20 januari een tocht in het Emsland door het Lohner Sand bij Wiermarschen. Nordlohne is meer dan 850 jaar geleden ontstaan.

Op de Nordstraße in Nordlohne – vroeger standplaats van de katholieke school – bevindt zich de in 1983 gebouwde Glockenturm..De klok stamt uit de vroegere school (1852 opgericht) en luidt nog dagelijks het Angelus. Op deze plek bevindt zich naast de klokkentoren een gedenksteen van de Schuttersvereniging Nordlohne (1911) en een bushalte in vakwerkstijl.

 

Vanuit de kleine dorpskern starten diverse gemarkeerde wandelingen. De Ems stroomt op ongeveer 1,4 km afstand door dit gebied. Tussen Nordlohne en Schepsdorf (Lingen) volstrekt zich  een uitgebreid bos en heidegebied, onderbroken door zandduinen. *)

Op een regenachtige zondagmiddag is het ideaal om een museum te bezoeken. In het Otto-Pankok-Museum **) in Gildehaus (Gemeente Bad Bentheim) is tot midden februari een tentoonstelling over de eerste kunstschilderessen begin vorige eeuw. Er was moed voor nodig in deze tot dan toe door mannen beheerste kunst door te dringen.

 

*) meer : over Wietmarschen

**) meer over Otto Pankok

Vrijdag 21 december 

De donkere dagen voor Kerst hebben hun intrede gedaan. Aan de Hollboom was een dagje met lichte poedersneeuw . Deze verdween al gauw vanwege de temperaturen die te hoog zijn voor de tijd van het jaar. 20181216_085638 (800x450)

De kerstboom in de woonkamer,  zijn kleine broertje in de Wintergarten en kaarslicht zorgen voor een gezellig sfeertje.

Met de DJH (Herbergswerke) was begin december in de Jugendherberg Bad Bentheim de jaarlijkse Weihnachstfeier. Na een korte wandeling door de steegjes en straten kregen we zelfgebakken taart bij de koffie. Gelukkig was er veel over, zodat ik van mijn wandelvriendin Barbara een extra stukje van haar appeltaart meekreeg voor thuis. Gezamenlijk werden kerstliedjes gezongen onder begeleiding van medewandelaar Klaus op zijn orgeltje. Op 15 december besloot de DJH dit wandeljaar in Rossum , Dinkelland. Eén van de wandelaars speelde voor èn na de tocht op de Midwinterhoorn.20181215_140840 (800x450)

Eén van de collega-vrijwilligers van het Malteser Team had afgelopen dinsdag bij hem thuis een gezellige Weihnachts koffietafel georganiseerd. Zodoende konden we dit combineren met ons maandelijkse overleg.IMG-20181218-WA0001[1]

De kerstdagen vieren we in kleine familiekring. Op Kerstavond staat het Gospelconcert tijdens de Mis in Emlichheim op het programma. Dit ga ik bijwonen met Françoise die in Uelsen logeert en met Hennie, die mij bij tegenslag en voorspoed ter zijde staat.

Woensdag 21 november

Herfst en nazomer leverden ook in Uelsen vele uren zonneschijn. Het was genieten op terras, in de tuin of de natuur. Het aantal toeristen uit Nederland in deze regio is ook dit jaar weer gestegen. Veel landgenoten hebben het Bundesland Niedersachsen en in het bijzonder de Grafschaft Bentheim leren kennen en keren graag terug. Ook dit jaar heb ik weer familie en vrienden mee laten genieten van woning en omgeving.20181116_101242 Gölenkamp (1) (800x450)20181118_092523 (800x450)

Het gereedmaken van de tuin voor de winter is in volle gang. Aan de voorzijde worden meer struiken geplant voor vogels en insecten. O.a. is een Oostenrijkse dwergspar verwelkomd.

Van natuurvriendin Barbara kreeg ik de tip om op een paar plaatsen houtblokken op stapel in de tuin te plaatsen. Dat is goed voor insecten die steeds meer teruggedrongen worden door gebruik van gif, overbevolking en klimaatverandering. Het is ook decoratief en natuurlijk.

De afgelopen tijd zijn er weer diverse geleide wandeltochten geweest van de DJH. Afgelopen zondag leidde Barbara me als vrijwilligster bij de BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.V.) rond in het gebied van de Vechte tussen Nordhorn Vechtesee en Naturschutzgebiet Tillenberge.  De BUND heeft in het Tierpark Nordhorn i.s.m. andere  natuurorganisaties ervoor gezorgd dat er een kennistuin voor de kinderen is aangelegd.

 

Woensdag 26 september

De grote droogte van de zomer 2018 heeft plaatsgemaakt voor de welkome herfstbuien.20180811_115444

Tijdens één van de mooie dagen maakte ik gebruik om het Kloster Clemenswerth (bij Meppen in het Emsland) te bezoeken. Het jachtslot Clemenswerth geldt als een van de meest eigenaardige ensembles van Duitsland. Het is een goed voorbeeld van een jacht- en lustslot in rococo-stijl en is als enige in zijn soort in Europa nog helemaal origineel bewaard gebleven. Met name de 8 alleeën die in de vorm van een ster allemaal samenkomen in het jachtslot is eenmalig. Het pronkgebouw wordt omringd door 8 paviljoens. Geen wonder dus dat het op de lijst van Nationale Monumenten van Duitsland is opgenomen. Het jachtslot werd tussen 1737 en 1747 gebouwd naar het ontwerp van de bekende barokarchitect Johann Conrad Schlaun in opdracht van Clemens August, keurvorst uit het ‘Haus Wittelsbach’ en aartsbisschop van Keulen.

 

Net over de grens van Uelsen bevindt zich het natuurgebied van Mander (Gemeente Tubbergen). Met de wandelvrienden van de DJH maakte ik de tocht langs de graancirkels van Mander. De heide stond in bloei. Het heideveld was een klein voorproefje wat mij te wachten stond tijdens mijn meerdaagse vakantietocht door Schotland die ik eind augustus gelopen heb. De beide huizen, tuin en broeikas werden verzorgd door Anna tijdens mijn vakantie. Na mijn thuiskomst kon ze na lange tijd haar moeder en bekenden in Polen bezoeken.20180811_145410_Vasse

Nu ik teruggekeerd ben op mijn thuisbasis kan ik volop werken in de tuin en aandacht schenken aan het onderhoud van het huis. Wederom kon ik dit jaar mijn wandelvriend Iwan uit Utrecht als gast verwelkomen waarmee ik enkele dagen samen kon wandelen. Begin oktober verwacht ik Barbara uit Nordhorn (die ik leerde kennen bij de DJH) en Rita uit Ede waarmee de omgeving van Bad Bentheim/Gildehaus verkend gaat worden. Het najaar biedt volop gelegenheid om te genieten van diverse wandelingen in de bossen met hun kleurrijke herfsttooi. Eens per maand organiseren Hennie en ik de uitstapjes voor de kerk in de wijde omgeving. Deze keer stond een tocht per bark door het Bargerveen op het programma. IMG-20180919-WA0002_Bargerveen (16)

Woensdag 27 juni

De tijd vliegt voorbij wanneer er zoveel te doen is in de tuin of met vrijwilligerswerk. Zo zijn we alweer halverwege het jaar beland. De afgelopen weken heb ik mij ingezet om Anna zoveel mogelijk bij te staan met haar verhuizing en bij administratieve regelingen. Ze kan nu in alle rust wennen aan haar nieuwe woonomgeving. O.a . de Vlijtig Liesjes die ze bij mij geplant heeft zijn een teken van dankbaarheid. Dit jaar werd het aantal tomaten en paprika’s met daarnaast courgettes dankzij haar inzet  in de kas uitgebreid. 20180618_190637.jpg

Het begeleiden van senioren door ons als Malteser Hilfsdienst geeft veel voldoening. Na de aanloopperiode is er een vaste groep ontstaan die zich elke week graag laat begeleiden naar supermarkt. Na afloop nuttigen we gezamenlijk Kaffee & Kuchen in een Konditorei.  De Asylkreis voor vluchtelingen in Wilsum heeft de hulp ingeroepen van onze Malteser hulpdienst. Komende week steken we een handje toe met de eerste zorg op het gebied van de Malteser Begleitungsdienst naar artsen en/of inkopen.

De Duitse wandelgroep loopt regelmatig net over de grens of in de Grafschaft Bentheim. Enkele bevriende wandelaars tonen nu ook interesse voor wandelingen met mijn clubje in Nederland. Het is leuk om de Duits-Nederlandse groep bijeen te brengen.

 

Op 3 juni werden Françoise en ik op uitnodiging van Annabelle en Bart meegenomen naar Osnabrück. Het was een feestelijke dag vanwege het behalen door Annabelle van haar rijbewijs! Het goed verzorgde uitstapje was nog een cadeautje voor mijn verjaardag. Na een gezellige dag reed onze dochter met trotse ouders vanuit Osnabrück over de Autobahn terug naar Uelsen. Natuurlijk was ook het hondje van Annabelle en Bart, Tugba, van de partij.

 

Woensdag 9 mei

De natuur en de tuinen laten zich in volle pracht zien. Begin mei staat in het teken van de Lelietjes van Dalen. Ze zijn volop te vinden aan de rand van mijn tuin. Tijdens de meidagen worden we ook in Uelsen getrakteerd op zomerse temperaturen. De tuinen hebben extra water nodig. In de tuin staat de Amerikaanse sierprunus weer volop in bloei.

 

In de broeikas zijn dit jaar weer 3 soorten tomaten. Vanwege het grote succes vorig jaar heb ik nog enkele soorten extra geplant. Ook de paprika ga ik weer uittesten. Verder zijn er worteltjes, bietjes, peterselie  en niet te vergeten de maggiplant. Ik ga ook courgette proberen. Met de verrijkte aarde zal er nog meer geoogst kunnen worden.20180504_093553 (800x450).jpg

Naast het Malteser werk voor de senioren geven het werk in de tuin en daarnaast de wandelingen in de omgeving veel voldoening en een aangenaam tijdverdrijf. De Maibaum is op 1 mei in veel Duitse plaatsen weer te vinden. Onze Nachbarschaft heeft dit op 30 april weer voorbereid. Vanwege de koude avond werden we uitgenodigd bij buurman Andreas die de houtstraalkachel in zijn werkplaats aangemaakt had. De gebruikelijke BBQ (in Duitsland “Grill” genaamd) en drank ontbraken niet! Op de foto zien we het Rathaus van Uelsen met een Maibaum van de Gemeente.

 

Maandag 9 april

De voorjaarsbloemen vertonen langzaam maar zeker hun schoonheid. Na een aantal kille weken komt het voorjaar gestaag op gang. Het is tijd voor wat nieuwe aanplant aan de Hollboom. Vanochtend straalt het zonnetje door de ramen van de Wintergarten. Voor bezoekers is bekend dat deze uitkijkt op de rotstuin achter het huis. Daar vinden we bijzondere rotsplantjes geflankeerd door de krokusjes.

 

In de broeikas vinden we de eerste plantjes van o.a. tomaten, paprika en worteltjes, bietjes.

De gidsen tijdens wandeltochten bij de DJH (Herbergswerke) geven veel informatie over de omgeving.  Onderweg zijn bijzonder interessante gesprekken. Eén van de trouwe wandelaarsters wil zich ook graag aansluiten bij ons grensoverschrijdende clubje uit Nederland.

20180331_151034Baccum (bij Lingen) (1) (800x450)

Baccum bij Lingen (Emsland)

Wekelijks begeleiden we met onze Malteser bus de senioren en andere mensen die zorg nodig hebben naar één van de supermarkten in Uelsen. Na afloop wordt er in een Konditorei gezellig samen gebabbeld onder het genot van koffie, thee en een lekkernij.

Op mijn verjaardag werd ik plezierig verrast door Anna met een mooie Paaskrans , een heerlijke Poolse taart en een Pools brood. Na mijn dagtripje in Hannover vond ik dit alles dat ze na haar werk klaargezet had.

 

Na een wandeling door de Twentse plaats Losser was ik getuige van de  bijzondere Paastraditie in Ootmarsum (foto’s Ootmarsum) het zogenaamde “Vlöggeln”.

 

Meer over dit aloud gebruik kun je lezen op de site:  https://www.entoen.nu/nl/overijssel/twente/ootmarsum/vloeggeln

Donderdag 22 februari

Het voorjaar zit in de lucht. De eerste lentebodes zijn gearriveerd. In de tuin staan sneeuwklokjes. De krokussen, hyacinten en tulpen laten hun kopjes al zien. Er komen nog een paar winterse dagen aan. De dagen zijn gelukkig langer zodat ik nog meer van de omgeving kan genieten tijdens de wandelingen. Elke 14 dagen neem ik met plezier deel aan de leerzame tochten van de DJH. De tocht van afgelopen zaterdag was uitgezet in het veengebied (Moor) rond Georgsdorf (aan de grens bij Nieuw-Schoonebeek).  Ik leer veel van de andere wandelaars. Tijdens de tochten heb ik prettige gesprekjes met Barbara, vrijwilligster op het gebied van milieu en natuur en Johann, voormalig fysiotherapeut en nu amateur historicus.

Het vrijwilligerswerk bij de Malteser heeft ook nieuwe contacten opgeleverd. De ‘Wintergarten’ (foto) biedt van tijd tot tijd ruimte aan het werkoverleg  tijdens de ‘Stammtisch’ te houden. Tijdens het koffie-uurtje bespreek ik met mijn team de gang van zaken rond de inkoopservice voor senioren. Wekelijks halen en brengen we deelnemers naar het winkelcentrum.  Onze altijd trouwe Hennie, met haar jarenlange ervaring bij de Zonnebloem, is voorlopig herstellende van een operatie. Ik hoop dat ze gauw weer bij ons is. De serre wordt goed verzorgd door mijn vriendin Anna, zodat ieder zich prettig voelt. Dankzij haar trouwe hulp en verzorging van het huis kan ik mijn tijd besteden aan de hulporganisatie, tuin en broeikas. Dat laatste gaan we zoals vorig jaar weer samen doen.

Komende zaterdag zijn we als vrijwilligers uitgenodigd voor de Ehrenamtlicher Tag in Osnabrück. Het is een mooie gelegenheid om ideetjes uit te wisselen met de andere vestigingen in de regio. Volgende week ben ik als spreker van de Malteser uitgenodigd voor 2  bijeenkomsten van de zorg (Pflegetisch) en bij een lezing in het Bürgerhaus van de Gemeente Itterbeck. Het is een goede gelegenheid om onze hulp bij inkopen onder de aandacht te brengen.

 

Maandag 22 januari

Het nieuwe jaar is al weer een paar weken oud. Na een regenachtige periode en storm was het afgelopen zaterdag een groot genoegen om de wandelvrienden van de Herbergswerke (DJH) weer te treffen. Mijn woonplaats Uelsen stond op het wandelprogramma. Het is toch altijd weer verrassend om nieuwe plekjes te ontdekken. Dat is te danken aan de organisatoren van de dag. Het gehele jaarprogramma kun je vinden onder het Tabje op deze site: “DJH”.

 

Mijn schoonzoon kreeg enkele weken terug plotseling een ongeval tijdens het wandelen. Hij zit voorlopig thuis met een gebroken deel van het kuitbeen. Mijn dochter maakte dankbaar gebruik van mijn hulp met de auto voor de grotere inkopen.

Als Projectleider bij de Malteser Hulpdienst kom je geregeld met nieuwe contacten in aanraking. Dankzij de persberichten meldden zich vertegenwoordigers van politiek en centrale zorgdiensten. Afgelopen vrijdag was ik met 3 collega’s present bij het “Frühstück” voor de inwoners van de deelgemeente Itterbeck. Eind januari ben ik uitgenodigd bij het DRK (Rotes Kreuz). Dat is de gelegenheid om contacten te leggen met de doelgroep: ouderen, alleenstaanden en een ieder met beperking die gebruik wil maken van deze boodschappendienst. Het is maar goed dat ik kan rekenen op mijn trouwe vriendin en hulp in de huishouding. Ook het team van vrijwilligers dat bij toerbeurt de rit maakt, zorgt voor de voortgang van de wekelijkse ritten. De eerste deelnemers hebben zich gemeld. Het zal aan kracht winnen via mond op mond reclame.

Maandag 4 december

In de Adventstijd worden de straten opgesierd met verlichting en sierstukken. Af en toe wip ik even de grens over om nog even de sfeer van het Sinterklaasgebeuren mee te maken. Ook hier is de Sankt Niklaus bekend op 5 december.  In de directe Nachbarschaft staat een reusachtige advents’boom’ (zie foto). Naast een kerststuk zoals afgelopen jaar heeft Anna dit jaar een krans voor de voordeur gemaakt voor mij.

De voorbereidingen voor de ‘Mobile Einkaufswagen’ zijn in volle gang. Inmiddels is het vervoermiddel opgehaald uit Osnabrück en staat gereed in mijn carport. De instructiedag om als Malteser gebruik te maken, verkeerscode en omgang met de passagiers zit erop. Deze week vindt de verplichte Erste Hilfe Kurs (EHBO) plaats. Op 14 december gaat de eerste rit plaatsvinden. De ouderen en mensen met beperking worden gratis van huis opgehaald en vervoerd naar een inkoopcentrum in Uelsen. De vrijwilligers helpen hen bij de inkopen. Na afloop wordt gezamenlijk koffie/thee gedronken en worden ze op tijd weer thuisgebracht. De contacten met de collega’s van de Malteser en de directe hulpkrachten geven mij een heel goed gevoel.

In de RK kerk van Uelsen heb ik de indrukwekkende Adventsdienst met koor en muziek bijgewoond. ’s Middags speelde het  bekende orkest ‘Spielleute BSV Uelsen’  in de overvolle Alt-Reformierte Kirche internationale bekende kerstliederen. De uit Enschede afkomstige dirigent Martin van Seijen oogstte veel bijval vanwege de manier waarop hij het publiek erbij betrok

Vrijdag 3 november

Het is zover! De Nederlandstalige pagina van Uelsen is weer online! *) Voor bezoekers die niet ver van de Nederlandse grens willen genieten van de mooie, natuurlijke omgeving kun je hier terecht . Je hoeft niet urenlang te wachten op  vliegvelden of ergernis te ondervinden met de afstanden of files.  Mooie uitgezette wandelingen en volop culturele en historische plekjes zijn in de regio te ontdekken. Zaterdag 28 oktober heb ik deelgenomen aan de wandeltocht van de DJH in Lohne bij Wietmarschen (Lingen) gelegen in het Emsland.

 

Komende week start mijn buurman van verderop  aan de renovatie van de overkapping. Hij gaat kunststof elementen aanbrengen. Zodoende wordt dat deel van het huis ook voor jaren onderhoudsvrij. Mede dankzij mijn vriendin en hulp in de huishouding geeft het mij de tijd voor werk in de samenleving. Het project met de Malteser is in voorbereiding. Er hebben zich meer dan 10 vrijwilligers aangemeld. Het is nu nog afwachten totdat de cursus Eerste Hulp van start gaat en de begeleiding voor de speciaal uitgeruste minibus. Daarna gaan we meer bekendheid geven in de media.

*) Hier lees je meer over toerisme in Uelsen!

Donderdag 12 oktober

De herfst heeft haar intrede gedaan. Het is een seizoen waar de wandelaar zich een weg baant door bossen in een schakering van allerlei kleuren en kan genieten van de natuur die langzaam tot rust komt. Op zondag 8 oktober maakte ik een van de vorig jaar uitgezette  wandelpaden van de Grafschaft Bentheim. Na een heerlijke kop cappuccino met vruchtentaart in een van de vele Konditoreien in Bad Bentheim begon ik aan deze tocht waar ik allerlei mooie uitzichtpunten tegenkwam. Tijdens de ‘Sandstein Wanderung’ wordt je door middel van informatieborden geïnformeerd in het Duits en Nederlands over de historie van dit gebied. Het Bentheimer zandsteen is o.a. gebruikt voor het Paleis op de Dam en het Stadhuis van Leiden. Via de rivier de Vecht werden de zandstenen naar het westen verscheept.

 

Zondag 24 september

In het Bentheimer land zijn diverse ‘Schützenfesten’. Een van de mooiste was in Bad Bentheim

.Schützenfest 2017

20170917_122618.jpgMijn aanmelding bij de Malteser Hulporganisatie is in volle gang. Er is vanuit de centrale in Osnabrück inmiddels een speciaal uitgeruste bus gereserveerd. Zaak is nu voldoende vrijwilligers te vinden om de service van vervoer van mensen met een beperking in de regio Uelsen naar het winkelcentrum te starten.  Van diverse kanten wordt het initiatief met enthousiasme begroet. Binnenkort wordt gestart met de cursus EHBO die noodzakelijk is voor elke Malteser. Met de morele steun van familie en vrienden en dankzij de hulp en zorg van mijn lieve vriendin kan ik de nieuwe uitdaging aan. Elke week zorgt ze weer met volledige inzet voor mijn huis met telkens een verrassing. Wanneer er gasten komen worden de kamers in perfecte staat gebracht. Elke dag kijkt ze of alles goed gaat, hetzij digitaal of in levende lijve. Haar gezondheid baart me wel zorgen.

Het zijn de eerste najaarsbuien en stormen die de laatste tijd enige onrust brachten. De laatste dagen is het weer opgeklaard en kunnen we genieten van mooie wandeltochten in de Grafschaft en net over de grens in het Twentse land.

Aan de Hollboom is er een nieuw wegdek aangebracht.

20170908_095015_resized

 

 

 

 

Donderdag 17 augustus

Een muzikale belevenis uit de Grafschaft is het piratenstation Dinkelwelle, dat via Internet te beluisteren is. Radio Montana, Radio Burg (Bentheim) geven de luisteraars een gemengd Duits/Niedersachsisch en Nederlands geluid met vrolijke muziek en groeten onder het motto: “So klingt Heimat!”

Webradio: http://dinkelwelle.de/

Voor de lezers die nog niet op de hoogte zijn vertel ik in het kort dat ik me aangemeld heb voor vrijwilligerswerk bij de Malteser Hilfsdienst. De Malteser geven assistentie bij alle mogelijke diensten in de zorg, bij rampen, verkeersongevallen, medisch/palliatief, huisbezoeken, begeleiding van patiënten en hun familieleden enz. Naast het dierbare contact met mijn vriendin die veel werk heeft, is het noodzakelijk om een netwerk van collega’s op te bouwen waarmee ik me samen met hen kan inzetten voor de medemens.

De voorbereidingen voor een ‘Mobile Einkaufswagen’ (MEW) onder begeleiding van de Malteser Hilfsdienst zijn in volle gang. Ik ben contactpersoon voor de (her)oprichting van een plaatselijke afdeling van de hulpdienst. Naast deze bus voor mensen met een beperking of zonder auto, start een opleiding tot eerste hulpdienst. Meer kun je lezen op: http://www.malteser-osnabrueck.de/startseite.html

MEW

Donderdag 20 juli 2017

Het is al weer een tijdje geleden dat ik nieuws geplaatst heb. De afgelopen maand heb ik o.a. een bezoek aan de historische stad Dresden afgelegd. Daarnaast vraagt de tuin in al zijn fraaiheid aandacht. Ook de vertaalwerkzaamheden van het Nederlands in het Duits voor een voormalig verzetsstrijder eiste enige tijd op. De 90 jarige gaat tijdens de tentoonstelling over verzet in Europa 1922-1945 een rede in Kassel houden over zijn inzet. Met mijn lieve vriendin bezocht ik de collega’s in Amersfoort en de oude binnenstad. Ook de wandeltochtjes zorgden ervoor dat ik de computer even met rust gelaten heb.

Op de Uelsener windmolen zijn de wieken weer geïnstalleerd. Ze werden succesvol gerenoveerd door een firma uit Groningen.

20170625_122207_LLS20170720_15313220170715_182835[1]

De zomer levert ons wisselvallig weer  met vanochtend vroeg frisse buien. De tuinen hebben het nodig. In de tuin laten  bijzondere planten zich weer bewonderen. In de broeikas vertonen zich o.a. rode bietjes,  paprika, drie soorten tomaten (Poolse, Nederlandse rode en gele).

Ook dit jaar was het ‘Schützenfest’in Uelsen op 9 juli weer een feestelijke gebeurtenis!

20170709_132545[1]

Zondag 28 mei 

Het zijn  tropische temperaturen tijdens de afgelopen dagen. In de woonkamer van dit mooie huis vindt men de aangename frisheid. Vannacht heeft het flink geregend. Zodoende zijn de tuinen opgefrist. Het is elke dag weer genieten van de natuurrijke omgeving en de woning.

Een kleine week geleden heb ik op zaterdag deelgenomen aan de wandeltocht van de DJH. De wandeling van ca. 12 km was o.a. over de enorme rododendron kwekerij in Füchtenfeld bij Wietmarschen. Het terrein is op zich al een bezoekje waard!

 

Morgen begint de midweek die Françoise en ik aangeboden kregen door onze dochter en haar vriend voor onze respectievelijke 60 en 65 jaar.  Er is een leuke vakantiewoning gereserveerd in Zell aan de Moezel. Voor die tijd heeft mijn geliefde Anna haar best gedaan met strijkwerk en het bakken van Franse appelflapjes ( “Chaussons-aux-pommes”) voor de reis.  Het zal moeilijk zijn om elkaar even niet te zien. Onderweg door het Moezelgebied denken we aan elkaar.

Dinsdag 2 mei

Na ruim een jaar en 3 maanden ben ik steeds meer thuis in mijn nieuwe woonplaats Uelsen. Ook dit jaar werd op 30 april de plaatsing van de Maibaum in de buurt voorbereid. Onder deskundige leiding van ervaren buurtbewoners werden dennentakken door de mannen en linten door de vrouwen aangebracht op de grote ring. De mast werd gehesen en in een nabijgelegen garage vond de inwijding plaats met drankjes en vlees op de bbq.

Sinds 2 maanden is mijn leventje aan de Hollboom verrijkt met mijn geliefde uit Neuenhaus. Na het jarenlange eenzame bestaan is het een feest. Om ieder van de lezers deelgenoot te maken van deze vreugde heb ik onderstaand waar gebeurd verslagje bijgevoegd.

Op de late vrijdagavond is het een ideaal tijdstip voor de politie om controles uit te voeren. Ook de Polizei heeft dan een grote pakkans. In het centrum van Uelsen reed die avond een bekende auto met Pools kenteken huiswaarts. De bestuurster werd gecontroleerd op alcohol, drugs etc. Zonder resultaat voor de beambten. Ook de auto werd volledig onderzocht alsmede de autopapieren. Tot slot vroeg de beambte vriendelijk waar ze heen ging. “Ik kwam zojuist van mijn geliefde en ga nu huiswaarts” antwoordde de jonge vrouw (vertaald uit het Duits).  Eén van de Polizeibeamte zei daarop: “Das ist gut so sehen, Sie sehen auch sehr glücklich aus!“ . Met een lach en saluerend wensten de beide agenten Anna: “Gute Fahrt zuhause!”.  Voor het kapotte achterlicht werd alleen gewaarschuwd.

20170430_191324[1]

Donderdag 30 maart 

Het is nu 1 jaar geleden dat ik in Uelsen ben komen wonen. Aan de Hollboom vertonen vele lentebloemen zich net als toen weer aan de bewoners. Het jaar is voorbijgevlogen. Nu de eerste zonnestralen van de lente ons lichaam verwarmen is het weer tijd om de tuin te onderhouden. De buren zijn ook weer vaker voor een praatje te vinden.

Om het bereiken van mijn 65-jarige leeftijd en het eerste jaar te vieren heb ik besloten om dit te vieren met de ‘Nachbarn’ van onze buurt, de 3 straten Hollboom, Uelser Feld en Koninglland. De carport wordt deze donderdagavond omgebouwd tot een soort van kleine Biergarten met banken en tafels. Vrijdagavond is het feestje gepland. Uit de buurt kreeg ik ca. 28 aanmeldingen en felicitaties via de WhatsApp. Mijn trouwe hulp in de huishouding Anna, mijn dochter Annabelle,haar vriend Bart en mijn vriendin Hennie helpen een handje mee in de voorbereidingen.20170329_091349[1]

Zondag 26 februari

De eerste lentebodes hebben zich aangekondigd in mijn tuin! Het is precies een jaar dat ik woon in de mooie natuur van Uelsen.

 

Het is een gelegenheid om te vieren. Dit weekend staat in het teken van de Carnaval.  Zelf was ik te vinden in het Brabantse zuiden. In Nordhorn vlakbij Uelsen was vanmiddag de 41e optocht. Nordhorn Helau! http://www.ev1.tv/nachrichten–wetter/beitraege/die-jecken-sind-los—nordhorn-feiert-karneval_39736

Zaterdag 4 en zondag 5 februari

De tuin is nog in zijn winterslaap. Dat geeft de mogelijkheid om enkele excursies in de regio te maken. Al een tijdje wilde ik het Moor(veen)gebied rond Twist ontdekken. De gehele streek heeft net als in de veenkoloniën van Drenthe te maken gehad met ontginning. Vorige eeuw werd ook olie ontdekt in de grond. Net als in het oosten van Drenthe werd gestart met de winning. In Twist kun je nog veel informatie daarover vinden in het Erdöl–Erdgas-Museum. Er is een wandel/fietsroute van dit museum naar het Moormuseum in Geeste-Groß Hesepe.

 

Toevallig was ’s avonds een documentaire van Andere Tijden over de olieboringen door de NAM in Schoonebeek net over de grens bij Twist.

Op deze zondag met zacht weer was de wandeling van de Jugendherbergswerke (DJH) vanuit Baccum/Thuine (nabij Lingen in het Emsland) een waar genoegen. Bij de voor Duitsland zo typische aanduiding van een Parkplatz met verkeersbord waarop 2 grote wandelaars prijken – wachtte de gids voor vandaag van de DJH op de auto’s. Hij wees me de weg naar een Bauernhof waar van de oprit gebruik gemaakt mocht worden. Onderweg door de sparren- en loofbossen werd stilgestaan bij de geschiedenis van dit zuidelijk deel van het Emsland. O.a. grensstenen om de gemeenten te onderscheiden en de grote herenboeren die nog steeds pacht innen. Het was opnieuw een gezellig onderonsje met de deelnemers. Na afloop heb ik het “Töddendorf” Freren bezocht. “Todden” is een aanduiding voor de handelsreizigers in het gebied van Tecklenburg, Münster, Emsland tot in de Nederlanden.

Meer daarover zoals ook de fiets/wandelroute is te vinden op: http://www.toeddenland-radweg.de/nl/land-de-t%C3%B6dden.html. De sympathieke Konditorei aan de Mühlenstraße van Freren  heeft een heerlijke keuze van Kuchen! (Op zondagen geopend). Verdere bezienswaardigheden in de directe omgeving zijn de hunebedden in de bossen langs het “Naturlehrpfad”.

 

Zondag 15 januari 2017

Het meest westelijke puntje van Niedersachsen, de Grafschaft Bentheim en daarmee ook Uelsen, is gehuld in een winterse deken. De sneeuwpret lokte vandaag de wandelaars en sleerijders naar buiten. De heerlijke frisse lucht en de rust zorgden voor een goed gevoel aan een ieder die zich buiten bewoog over de besneeuwde paden.

 

Maandag 2 januari 2017

Alle bezoekers van deze site: een Gelukkig en Gezond 2017!

Ook dit jaar zal ik weer regelmatig mijn belevenissen delen op deze site. Op de Agenda staan al o.a. de Uelsener Musiknacht op 20 januari 2017 en de wandelingen met de DJH (Deutsche Jugendherbergswerke).

De Nachbarschaft had gisteren een gezellig Nieuwjaarsbuffet  georganiseerd bij één van de buren aan de Koningslland. Ik heb het hier getroffen met zo’n hechte Duits/Nederlandse buurtgroep.

Vanochtend was de Hollboom versierd met een wit sneeuwtapijtje. Of het blijft liggen hangt van de buitentemperatuur af. Het blijft voorlopig een zachte winter. Gelukkig heb ik nu winterbanden onder de auto.20170102_0920471

Woensdag 30 november. Op tijd voor de koudere periode heb ik mijn centrale verwarmingsketel laten controleren. De waterpomp bleek stuk en moest vervangen worden. Tot dusver zijn er weinig grote reparaties geweest aan het huis . Het is aangenaam warm met de vloerverwarming.  De buurman verderop in de straat van het hout-/renovatiebedrijf heeft de windveren aan het dak grondig schoongemaakt.Het geheel ziet er weer uit als nieuw.20161129_105735-800x450

Het begin van de Adventstijd in Duitsland wordt volop gevierd met muziek en lekkernijen. Het is een heel bijzonder gevoel om dit nu in levende lijve mee te maken. Veel dorpen en steden hebben zich voorbereid om de talloze variatie aan Weihnachtsmarkten een mooie plek te bieden. Afgelopen woensdag was ik bij de opening van de kleine gemoedelijke Weihnachtsmarkt in Nordhorn.  Historische panden zijn door middel van lichtketens verlicht. Op de markt trof je heel veel kraampjes met de nodige Glühwein, Eierlikör en de 1/5 Meter Wurst. Door de kanalen van Nordhorn was een rondvaart met een feestelijk boot vol lichtjes. Voor de grotere markten met kunstwerk zijn Münster, Lingen en verderop Keulen enz. Ook St.Niklaus (vergelijk Sinterklaas) doet de markten aan en reist met toeristische attracties mee. Komend weekend tref ik hem tijdens het tochtje van de historische Bentheimer Eisenbahn.

 

Vrijdag 4 november. Ook voor archeologen blijkt Uelsen aantrekkelijk. Vandaag vrijdagmiddag werd de opgraving op de Riedberg afgesloten. Des te meer reden om even een bezoekje af te leggen. In het dagblad de Grafschafter Nachrichten stond een groot artikel.

Na de boodschappen besloot ik mijn dagelijkse wandeling te doen in de wijk waar de 2 nieuwbouwhuizen gepland staan. Voordat met de bouw begonnen kan worden heeft men een opgraving gedaan op deze plek waar eens een prehistorische grafheuvel was. Dit was in opdracht van de firma die zich bezighoudt met het object, de GEG (Grundstücks- und Entwicklungsgesellschaft Uelsen). Op de locatie aangekomen trof ik archeoloog Michael Weseman in gezelschap van de plaatselijke amateurarcheoloog. Na me voorgesteld te hebben als oud-medewerker van Cultureel Erfgoed raakte de archeoloog niet uitgepraat over Uelsen en zijn rijke historie. In 2003 en 2004 heeft hij al een groot deel van het gebied onderzocht. Er zijn diverse vondsten gedaan in dit gebied waar zich resten van minstens 10 grafheuvels bevonden. De archeoloog vertelde me dat de grafheuvels en vondsten identiek zijn aan die in Twente. Het was immers een geheel gebied in die tijd. Enthousiast nodigde hij me uit voor een lezing over de vondsten die hij binnenkort gaat houden in Uelsen.

 

Vlakbij mijn buurt aan de Robert-Bosch Straße wordt ruimte geschapen voor een kleine onderneming. Ook daar wordt archeologisch onderzoek gedaan alvorens met de bouw te kunnen starten. Daarnaast is er in het gebied van de Steenebarg richting Getelo een archeologische vindplaats voor onderzoek.

Ik vroeg hem over de wal waarop het Gartenhaus staat. Hij zei  me dat het zeker was dat dit deel was van de zand- en steenwal. Deze moest het oprukkende zand na de veenwinning stoppen. In vroeger eeuwen werden er eiken op gepland zodat er een natuurlijke wal ontstond.

Tevreden liep ik terug door de mooie wijk met straatnamen van Duitse verzetsmensen (o.a. van Sophie Scholl en Ds. Martin Niemöller). Op Am Markt aanbeland kocht ik mijn wekelijkse portie vis bij de populaire Almelose viskraam. Tijdens het aangeboden kopje koffie kon ik mijn interessante verhaaltje kwijt aan de eigenaresse.

Het gehele artikel is te vinden op: http://www.gn-online.de/nachrichten/archaeologen-untersuchen-grabhuegel-in-uelsen-171803.html

Maandag 10 oktober

Na het vertrek van mijn huurder Hassan uit het Gartenhaus is het op die hoogte stil geworden. Ik mis de bijna dagelijkse gesprekjes, echter begrijp ik dat hij nu verder kan studeren in Hannover.  De afstand vanuit Uelsen was niet te doen met het openbaar vervoer. Hij heeft andere woonruimte gevonden dichterbij Hannover. Over drie weken keert de vroegere huurder Dirk weer terug.

De contacten via de kerk, mijn modelspoorbaan en het tuinieren houden me goed bezig.  Ook de wandeltochten zijn vooral nu in de herfst een aangenaam tijdverdrijf. Gisteren ben ik naar Bad Bentheim gereden. Vanaf het Kurpark zijn diverse mooie tochtjes uitgezet. Omdat ik wilde deelnemen aan de rondleiding door de burcht, koos ik voor het ‘Walderlebnispfad’.  De frisse herfstlucht en de mooie natuur brachten vele wandelaars op de been. Het Bentheimer Wald is mooi gelegen. De wandelroutes starten niet ver van het station. Het Kurpark is lopend binnen 10 minuten te bereiken.

 

De grootste burcht van Noordwest Duitsland is historisch van groot belang voor de regio. De gehele geschiedenis en de band met het koningshuis in Nederland wordt op boeiende wijze verteld tijdens de rondleiding. Er is een Nederlandstalige rondleiding  indien gewenst.

 

Meer afbeeldingen kun je vinden op: https://myalbum.com/album/hb3m7J3Gykhq

Woensdag 28 september

Gisteren heb ik het Project ‘Klukkerthafen’ in Nordhorn bezocht. De Klukkerthafen bevindt zich aan het kanaal van Nordhorn naar Almelo. Dit kanaal is al langere tijd niet meer in gebruik. De Grafschafter Eisenbahn heeft een plekje gevonden aan de haven om oude spoorwegrijtuigen te restaureren.  Als spoorwegliefhebber is het een trekpleister. Vlakbij loopt de goederenlijn van Bad Bentheim naar Coevorden via Nordhorn. Er zijn concrete plannen om die lijn weer geschikt te maken voor het personenvervoer in 2017/2018. Daarna beschikt de regio Uelsen/Neuenhaus over een Bahnhof.

 

Vandaag heb ik het mooie natuurgebied van Hesingen tot over de grens van noordoost Twente te voet doorkruist. Bijzonder zijn de grafheuvels op het met heide begroeide gebied:

 

De huurder van het Gartenhaus op mijn terrein kwam vandaag melden dat hij aanstaande maandag in Hannover aan zijn studie begint en zodoende gaat vertrekken. Ondanks het feit dat ik het wist zal het toch een gemis betekenen van deze vriendelijke, behulpzame jonge Syrische vriend Hassan.  Zondag levert  hij de sleutel in en zal daarna in zijn  nieuwe woonomgeving moeten wennen.  We houden contact met elkaar.

Woensdag 14 september

Afgelopen weekend had ik een wandelgezel, mijn goede vriend Iwan, uit Utrecht op bezoek. Hij genoot intens van de omgeving en het comfort in mijn huis. Zondag stond een wandeling op de Itterbecker Heide op het programma. Aan het eind van de rondwandeling in Itterbeck kwamen we langs het Heimathof in Itterbeck. Daar zorgde de jaarlijkse Harmonika und Akkordeontag met muzikanten uit Duitsland en Nederland voor een extra goed sfeertje. Het zelfgemaakte huisgebak en de  gulle koffiekan stonden klaar voor de gasten.Zoals in Nederland was het Open Monumentendag.

 

Het werd een onvergetelijke dag.  Mijn gast van Italiaanse afkomst vond het een belevenis om Cantharellen op zijn manier klaar te maken.

Gisteren kwam de Schornsteinfeger de gasketel en aansluitingen controleren. In  Duitsland is het dé autoriteit. Gelukkig was alles in orde. Bij de voordeur begroette hij me in het Plattdeutsch: “Neie Eigenaor?”. We hadden een zeer prettig gesprekje samen.

In de tuin heb ik de bekende bloeiende Sedum een plaatsje gegeven. Het is wel droog, dus betekent het extra water geven. Het is elke dag weer volop genieten van de natuur en frisse lucht in de Grafschaft.

Dinsdag 24 augustus

Een stralende zon zorgt sinds gisteren voor echt zomerse dagen. In de serre (“Wintergarten” in het Duits) achter de laptop gezeten geniet ik van de frisse lucht die binnenstroomt. Deze omgeving met zijn pure lucht doet je de dichtbevolkte streken met smog en druk verkeer bijna vergeten. In de ruime woonkamer is het op warme zomerse dagen heerlijk toeven indien je even uit de zon wil zijn.

Afgelopen week werd onze wijkgemeenschap een bruidspaar rijker. Aan de mannen was de taak om de bogen met dennentakken te versieren. De vrouwen uit de buurt hebben op hun beurt de rozen bevestigd.IMG-20160820-WA0009[1]

 

Vorige week zondag 14.8 heb ik in Itterbeck (hier 5 km vandaan) het Heimathof bezocht. Het geeft een goed beeld van de woon- en leefomstandigheden in vroeger tijden. In het hoofdgebouwtje wordt je gastvrij ontvangen met eigengemaakte taart en een grote koffiekan!

Afgelopen zondag 21.8 stond een rondleiding van de “Bentheimer Rangers”  in het Bentheimer Wald op mijn agenda. De Ranger is te vergelijken “met de boswachter op pad”. Het verschil is dat de Rangers zich uitsluitend en diepgaander met de natuur, beheer, educatie, flora en fauna bezighouden. In 2 uur tijd ben ik meer te weten gekomen over de dierenwereld en de natuur dan ooit tevoren. Eén van de Rangers, een dame in dienst van het Tierpark Nordhorn, betrok de groep van 30 wandelaars indirect op professionele wijze.

 

Donderdag 4 augustus

Na enige tijd is het gelukt om een huishoudelijke hulp voor 2 uurtjes per week te vinden. Dankzij de inzet van Pater Hermann is het gelukt. Afgelopen dinsdag is ze gestart en heeft als een ‘witte tornado’ mijn keuken onder handen genomen. Het is wel noodzakelijk gezien de grootte van de woning en het onderhoud van de tuin.20160801_124455.jpg

Het geeft me meer tijd om andere klusjes te verrichten en ook de natuur in de omgeving verder te verkennen. De dagelijkse wandeling van minstens een half uur bracht me vandaag naar de Lemker Berg aan de zuidkant van Uelsen.

Op de regionale zender FFN is een mooie reportage van Uelsen uit de lucht te zien:

Dinsdag 26 juli

De zomerse dagen brengen volop zonneschijn na de regenachtige periode. Het betekent wel voldoende water geven aan de planten in de tuin en het nodige onkruid wieden. Diverse gasten heb ik inmiddels kunnen ontvangen op mijn nieuwe adres. Met groot plezier en enige trots leidt ik ze rond in de natuurrijke omgeving. Zo waren afgelopen weekend een oud collega en zijn vriendin te gast. Het was een heel gezellig weekend met o.a. bezoek aan de omgeving van Uelsen, Nordhorn, de watermolen in Lage en een uitgebreid etentje in Neuenhaus.

De RK kerk heeft me kennis laten maken met een sociaal netwerk. De Duitse pastoor in Neuenhaus betrekt me bij diverse activiteiten die niet direct met geloof te maken hebben. Ook de Nederlandse Pater Luttikhuizen is als een goede vriend trouw op bezoek. Hij heeft me uitgenodigd lid te worden van een gezelschapskring in Ootmarsum, hier net over de grens. Ze komen eens in de 14 dagen bijeen voor een lezing op diverse gebied of een uitstapje. Dankzij deze pater heb ik ondertussen kennisgemaakt met een huishoudelijke hulp, een Poolse mevrouw die me eens inde week een handje gaat helpen. Haar man is een handige bouwvakker die me vast van dienst kan zijn met kleine reparaties in de toekomst.

 

Vrijdag 1 juli

Van 7 tot 12 juli is het “Schutzenfest” in Uelsen. Op zondagmiddag 10 juli trekken de schutters in traditionele klederdracht door het centrum begeleid door de Brandweerkapel uit Riesenbeck, Ottenstein en de Spielmannszug.

 

Woensdag 22 juni

Het uitzicht dezer dagen op de tuin is magnifiek. Telkens word ik verrast door de diverse soorten planten. Vanaf het terras of de serre zie ik mijn overbuurman druk doende met het hooien.  Ook dit jaar is tegenover het huis maïs geplant . Het geeft een bijzonder landelijk gevoel. In de omgeving zijn volop wandel- en fietsmogelijkheden. Eén ervan is de Uelser Holt, vanaf het huis ca. 7 km.  In juli hebben 2  gasten gereserveerd voor een lang weekend!

Nieuw geopend in 2011 is het Buitenbad („Waldfreibad“) in het vakantiegebied van Uelsen. Geopend vanaf begin mei tot begin september. Een bezoek aan het buitenbad (“Waldbad”) in Uelsen is een bijzondere belevenis. Midden in een bos met oude bomen gelegen, kan elke bezoeker op het badterrein dat vinden, wat hij/zij zoekt. Een reuzenglijbaan (73 m lang), een brede waterglijbaan (22 x 4 m) en verschillende springplanken bieden fantastisch zwemplezier. Een speelplaats voor kinderen met een reuzen klimtoestel van touw, tafeltennis en veel andere speelmogelijkheden maken de uitdaging compleet. Op een buitenterras is een kiosk voor een hapje en een drankje. Het bad ligt op 2,5 km van mijn huis, een kleine 10 minuten fietsen of halfuurtje wandelen.

 

Komend weekend zijn de wandeldagen van de ANWB in Hardenberg (20 km westwaarts) waaraan ik op vrijdag en/of zondag ga deelnemen. Zaterdag ben ik uitgenodigd voor een openluchtdienst van de RK kerk met grill na afloop in Neuenhaus.

Zaterdag 4 juni

Na een boeiende reis door de Tsjechische Republiek ben ik weer teruggekeerd. Nu ik meer dan 3 maanden in Uelsen woon begint het werkelijk als een thuis aan te voelen. Na de drukte op de wegen in België en Nederland waardeer ik in het bijzonder de rust van mijn woonomgeving. De tuin laat zich in volle pracht bewonderen. Er vallen zowel binnenshuis als in de tuin nog wel enige kleine klusjes te doen. Tussen de bedrijven door geniet ik volop van het uitzicht en vooral de diverse bijzondere planten en bloemen die tevoorschijn komen.

 

Dit weekend opent het Bronstijdcentrum in Uelsen , een archeologische site voor bezoekers. Dit ga ik morgen met een bezoekje vereren.

Dinsdag 3 mei

In Duitsland is net als in de meeste landen 1 mei een feestdag. Naast de bekende internationale Dag van de Arbeid wordt de intrede van de lente gevierd.

Zaterdag 30 april was de feestelijke ontmoeting met de buurtbewoners, de ‘Lustige Nachbarn’. Ze dragen met recht deze naam! In de tot feesttent omgebouwde garage van een eigenaar klonk de Alpenmuziek. Ik werd officieel verwelkomd en voorgesteld aan alle buren. Er blijken nog zo’n 4 Nederlandse gezinnen (waarvan 1 gemengd Duits/NL) te wonen! Bert en Brenda had ik al eerder leren kennen. Bert is de neef van Egbert, de vorige eigenaar van mijn huis. Ook mijn naaste Russische buren waren present. In veel buurten in Duitse dorpjes en veel steden wordt de Maibaum geplaatst. De mannen binden dennentakken rond een buis. Daarna wordt met kruidenbitter getoast. De dames bevestigen kleurrijke linten aan de ronde buis. Vervolgens wordt de metershoge mast omhoog gehesen. Het feest begint dan: met bier, schnaps, glühwein, grill en andere door ieder klaargemaakte salades enz. Er bestaat een hechte buurtgemeenschap. Het is een ontzettend leuke manier om met elkaar kennis te maken. Bij lief en leed staan ze voor je klaar. Via de Whatsapp ontving ik de verwelkoming. Vandaag bleek dat 1 van de paarden ziek was bij de buren verderop. Iedereen leeft mee.

 

In Nederland herdenken we morgen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland is op 8 mei de bevrijding en gelijkertijd herdenking van de slachtoffers. In Nordhorn is zondagavond een Nederlands/Duitse herdenking waar ik naar toe zal gaan.

De dagen vliegen voorbij met werk in de tuin en in het huis. Tijdens de wandelingen zoals afgelopen zondag geniet ik van de mooie, rustige omgeving zoals je kunt zien op het plaatjes van de Itterbeckse Heide.

Donderdag 21 april.

Langzaam komt er een zonnetje door de bewolking heen. April is te koud voor de tijd van het jaar. De laatste dagen is het heerlijk lenteweer in de regio. Uit de wind is het aangenaam vertoeven op het terras achter mijn nieuwe domein.  De groenteplantjes in mijn broeikas zoals radijs, worteltjes, tomaten en zelfs meloen staan er goed bij.  Het was hoog tijd om ze te verpoten. In de plantentuin rond het huis wemelt het van voorjaarsbloemen en bijzondere planten zoals de bamboe, siergras, de Australische Bastisia (die bloeit in juni). De exemplaren die ik toegevoegd heb laten zich ook van hun beste kant zien. Het is werkelijk een groot genoegen na al die jaren in een appartement gewoond te hebben, om nu te kunnen genieten van flora en..fauna! Het schoffelen van een deel van de tuin om ruimte vrij te maken voor nieuwe beplanting is een eldorado voor merels, mussen, koolmeesjes en roodborstjes.

Baptisia_australis_var_minor_1-385x256

Baptisia australis

20160419_181218

Tussentijds geniet ik van de omliggend natuur tijdens een dagelijkse wandeling door het bos of naar het dorpscentrum van Uelsen. Er zijn inmiddels  al veel Nederlandse toeristen te vinden die hun weg gevonden hebben naar deze streek. De komende weken ga ik het Gartenhaus verder inrichten voor eventuele gasten of huurder. 20160420_141831 (450x800)

Donderdag 31 maart.

Het voorjaar begint langzaam op gang te komen. In de tuin steken allerlei varianten hun kopjes omhoog. De narcissen, vroege tulpen, krokussen staan in bloei. De vorige eigenaren van het huis aan de Hollboom hebben ook nogal wat exotische planten nagelaten. Het is telkens een verrassing wat er tevoorschijn komt. Zo is er binnenkort een inheemse soort uit Australië te vinden. Het is volop genieten van rust en natuur, na jarenlang in een appartement in een drukke straat gewoond te hebben. In de broeikas zijn o.a. radijs, tomaten en worteltjes geplant. Mijn eerste verjaardag in Uelsen heb ik samen met mijn familie heel gezellig gevierd. Deze dag viel samen met de Tweede Paasdag en is zeer bijzonder geworden. Ondanks het matige weer hebben we een kleine wandeling kunnen maken het nabijgelegen Grünland-gebied, gelegen op de hellingen van de Wilsumer Berge. Thuis gekomen konden we genieten van de gezamenlijke maaltijd.

Gisteren heb ik me aangemeld bij de Verkehrsverein voor de ‘Aktion Sauberes Uelsen’. Op 23 april wordt door een aantal vrijwilligers het Feriengebiet schoongemaakt voor het nieuwe seizoen. Het is een mooie gelegenheid om kennis te maken met plaatsgenoten.

Vanaf het huis is het ongeveer 20 minuten rijden naar het kunstenaarsdorp  Ootmarsum, Twente. Daar ga ik om de 14 dagen heden, zoals vandaag naar de kleine donderdagmarkt. Het is ook weer leuk om eens in Nederland te zijn en de korte afstand maakt het mogelijk. De grensregio is een goede keus geweest.

Op Paaszaterdag is de oude vader van mijn buren op 92 jarige leeftijd overleden. Deze Duitstalige mensen zijn in 1991 uit de Oekraïne verhuisd naar Duitsland met hun ouders. Vandaag heb ik deelgenomen aan de afscheidsdienst bij de begraafplaats. Er waren meer dan 100 mensen aanwezig, familie en vrienden. buurtbewoners enz. Ik heb met de oorspronkelijke eigenares van mijn huis kennisgemaakt. Zij woont samen met haar man aan het eind van de straat. Het was een goede gelegenheid om met nog meer buren kennis te maken.  Egbert en Albertje, waarvan ik het huis gekocht heb, en die ook aanwezig waren bij de eredienst, kwamen nog even hun vroegere bezit bekijken.

Langzamerhand leer ik meer mensen kennen. Op de zaterdagen om de 14 dagen organiseert de plaatselijke SC (Sportclub) een wandeling vanuit Itterbeck, 10 km verderop. Daarnaast ben ik begonnen met het voorbereiden van de opknapbeurt van het Gartenhaus (de toekomstige vakantiewoning). Ik heb het volop naar mijn zin in dit prachtig natuurgebied. Er valt nog veel te ontdekken! Ik hou de lezers op de hoogte!

 

Zondag 20 maart.

Het is bijna lente. Je zou het niet zeggen met deze temperatuur. Ondanks de motregen was ik vastbesloten om de wandelschoenen aan te trekken. Op ca. 500 meter van mijn huis kun je via de Grünland-weg het natuurgebied van de Wilsumer Berge intrekken. Ook hier vindt je de nieuwe routepaaltjes van de Bentheimer Wanderverein. Het uitzicht op bos- en glooiende weides is fantastisch! Ook vandaag vroeg ik me af of ik hier op vakantie ben of echt woon.

20160320_122437 (800x450) 20160320_122358 (800x450) 20160320_122311 20160320_130308 (800x450)

Op de terugweg trof ik op de Wilsumer Rundweg 3 jongedames in gezelschap van 3 bordercollies en 1 Duitse herder.  “Haben Sie Angst für Hünde?” vroeg de oudste. Ik antwoordde dat ik hondenliefhebber ben. De honden leefden zich lekker uit op de weide vlakbij de schapen en de geitjes. Bij de boerderij waar ik vanaf het huis op kijk, namen we afscheid.

Zondag 13 maart

Het heeft even geduurd om de vaste telefoon en Internet tot stand te brengen.  Vanaf 1 maart woon ik officieel aan de Hollboom in Uelsen.  Het is werkelijk elke dag alsof ik met vakantie ben aan de rand van het Naturschutzgebiet van Uelsen!

Nu de eerste weken erop zitten is het weer tijd om alle nieuws te delen. De aanmelding bij mijn nieuwe woonplaats Uelsen en de verblijfsvergunning zijn rond.  Al na enkele dagen werden de papieren per post bezorgd.  Een verhuizing maar vooral een emigratie kosten de nodige tijd. Pluspunt in Duitsland is dat de verblijfsvergunning gratis is en permanent voor ingezetenen van de EU.  Het enige wat me nog wacht is de invoer van de auto. Morgen wordt deze gekeurd bij de TüV. Daarna kan ik bij het Verkehrsamt in Nordhorn mijn Duitse kenteken uitkiezen.  Daarnaast ga ik me aanmelden bij de Krankenkasse, het Duitse ziekenfonds met de verklaring van mijn Nederlandse zorgverzekeraar.20160302_132628

Dankzij de vorige eigenaren heb ik vele tips en adresjes gekregen voor onderhoud en aanschaf van huisraad en tuinartikelen. Vlak over de grens in Denekamp is een gigantisch tuincentrum waar ook veel Duitsers inkopen doen. Ik heb er een rododendron, hortensia, viooltjes en rozenstruiken gekocht. Alles staat te pronken in de tuin. De vorige eigenaren hebben diverse exotische en inheemse plantjes achtergelaten. Het wordt de komen de tijd een verrassing om alles tevoorschijn te zien komen. ook zal me intensief bezighouden met de moestuin. In de broeikas zijn de eerste zaadjes geplant.20160310_155119

Met mijn naaste buren heb ik al snel kennisgemaakt.  Het zijn Duitstalige mensen uit de voormalige Sovjet-Unie. Heel aardig en behulpzaam als het nodig is. Wanneer ik geïnstalleerd ben zal ik meer en meer in het sociale leven storten. Uelsen en omgeving heeft veel te bieden aan verenigingsleven en op toeristisch gebied.

De zuivere lucht en prachtige natuur zijn goed merkbaar. Er komt hier een mossoort voor die verder alleen in de Scandinavische landen gedijt, het IJslands mos. Vanaf mijn huis is het slechts een paar minuten lopen om in een uitgestrekt bosgebied en wandelparadijs te geraken.20160313_144548

 

Woensdag 17 februari

De verhuizing komt naderbij.  Aanstaande vrijdag staat de verhuisploeg klaar in Woudenberg. Vandaag heb ik nog enige voorbereidingen getroffen in mijn nieuwe woonhuis. De plek waar de eethoek komt  is alvast opgefrist met een lichte muurverf. Het was weer heerlijk slapen in deze rustige, natuurrijke omgeving. De lucht is puur! De sneeuw had nog even gewacht voordat er warmere dagen komen.  Plaatjes van het Gartenhaus en uitzicht op het woonhuis met serre:

 

Vrijdag 5 februari

Vandaag stond de in ontvangst name van de huissleutel op het programma. Officieel ben ik nu eigenaar van mijn droomhuis inclusief Gartenhaus aan de rand van het Naturschutzgebiet! Met een heerlijk kopje koffie begroetten de vorige eigenaren me. We zijn overeengekomen dat ze nog de hele maand februari de boel kunnen leegruimen en schoonmaken. Albertje was volop bezig met stofzuiger en Leifheit Hausrein dweil. ’s Middags had ik een afspraak bij de Volksbank. De opstal – en inboedelverzekering zijn geregeld. Het rendez-vous nam een hilarische wending toen ik mijn ervaringen over de terugbetaling van mijn  spaarhypotheek bij Nationale Nederlanden vertelde. De Duitse verzekeringsagent en een medewerker die blijkbaar stage liep, lagen in een deuk van het lachen toen ik het theater bij NN navertelde. Ik had Nationale Nederlanden namelijk aangeboden te deelnemen aan een optreden in het VARA programma ‘Dat kan niet waar zijn’. Spaarders een maand lang laten wachten op hun eigen geld na verkoop van de woning is totaal onmogelijk in Duitsland.  De avond en nacht in mijn woning werden een verademing met een absolute nachtrust.  In mijn tuin werd ik ’s ochtend aangenaam verrast door een familie vinkjes die vrolijk de zaadjes opzochten die Egbert in het vogelhuisje gestrooid had. Ik ben na een voordelige tankbeurt en boodschappen (met lagere prijzen) heerlijk uitgerust teruggereisd om de laatste voorbereidingen te treffen voor de grote verhuizing op 19 februari.

Het Bentheimer landschaap was bijna uitgestorven. Dankzij hobbyboer Gerfried de Lange zijn de pasgeboren lammetjes verzekerd van een  gelukkige toekomst. Neem maar eens een kijkje in zijn moderne stal: http://www.ev1.tv/nachrichten–wetter/beitraege/phaenomen-vierlingsgeburt-bei-bentheimer-landschaf_34411

Het begint te korten. Over 3 weekjes is mijn verhuizing gepland. Volgende week vrijdag ga ik weer eens naar mijn nieuwe woning en Egbert en Albertje opzoeken.  De Duitse notaris heeft me officieel aangemeld bij het Grundbuch als nieuwe eigenaar.

Uelsener Musiknacht  – 15 januari 2016. 

Voor de achtste keer houdt Rotary Club Uelsen-Coevorden op vrijdag 15 januari 2016 een benefietconcert op negentien locaties in het centrum van Uelsen. Het aandeel van muzikanten uit de regio Coevorden is groot. Van Bach tot Beatles, pop tot gospel, instrumentaal tot rock, het is een succesformule die vele bezoekers trekt. Daarmee brengen zij geld bijeen dat deze Rotaryclub besteedt aan tal van goede doelen en regionale projecten aan beide zijden van de grens.

Goede doelen

Afgelopen jaren kregen initiatieven als het Alzheimercafé, het Rudie Zwols Fonds, de Voedselbank, Hospices Emmen en Hardenberg aan Nederlandse zijde een gift. Ditmaal is de opbrengst aan Nederlandse zijde voor muziekonderwijs in Coevorden en omgeving. Dat de muzieknacht zowel door Nederlandse als Duitse artiesten een warm hart wordt toegedragen blijkt uit de vele aanmeldingen om belangeloos op te treden.

Optredens

Op alle locaties liggen routes klaar. Er zijn optredens van: Jana en haar musical Companions, gitarist/zanger Nick Arends uit Coevorden, Jazzuzzi (Lammy van Urk uit Dalen), violiste Kaylee Landhuis uit Coevorden, Bigband Coevorden, Porterhouse uit Coevorden, Jigger Bigger Band uit de regio Enschede, Vluchtelingenband, Jazzband 5 on 2, countrymuzikant Rik Vinke uit Schoonebeek, het kamerorkest van Muziekschool Niedergrafschaft, Gospelkoor Uelsen, kamerkoor Cantabel uit Coevorden,  pop-, rock- en jazzband Sommerhaus uit Rheine, singer-songwriter Peter Damon, straattheater Crazy Paints en de Contactclowns van Ray Biemans.

De optredens vinden vanaf 19.30 uur plaats in kerken, cafés, restaurants, winkels, banken, de molen en schoolkantines. Er zijn daarna slotfeesten met muziek en dans in het schoolgebouw, hotel-restaurant Am Waldbad en in Kneipe Wilsumer Stroate. Passe-partouts à 10 euro zijn te verkrijgen op diverse adressen. In Coevorden kan dat bij Stadscafé Vancouver aan de Friesestraat en bij Theo Vinke aan de Truus Wijsmüllerstraat 51. Ook zijn kaarten te koop bij Hannes Laden aan de Bahnhofstrasse 19 in Emlichheim. Op de avond zelf kost een kaartje 12 euro, inclusief programmaboekje. Actueel nieuws op : facebook Uelsener Musiknacht

20160108_220212[1]

Kerstavond 24 december 2015: een telefonische Kerstgroet uit Uelsen.

Vanmiddag werd ik gebeld door Albertje. Ze dankte me voor de kerstkaart die zij en haar man van mij ontvangen hebben.  Het tuinhuisje is leeg geruimd en mijn toekomstige woning komt ook steeds verder gereed voor mij. Ze was bezig met koffers vullen met kledingstukken. Op 15  januari is de transactie voor hun woning in Emlichheim. Na enige minuten kreeg ik Egbert aan de lijn. “Je kunt gerust al komen met spullen”.  Begin januari, heb ik hem verzekerd kom ik weer langs om de verhuisdatum te bespreken. Die zal voor mij half februari op de agenda staan.  Ik weet zeker dat ik met deze lieve mensen contact zal houden.  We wensten elkaar gezellige feestdagen en ‘einen Guten Rutsch ins neue Jahr’ ! Dit wens ik ook alle lezers toe: en een gezond en gelukkig 2016!

Vrijdag 4 december 2015.

Ook in de Grafschaft Bentheim komt de Sint! Der Nikolaus kommt mit dem Graf MEC Museumszug 🙂

Na  mijn verhuizing naar Uelsen zal de wandelclub voortgezet worden onder een nieuwe naam.  Uelsen ligt in het stroomgebied van de Dinkel en de Vechte. De keuze voor een nieuwe naam is uitgekomen op: Wandelclub Dinkel/Vechte (Wanderverein Dinkel und Vechte), zodat deze herkenbaar is voor zowel Nederlandse als Duitse wandelaars. Door het gebied loopt het gemarkeerde historische ‘Podagristenpad’van Coevorden naar Bad Bentheim.  *) Er valt dus heel wat te ontdekken. Halverwege kunnen wandelaars of fietsers een gastvrije ontvangst verwachten aan de Hollboom in Uelsen, nabij het Podagristenpad.

*) http://www.grenzerlebnisse.de/nl/wandeltochten/themaroutes/podagristenpad/

http://www.grafschaft-bentheim-tourismus.de/nl/vakantiethemas/grensbelevenis.html

http://www.graf-mec.de/index.php?page=nikolausfahrten

adjüüs!

Woensdag 4 november 2015. Het volgende bezoekje aan mijn nieuwe woonplaats is binnenkort. Ondertussen komt er post binnen van instanties. Dat onze oosterburen meesters zijn in het produceren van lange woorden wisten we. Wanneer je van het Finanzamt als nieuwe eigenaar een bericht ontvangt met “Einheitswertbescheid Zurechnungfortschreibung” dan ga je er even voor zitten. Vooral als blijkt dat na het begrijpen van deze berekening van de onroerendgoedbelasting een bedrag van € 27,91 over 2016 betaald moet worden voor 850 m2 🙂

Sinds 1999 is officieel het langste Duitse woord:  Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.

Het woord telt 66 letters. – See more at: https://www.vertaalbureau-perfect.nl/actueel/lange-langere-langste-duitse-woorden#sthash.JwpLjgKs.dpuf

Vrijdag 23 oktober 2015. Wanneer je in Duitsland een huis gekocht hebt dan ontvang je van de notaris een officiële “Urkunde” voorzien van een prachtig zegel. 20151023_000147[1] 20151023_000224[1]

Na mijn weekje vakantie in Frankrijk is het weer tijd om met de contacten in mijn toekomstige woonplaats Uelsen af te spreken. Onlangs vond ik nog een hotelbon die ik gewonnen had van de site hotelkamerveiling. Het is een hotelletje in Ootmarsum. Het is een mooie gelegenheid om te combineren met een bezoekje aan E. & A. in ‘mijn huis’. Ook een afspraak bij het Finanzamt in Bad Bentheim staat op de agenda.

Vrijdag 18 september.  Het koopcontract is getekend! In de Volksbank wachtte Herr Guido Klompmaker me ’s morgens op met een kopje koffie en koek. Na de vakantie-ervaringen van hem en die van mij uitgewisseld te hebben (waar vindt je nog zoiets?) gingen we over tot de financiële zaken.  De aanvraag is eigenlijk rond en werd nu officieel in gang gezet. Zelfs een bankrekening is nu geopend. De Volksbank is nog een echte ‘Genossenschaft’ (coöperatie) waar je lid van wordt door storting van € 50. Je bent dan mede-eigenaar (!) en wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse bijeenkomst met een beroemde spreker.  Na 1,5 uur nam ik afscheid tot volgend keer. Dan gaan we alle verzekeringen regelen voor het huis.

20150720_172231

watermolen Uelsen

Tevreden streek ik neer bij de watermolen om mijn boterhammetjes te nuttigen. Om 2 uur had ik de afspraak bij de notaris samen met de huidige eigenaars Egbert en Albertje. ’n Beetje ongerust (of ik wel kwam opdagen) ontmoetten we elkaar. Het ijs was gauw gebroken.  Ik wil immers het huis heel graag! De Duitse notaris legde het koopcontract en alle verplichtingen nog eens uit. De procedure van alle onderzoek, technisch, milieu, of juridisch (kadaster), wordt geheel door hem verzorgd. In Duitsland is de notaris ambtenaar en werkt dus in dienst van de overheid. Alles gaat geheel volgens de Duitse wetgeving hetgeen totale bescherming voor koper en verkoper garandeert.  De aanwezige makelaar Herr Trüün feliciteerde mij met de aankoop.

Notaris Eberhardt is lid van het bestuur van het regionale toeristenbureau Uelsen en omgeving! Hij vond het geweldig dat ik me voor het plaatselijke toerisme ga inzetten.

Na afloop werd ik uitgenodigd door Albertje voor koffie (en gebak) in mijn toekomstige huis! Ik heb er 2 uur doorgebracht.  Laika, hun hond, begroette me enthousiast. Mijn voorstel om de huurder van het tuinhuis nog een jaartje te behouden gaan ze met hem bespreken. Het geeft mij gelegenheid en middelen om mijn huis op te knappen waar nodig en in te richten.  Toen het gesprek op een huishoudster kwam, stelde Albertje mij voor om de buurvrouw Gerlinde aan te nemen. Ze kreeg een goede referentie van beiden. Vorige keer heb ik haar al ontmoet. Het wordt leuk, volgend keer gaan we dat vastleggen, dat voel ik!

Met een enorm tevreden gevoel, na zeer voordelig boodschappen gedaan te hebben bij Lidl en een tankbeurt ( € 1,33/liter!), reed ik huiswaarts.

4 september 2015. Vandaag heeft de makelaar (van de bank) het gehele proces van notaris en wettelijke regels in Duitsland haarfijn uitgelegd aan zowel mij en de verkopers. Het is werkelijk een compliment waard hoe het in Duitsland verloopt! Na afloop heb ik de verkopers getrakteerd op een kop koffie met gebak in het dorp. Er is op alle mogelijke manieren merkbaar hoe in vertrouwen en discipline gewerkt wordt! De verkopers, Eg en Appie, zijn bereid veel roerende zaken tegen een schappelijke prijs over te dragen. In de middag had ik een fantastische rondleiding door het historische koetshuis van Lingen naast het historische museum. Over 2 weken vindt de contract ondertekening plaats bij de notaris in Uelsen (in Nederland gaat zoiets totaal anders, pas op de dag van transactie, hier vooraf met alle zekerheden voor koper en verkoper).

Zondag 30 augustus 2015. Na een fantastische, zomerse week in de Zwitserse Alpen ben ik 850 km noordwaarts gereisd naar mijn nieuwe woonomgeving. Om te beleven hoe een en ander verloopt in het gebied van Uelsen en Emsland had ik voor 6 dagen een appartement gehuurd in Lingen, ca. 29 km ten oosten van Uelsen. Het is een uitstekende manier om direct met de mensen in contact te komen. De gesprekjes met de serveerster uit Essen, de dame van de receptie uit Münster gaven me een goede indruk van het relaxte leven in deze natuurrijke, ruim opgezette streek. Er is bijna alleen laagbouw met ruime woningen. De wandeltochtjes in Schepsdorf (deel van Lingen) geven een goed beeld van het Emsgebied. 20150831_122058Om toch even een boswandeling te maken heb ik het uitgestrekte gebied van Frenen bezocht. In de middag het historische centrum van Lingen, voormalige Oranienstad bezocht. 20150831_150311Tijdens het schuilen bij het voormalige koetshuis (naast het Historisch Museum van Lingen) had ik een zeer aangenaam gesprek met een mevrouw die als gids / kinderbegeleidster werkzaam was. Het museum werkt nauw samen met de historische vereniging in Coevorden. Ze reageerde enthousiast op mijn plannen om in Uelsen het toerisme nog verder te promoten (met mijn overnachtings ‘tuinhuis’). De komende dagen ga ik mijn droomhuis weer eens bekijken, althans mits de eigenaren thuis zijn. Vrijdag is de afspraak bij de Immobilienagent in de bank te Uelsen om de procedure uit te leggen.

20150816_134558

van opslag naar …het nieuwe woonhuis

Zondag 16 augustus. Afgelopen week heeft de notaris in Uelsen de zaak in gang gezet. Het begint nu serieus te worden. In Duitsland betekent het dat er binnenkort een afspraak gemaakt wordt voor een ‘Option’. Daarin worden vele formaliteiten vast omschreven. De koopprijs en de datum van overdracht20150816_134630
Hollboom 5 _foto1zijn hierin opgenomen.

Het verschil met Nederland is dat er vooraf bij de notaris een koopcontract gemaakt wordt. Begin september heb ik de volgende afspraak met de Volksbank en wordt het tot in de puntjes uitgelegd.

Op het ‘thuisfront’ben ik begonnen met inruimen van de opslagruimte die ik in Woudenberg gehuurd heb. Het is ideaal om het appartement verkoopbaar te krijgen. Voordat ik op vakantie vertrek heb ik een afspraak met de makelaar.

Maandag 3 augustus. Na een rustige autorit beland in het centrum voor de afspraak in de Volksbank van Uelsen. Ik weet niet of je wel eens in een Duitse bank bent geweest. Er heerst absolute rust en je voelt je gelijk op je gemak gesteld door de receptioniste. Ze verwees me door in de ruime geacclimatiseerde hal naar de informatiebalie. Dat is namelijk de afsprakenbalie. Ongelooflijk hoeveel mensen hier nog in alle rust werken! Stipt op tijd arriveerde de bankemployé. Vriendelijk werd ik onthaald met een kopje koffie.  Het gesprek verliep geheel anders dan in Nederland. Het zijn niet de loonstrookjes die voorop staan. Het is vooral het koetjes-en kalfjes-gesprek waarin we elkaar leren kennen. Een Duitse bank gaat anders te werk dan in Nederland: men luistert vooral en kijkt eerst of de vraagprijs overeenkomt met de dekking. Daarna is de persoon aan het woord en wordt gevraagd hoeveel je bereid bent te betalen per maand. Verrassend is vooral de kennis van zaken en professionaliteit op gebied van draagkracht. Ze spelen op zekerheid waarbij zowel de bank als de koper geen risico lopen!  Het voorstel van het aflossingsplan was geheel naar mijn wensen ingericht en kon nog bijgesteld worden bovendien. Verrassing is ook de bonus (“Bauspar”) die de Duitse staat op het spaargedeelte legt. Feitelijk was de zaak al beklonken. Als een koning te rijk ging ik naar mijn auto.

Het enige wat nog onderhandeld wordt is de overdrachtdatum en de koopdatum. In de namiddag bezocht ik de eigenaren nog even. Ze waren dolblij me weer te zien als toekomstig bewoner van hun huis. Handjes schudden tot er geen eind aan kwam.  De komende tijd zal ik er nog vaker komen. Na enige miscommunicatie (veroorzaakt door het netwerk van de GSM) kwam ik uiteindelijk in de middag weer bij de Immobilien(makelaarsafdeling van de zelfde bank), de vriendelijk Nedersaksisch/Twents sprekende man.  Ook daar werd ik gefeliciteerd en bevestigd dat alles in orde zal komen. In Duitsland ga je vervolgens naar de notaris om de Optie en het contract vast te leggen. De afspraak is gemaakt op vrijdag 4 september. Dan krijgt alles al een officieel tintje (eerder dus dan in Nederland) en worden de koopdatum en overdracht vastgelegd.  Overlijdsenriciko speelt bijna niet in Duitsland, gezien de waarde in het huis. Eventueel kan de familie (erfgenaam) met de koper naderhand nog afspreken voor welk deel men verzekeren wil. De banken in Duitsland en de erfgenamen lopen zoals gezegd geen risiko. Verkoop of verhuur is verzekerd!  Handenschuddend met deze vriendelijke man werd ik begeleid naar de uitgang van de bank.

Nog even het zuidelijk gelegen bosgebied bezocht en een sprite gedronken in het “Koffiehuus”. Het was te warm om te wandelen. Wel opgemerkt dat het een enorm groot natuurgebied is om te ontdekken.

Er viel deze avond heel wat te vieren! Onderweg naar huis heb ik me getrakteerd op een cappuccino en appeltaart bij Ac. Die had ik beter in Duitsland kunnen nemen: de kwaliteit bij AC was slechts (droog gebak en duur). Dan maar thuis aangekomen een lekker Duits biertje  J

Maandag 20 juli 2015. Het wordt heel spannend vandaag. De eerste bezoeken aan twee huizen in Uelsen. De eerste is een bungalow die zeer geschikt is voor senioren met slaapkamer beneden. De bovengelegen etages zijn wat aan de lage kant, althans de zijwanden  worden gevormd door het schuine dak. De woning bevindt zich bovendien in een woonerf met direct buren, wel verder weg dan in Nederland. De tweede woning is groter met aangebouwde serre, ruime woonkeuken, uitgebouwde woonkamer, 2 slaapkamers boven. Er zijn 2 enorme carports, bijgebouw (schuur), tuin en nog een apart tuinhuis. Het is zeer geschikt als overnachtingsadres voor trekkers en fietsers. Er is zelfs een mini-keuken , douche/wc en slaapplek boven! De makelaar van de bank gaf een goede indruk van het geheel. Niet te vergeten: er is een aparte glazen serre met verwarming! Er woont nu een echtpaar waarvan de man als hobby het kweken van kamer- en tuinplanten heeft.

Maandag 27 juli 2015. Mijn voorstel om de prijs te verlagen tot € 146.000 is geaccepteerd door de eigenaren!  De overdracht zal echter al eerder worden dan ik dacht: namelijk eind 2015! Komende maandag 3 augustus heb ik een afspraak bij de bank in Uelsen voor de financiering.

Terug naar Grensregio

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: