Van Mookerheide via Groesbeek naar Nijmegen

21 apr

Zondag 18 april 2010. Het is al vroeg in de ochtend wanneer de eerste zonnestralen doorbreken. Tijd om op pad te gaan, eerst per auto naar Station Maarn en vervolgens per trein via Nijmegen naar Cuijk. Op programma staat de 2-daagse NS-tocht Mookerheide van totaal 32 km. Ik ben van plan om goed te trainen voor de meerdaagse tocht door de Schotse Hooglanden in augustus.

In Cuijk aangekomen begint de tocht met een korte wandeling naar de veerpont die me naar de overkant brengt (20 centen..), de Mookse kant. Na een half uur bereik ik de hellingen van de Mookerheide. Het is een prachtig gebied, vooral in het voorjaar nu alle fruitbomen in bloei komen. De plaatselijke wandelsportvereniging heeft een tocht uitgestipeld, zodat ik regelmatig wandelaars ontmoet die hun route lopen. 104mookerheide3_6De stemming is erg goed. Na een rustpauze kom ik het voormalige landgoed Sint Jansberg. Later blijkt dat er een foutje zit in de beschrijving van de route, die grotendeels over het beroemde Pieterpad loopt. Net als een echtpaar dat ik later ontmoet, loop ik deze dag 5 kilometer extra. De panorama’s en het uitzonderlijke weer maken de dag echter goed. In de namiddag kom ik = na Groesbeek doorkruist te hebben – aan in Hotel CR De Oude Molen. “U heeft niet gereserveerd? Dan heeft u geluk, ik heb nog een kamer”zegt de jongeman aan de receptie plagend. Het is een gastvrij klein hotel met cafégasten, dus voel ik me snel thuis. Kamerprijs is 30 euro p.p., 36 voor single. Het 3 gangen menu is zeer overdadig bourgondisch (!) en komt op 17,50. Aanbevolen adresje! Tevreden val ik die avond in slaap.

Maandagochtend begint met een rijk ontbijt. Het is erg fris wanneer ik de tocht hervat. Al gauw vergeet ik de ochtendkou wanneer ik de vergezichten bewonder: Kleve en Kranenburg vanaf het Pieterpad, dat zich hier via de hellingen van de ooit door gletsjertongen ontstane hoogten omhoog en omlaag slingert. De panorama’s zijn uitzonderlijk voor Nederland! Hervormde_kerk_van_groesbeek_gelderin de verte zie ik het Reichswald, waarvan de bossen hier de uitlopers vormen. Men loopt hier ook een deel van het Grenslandpad (vlak langs de Duitse grens en soms erover) en het Lingepad. In het Filosofendal (draagt zijn naam goed!) is het genieten op een van de vele banken. Vanaf de heuvels bij Beek is het uitzicht op de Ooijpolder bij Nijmegen overweldigend. Rond het middaguur bereik ik Nijmegen waar ik in het Gelders Koffiehuis een heerlijke middagmaaltje krijg voorgeschoteld. Te bezichtigen valt er veel in Nijmegen, met name het Museum Het Valkhof met talloze vondsten uit de Romeinse tijd (op maandag gesloten). Dit museum heb ik al eerder bezocht, maar ik ga er beslist nog een keer heen. Het laatste deel van de wandeling brengt u langs het historische plekjes van Nijmegen. Na een uurtje zonnebaden in het park met uitzicht op de Waal reis ik voldaan terug naar station Maarn.

Voor de beschrijving van de tocht en de route:Mookerheide NS wandeltocht

Advertentie

Eén reactie naar “Van Mookerheide via Groesbeek naar Nijmegen”

  1. Piet 29 december 2013 bij 23:58 #

    Kamerprijzen zijn anno 2013 onveranderd: single € 36 p.p. voor de etagekamers (douche/wc op de etage). Menu is € 19,50 voor eenvoudig 3 gangen menu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: