Hemelse Berg, Arnhem verslag zondag 7 juni 2015

31 mei

De wandelaars vertrokken op zondagochtend goedgeluimd en voorzien van de zomerzon vanaf Station Oosterbeek voor deelname aan de nieuw uitgestippelde NS-tocht ‘de Hemelse Berg’.

Na een kopje koffie in Restaurant Schoonoord (toenmalig provisorisch veldhospitaal voor gewonde Airborne-militairen) begon de wandeling door de prachtige natuur, waarbij het Airborne museum gepasseerd werd in villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de operatie Market Garden. *)

20150607_121805

Natuurgebied De Hemelse Berg

In het oog sprongen de monumentale bomen van het Landgoed De Hemelse Berg.  Opvallend zijn de talloze rododendrons  die duiden op de vroegere buitenplaatsen in dit gebied.  Het volgen van de route vereist in het begin enige goede concentratie, vanwege het ontbreken van enkele bordjes.

20150607_155927

Kerkje Oosterbeek

20150607_133156_2

Engelse huizen in Heveadorp

Al spoedig werd het bekende ‘Heveadorp’ bereikt . **).

Na het klinkerpad kwamen de wandelaars bij de adembenemende uitzichtpunten over de uiterwaarden op Landgoed Duno. ***) . Uitwijkend over de Hunnenschans hadden we een weids uitzicht over Rijn, Betuwe en skyline van Arnhem.De koffiepauze op het terras van Westerbouwing met panorama over de Rijnvallei gaf ons allen een aangenaam vakantiegevoel.

20150607_134156

De terugtocht naar Arnhem door het Landgoed Mariëndaal met sterke stijging en daling gaf de gelegenheid om nog even de kans natuur op te snuiven.20150607_170008

Na een laatste etappe door de voormalige spoorarbeiderswijk Lombok besloot het groepje de dag af te sluiten met een maaltijd in een Italiaans restaurantje aan de Rijnkade in Arnhem.

Voldaan  stapten de wandelaars, een in de trein en de anderen in de trolleybus om de thuisreis te aanvaarden.

 

*) Airborne Museum In het witte gebouw dat u op enige afstand aan de rechterkant ziet staan, bevindt zich het Airborne Museum. In dit levendige museum kunt u zien hoe en waar de slag om Arnhem van 17 tot 24 september 1944 plaatsvond .Het gebouw was in die dagen het Hemelse Berg Arnhem NS-wandeling 2 Wandelnet Startpunt voor wandelend Nederland hoofdkwartier van generaal Urquart, de bevelhebber van de Britse troepen. Het doel was een snelle verovering van de Rijnbrug In Arnhem, als onderdeel van operatie ‘Market Garden’ (verovering van het Duitse Ruhrgebied). Wegens onverwacht hevige Duitse tegenstand en gebrekkige eigen radioverbindingen moesten de geallieerden zich uiteindelijk na 7 dagen ‘s nachts met bootjes terugtrekken over de Rijn. Daarbij werden ruim 1700 gedode militairen en veel materieel achtergelaten. Het tennispark aan de linkerhand was in die dagen het onderkomen van Duitse krijgsgevangenen.

**) Heveadorp Heveadorp ontstond na 1915 toen fabrikant Wilhelmi toestemming kreeg hier een rubberbandenfabriek te mogen bouwen. De merknaam werd Hevea. De huizen met rieten kap (in Engelse stijl) zijn de voormalige fabrieksarbeiderswoningen uit 1920. De fabriek stond aan de andere kant van de wijk. De bewoners vormden een hechte woongemeenschap, en hadden een goede relatie met de fabrieksdirectie. De directeursechtgenote schakelde om 22 uur het licht in de woningen, met een centrale schakelaar uit, zodat de arbeiders de volgende dag weer fris op hun werk zouden verschijnen. De fabriek werd in 1962 overgenomen door Vredestein. Wegens toenemende omzetverliezen werd de fabriek in 1978 gesloten. Veel leegstaande woningen werden bewoond door krakers. De leegstaande fabrieksgebouwen werden in 1982 gesloopt en op de schoongemaakte gronden werden woningen gebouwd. De bestaande huizen met rieten kap werden gerenoveerd.

***) Landgoed Duno Het landgoed heeft zijn naam te danken aan het landhuis dat hier in de achttiende eeuw stond en door zijn eigenaar ‘Duunoog’ gedoopt was. In 1931 kwam het landgoed in handen van het Geldersch Landschap. De villa is in de oorlog verwoest. Duno wordt gekarakteriseerd door hellingbossen, afgewisseld met droge dalen. Het landschap heeft zich ontwikkeld op de hoge zuidelijke rand van de Arnhemse stuwwal die hier steil naar de uiterwaarden van de Rijn afloopt. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk. Door de vele overgangen van hoog naar laag en van zandgrond naar kleigrond, is het hier rijk aan wilde planten zoals de bosanemoon, het dalkruid en de grootbloemige muur.

De gehele routebeschrijving kunt u downloaden op:

http://www.eropuit.nl/uitje/wandelen/NieuweNSwandelingHemelseBergArnhem15km/id/1000044

De volgende tocht is in Schoorl op zondag 12 juli 2015.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: