Maarn Hoog Moersbergen

22 sep

Op één van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug (boven de 48 meter), tussen de gemeenten Maarn en Doorn, ligt Stameren. Stameren bestaat uit een gevarieerd bos met kleine heideveldjes.

Op zondag 16 september, een mooie nazomerdag, heb ik de wandeltocht Hoog Moersbergen gemaakt. Beginpunt is Theehuis Helenaheuvel bij Doorn. De bruingekleurde kentekens met Hoog Moersbergen op de paaltjes geven de 14 kilometer lange route aan.

Opvallend zijn de vele verwilderde rododendrons die er groeien. Stameren kent een rijke flora en fauna. Verschillende soorten vogels worden er waargenomen, zoals groene specht, ransuil, raaf en geelgors worden. Ook reptielen zoals hazelworm en levendbarende hagedis laten zich af en toe zien. Verder zijn bijzondere zoogdieren zoals boommarter, das, dwergvleermuis en laatvlieger in het gebied aangetroffen. Interessant voorkomende soorten op de heideterreintjes zijn: stekelbrem, kruipbrem, klein warkruid en en dwergviltkruid. Deze staan allemaal op de rode lijst. (Bron: Utrechts Landschap, website: http://www.utrechtslandschap.nl/p3.php?RubriekID=2120)

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: